Как се залепват таванни декоративни плоскости от стиропор

07 юни 2013
Снимка: Talissa Decor Ceilings / Foter.com / CC BY

          Сред многото видове таванни покрития най-простото и относително евтино е използването на декоративни таванни плоскости. Те представляват плочи с квадратна или правоъгълна форма от екструдиран полистирол или така нареченият стиропор. Могат да бъдат обикновени или ламинирани. Препоръчвам ви в помещения като бани и кухни да използвате ламинирани плочи със защитно фолио, а в спалните помещения, коридорите и хола спокойно можете да използвате обикновени. Тези плоскости могат да се залепват върху всякакви повърхности: бетон, мазилка, тухла, етернит, гипс и талашит.

          Преди да преминете към залепването им, първо трябва да почистите повърхността от прах и неравности. Ако има някакви грапавини или пукнатини, трябва да ги шпакловате. Ако ще лепите върху шперплат, ПДЧ или материал, склонен към раздуване, трябва да обработите плоскостите с грунд, преди да залепите стиропора върху тях. За залепването се използват специални лепила, в зависимост от повърхността, върху която ще лепите. След като сме готови с подготовката, можем да преминем към монтирането на плоскостите.

          Опънете шнуровете по диагоналите между противоположните ъгли на тавана. На мястото, където се пресичат, отбележете центъра. През него разчертайте на кръст две прави линии от стена до стена, за да разделите стаята на 4 равни части. Нанесете тънък слой лепило върху обратната страна на плоскостта и я залепете върху вече обозначения център на тавана. Всяка следваща плоча, след като я олепилите, я залепвайте в паралелни редове по правите линии, прекарани от стена до стена. В ъгъла между тавана и стената можете да залепите корниз.

          Ако попадне лепило върху лицевата страна на плоскостите при самото лепене, веднага го изчистете с мокра гъба, защото после няма да можете да го отстраните. Неламинираните плоскости можете да боядисате с вододисперсионна боя така, че да ги съчетаете като цвят със стените или елементи от интериора. Таванните корнизи са идеален завършек на оформлението на тавана. Използването им наподобява външния вид на помещението и опростява залепването на плоскостите по края.

          Ламинираните плоскости можете да миете с гъба, сапун и топла вода, а неламинираните се забърсват със суха кърпа или прахосмукачка с мека приставка.

          Надявам се, че съм ви била полезна.

27234 | 07 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате