Монтаж на преходни лайсни

25 яну 2013
Снимка: sxc.hu

Обикновено монтираме преходни лайсни при вратите в помещенията или когато имаме различни видове настилка в дадено помещение и се налага да скрием фугата, която остава между тях. Преходните лайсни са алуминиеви и в различни цветове, имитиращи дървесни декори, сребърни, златни, черни и т.н.

Има няколко начина за монтаж на преходни лайсни:

  • Самозалепващи - при тях двата края на лайсната имат самозалепващо тиксо и лягат върху краищата на двете настилки. Притискате ги и сте готови с монтажа им.
  • Монтаж със силикон – намазват се двете крайни страни на лайсната, така че да обхванат и двете настилки,слагате лайсната отгоре, притискате, докато се залепи и сте готови.
  • Скрит монтаж – това е монтаж, при който дюбелът и винтът са скрити. Той се прави чрез захващане на пода, посредством дюбел и винт, а лайсната се щраква отгоре. За целта ще ви е необходима и бормашина, с която да пробиете пода на няколко места, за да можете да закрепите лайсната.
  • Монтаж с открит винт – при този вид монтаж, слагате лайсната върху настилката и с помощта на бормашина и винтове я закрепяте директно върху самата настилка.

При закупуването на преходна лайсна трябва да сте наясно каква трябва да е тя , за равно или различно ниво. Как да определите това:

  • За равно ниво - когато двете настилки са на една височина или разлика във височината не повече от 3 мм.
  • За различни нива – когато разликата в нивата на настилките е повече от 4 мм.

Г-образна и П-образна лайсна ви трябват там, където няма възможност за слагане на подов перваз, а искате помещението да има завършен вид; при балконска врата, френски прозорци, входна врата или за да скриете някоя фуга между ламиниран паркет и стена.

Монтажът на преходните лайсни става бързо и лесно. Препоръчвам ви монтажа със скрит винт, защото при монтажа със силикон и лайсната, и настилката се увреждат, а ако решите да я подмените, това ще е трудно начинание. При монтажа със скрит винт това можете да направите по всяко време.

Надявам се да съм ви била полезна.

8748 | 25 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате