Как да превърнем тавана  в мансарда

22 май 2013
Снимка: SXC.hu

Един от най-често задаваните въпроси е как да превърнем помещението под покрива в уютна и удобна мансарда. Ще се опитам да ви помогна с няколко полезни съвета.

       Много важно е да осигурите достатъчно светлина в това помещение, особено ако сте решили да го използвате за кабинет, ателие или детска стая. За да подсигурите необходимата светлина, ви препоръчвам да направите отворите за прозорци в самия покрив. Ако вече имате съществуващ прозорец на вертикалната стена на вашата къща и не ви се занимава да правите такъв и на покрива – добре. Но трябва да сте наясно, че отворите в покрива пропускат повече светлина, отколкото във вертикалните стени, и затова такъв тип прозорци са особено подходящи там, където естествената светлина трае по-кратко време. Ако желаете да намалите светлината в помещението през деня, докато работите или подремвате, можете да използвате слънцезащитни щори, сенници или плътни пердета.

         Другото важно нещо, което трябва да подсигурите във вашата мансарда, е отоплението. Ако в къщата се отоплявате на ток, лесно ще прокарате такъв и до таванското помещение. Ако се отоплявате на камина с водна риза или котле и не сте предвидили радиатор и за таванското помещение, лесно можете да сложите отделна камина там, която ще отоплява помещението и същевременно ще създава усещане за уют и задушевна атмосфера. Ако решите, можете да заложите и на печки или газови конвектори според интериора в помещението.

        Когато оформяте вътрешното пространство на мансардата – едно неголямо и сравнително невисоко помещение, е уместно да използвате светли тонове на боя, латекс или тапети. Така няма да усещате натиска на стените и тавана в ограниченото пространство. Желателно е да поставите и няколко осветителни тела над функционалните зони като легло, тоалетка, работна маса/бюро, кът за игра – в зависимост от това за какво сте пригодили мансардата. С помоща на осветителните тела създавате илюзията, че размерите на помещението са доста по-големи.

        С помощта на много светлина, светли тонове на стените и тавана, няколко осветителни тела и отопление, можете да направите от необитаемото таванско помещение една прекрасна мансарда за отдих или работна стая.

         Надявам се да съм ви била полезна.

5489 | 22 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате