Как да подберем правилната интериорна врата и каса

19 яну 2013
Снимка: sxc.hu

Интериорните врати и каси са два вида: тапетни и фалцови.

Тапетните врати са тези врати, на които крилото влиза между касата. 

            При тях няма лява и дясна, това зависи изцяло от вас, в зависимост накъде искате да се отваря крилото. На касата няма издълбани отвори за пантите точно по тази причина, това го правите вие при монтажа. В комплекта с касата има винтове и панти, необходими за монтажа. На самото крило фабрично е направен отвор за брава, но самата брава не влиза в комплекта, както при фалцовите. Брава и дръжки за вратата ще трябва да си закупите отделно. Това, за което трябва да внимавате много, когато купувате само крило без каса, е каква е касата. Тапетните врати не могат да се монтират на фалцови каси и обратното.
            Обикновено тапетните врати имат стандартни размери 70/80/90 см на 200 см височина.Това са размери с каса. За да можете да монтирате врата и каса, трябва да прибавите 1-2 см за монтажна пяна към този размер. Ако купувате само крило без каса, взимайте размера само на крилото, за да не закупите нещо, което няма да отговаря на вашия размер и няма да можете да го монтирате на вече съществуващата каса. Когато купувате врата и каса, взимайте размера на светлия отвор (от стена до стена), а не размера на старата ви врата. Касите също са със стандартни размери, в този случай са с 10 и 16 см ширина и с 200 см височина.Те имат компесаторни первази от едната страна, които компенсират до 2 см. По този начин каса от 10 см става на 12 см, а 16 см – на 18 см.
            Височината на крилото и касата е стандартно - 200 см, но ако отворът е с различен размер, по-малък от този, можете да отрежете касата и вратата, но не с повече от 4 см, защото стигате до пчелната пита (пълнежа на вратата) и така тя ще се раздуе или изметне много бързо. В такива случаи обикновено се обръщайте към ф-ма, която ще я изработи по ваши размери.            

Фалцови врати са тези, които крилото ляга върху касата. 

            При тях има значение коя е лява и дясна, но това можете да го определите много лесно.Заставате срещу вратата откъм видимата част на пантите и от която страна са те, такава е вратата (ако са отляво е лява, ако са отдясно е дясна). И при фалцовите врати и каси размерите са стандартни - 65/75/85 см на 200 см височина. Това са размери на крило и каса, при монтажа трябва да предвидите и 1-2 см за пяната. При тях обковът си върви в комплекта, единственото, което трябва да закупите, са дръжките. Касите на фалцовите врати също са стандартни на ширина и височина  -10/16/20 см на 200 см. Те също имат компесаторен перваз, който компенсира с 2 см, както при тапетните врати и каси. И при този модел ако височината на касата и крилото не съвпадат, можете да я отрежете, но не с повече от 4 см.
             Това е разликата между двата вида интериорни врати и каси, надявам се да съм ви била полезна.
 

6616 | 19 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате