Няколко полезни съвета при боядисването с латекс

07 дек 2012
Снимка: sxc.hu/lotsoj

            Преди да започна със съветите как да боядисваме с латекс, трябва да ви напомня, че независимо каква е основата, върху която ще нанасяте латекса (шпакловка, латекс, постна боя), трябва да обработите стените и таваните с грунд. Това е необходимо за по-добро сцепление и по-добра покривност. Казвам го от личен опит. При ремонт на хола, отворих латекса и без каквато и да е предварителна обработка нацапах тавана. Но в момента, в който зопитах да боядисвам, старата основа започна да се бели на люспи по мечето. Щетите не бяха големи, спрях бързо, но гледката беше грозна. Тогава баща ми ме посвети в тайните на грунда и от този ден всичко стана бързо и лесно.     

Какво ни е необходимо за боядисването с латекс на таваните и стените вкъщи:

  •  мече
  •  телескопична дръжка за високите участъци
  •  четка за малките участъци
  •  хартиена лента за отсичане на тавана от стените
  •  ваничка за латекса
  •  покривни найлони за да предпазим мебелите или настилката на пода
  •  стълба за високите зони

             След като сте обработили стените и таваните с грунд и сте ги обезпрашили с вода от предишния ден, започнете подготовката за боядисването на тавана. Покрийте с найлоните мебелите и пода, изсипете малко латекс във ваничката, хубаво изцедете мечето, преди да го вдигнете към тавана, за да не потече върху вас и от ляво надясно започнете боядисването. Съветвам ви да минете тавана поне два пъти с латекс, за да не прозира от първата ръка и да покрие добре. Ако на тавана има някакви гипсови орнаменти, можете да ги боядисате в цвета на латекса, предвиден за стените. Това става с тънка четка за боядисване или четка за рисуване. Орнаментите ще се откроят и ще вкарате мотив от цвета на стените и на тавана, което е едно добро и интересно интериорно решение.
            След като боядисате тавана с първата ръка, изчакайте да изсъхне и го минете втори път. Измийте мечето и ваничката, подсушете мечето от водата, колкото е възможно и сте готови да продължите със стените. Преди да започнете боядисването, отсечете краищата на стените с хартиено тиксо, за да не нанесете от латекса върху белия таван. Ако сте закупили оцветен латекс, можете директно да изсипете малко количество във ваничката и да започнете нанасянето му. Ако сте закупили латекс и оцветител, слагате количеството оцветител в белия латекс и разбърквате, докато се получи еднородна смес. Можете да боядисате леко малък участък от стената, за да добиете представа какъв ще е цветът (може и на бял картон). След като сте изсипали малко количество латекс във ваничката, можете да започнете боядисването. Нанасянето става от горе  надолу заради капките, които се стичат и от ляво надясно. Нанесете латекса равномерно, така по-бързо ще изсъхне и няма да се притеснявате дали няма да се напука и обели при втората ръка (грундът също предотвратява това). След като сте приключили с нанасянето на латекса от първа ръка, можете с четката да боядисате труднодостъпните за мечето места. Изчакайте го да изсъхне, преди да минете втори път (и трети, ако е необходимо).
           След като латексът изсъхне напълно, махнете хартиеното тиксо внимателно. Ако останат участъци, които не са се боядисали добре, можете да ги минете с тънката четка. Ако е необходимо, повторете и сте готови.
 

Надявам се да съм ви била полезна с моите съвети!

50531 | 07 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате