Лепене на теракота

21 фев 2013
Снимка: sxc.hu

           При този метод за лепене на плочки е много важно да имате равна повърхност. Лепилото, с което ще се лепят плочките, се нанася на тънък слой от 3-5 мм и това не може да компенсира неравностите по пода. Затова замазката трябва да е идеално гладка. При добре подготвена основа и майстор-любител ще се справи с лепенето на теракота. Плочките се нареждат най-често върху добре подравнена и нивелирана циментова замазка, с която се коригират неточностите при отливане на бетонните плочи. В домашни условия тя се прави с маламашка и мастар.

           Необходими инструменти при лепенето на плочки с лепило:

          – бормашина с бъркалка;
          – стоманена маламашка с различна едрина на зъбите;
          – нивелир;
          – машина за рязане на плочки и пробиване на отвори в тях;
          – клещи за отчупване на парчета от плочките, където е необходимо - около сифони,батерии и т.н.;
          – пластмасови кръстчета за оформяне на фугите между плочките.

С маламашката разстилате равномерно и разнасяте лепилото върху основата. От големината на зъбите ѝ зависи дебелината на слоя, който сте нанесли, и качеството на залепването. Това се отразява и на разхода на лепилото. Количеството лепило, нанесено върху основата, трябва да е достатъчно, за да покрие изцяло ръбовете на всяка плочка, без да остават кухини под нея, защото това прави плочките уязвими при натиск от ходене или изпускане на по-тежък предмет, при което лесно ще се счупят. След като сте нанесли лепилото, поставете плочката отгоре и притиснете. После поставете пластмасовите кръстчета по ръбовете ѝ, нанесете лепило върху следващата и я положете до нея. Изполвайте машината за плочки там, където се налага да изрязвате, за да довършите реда. С помощта на клещите отчупвайте парчета, ако се наложи - около сифон, батерия, смесител и т.н. Ако полагате плочки на пода в банята, тяхното редене започва срещуположно на наклона към сифона, ако е на стената, реденето започва от долу нагоре. След като сте наредили плочките, изчакайте толкова време, колкото е написано в упътването на лепилото, което сте използвали. След като изсъхне, можете да преминете към оформянето на фугите. Това става с помощта на фугиращи смеси, които могат да бъдат с цвят, различен от този на плочките.
           Самото редене на плочки не е толкова сложно, колкото изглежда. Най-важното при този метод с „тънкослойно лепене“ е основата, върху която редите плочките, да е идеално гладка, защото има опасност те да се отлепят.
           Надявам се, че съм ви била полезна.
 

3446 | 21 фев 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате