Бойлерът

15 юли 2013
Снимка: watheate.info

Дошло е време за покупка на този толкова важен за всяко домакинство уред – бойлера (или както е по-правилно да се нарече – водонагревател). На пазара има голямо разнообразие от уреди, които се различават както по принципа на действие, така и по вида на използваната енергия и цени. Преди да вземем решение кой вид да изберем, е необходимо да си отговорим на няколко въпроса:

1. За какви нужди ще използваме уреда?
• за обикновени домакински нужди (миене и къпане) целогодишно
• за резервен вариант (при профилактика на „Топлофикация“ например)
• само за кухнята
• за вилата

2. Вид на използваната енергия:
     • Електроенергия. Изборът при този вариант се отнася до това с какво напрежение на електрическата мрежа разполагаме – монофазно или трифазно.
     • Твърдо гориво - дърва и въглища (брикети)
     • Газ (пропан-бутан или метан).
     • Соларна (слънчева) енергия.
     • Комбиниран – съчетава няколко от гореизброените.

Ще се опитам с няколко думи да разгледам предимствата и недостатъците на най-често използваните, но различни по принцип на действие и използвана енергия уреди. За начало малко информация:

Според хигиенните норми на един човек са нужни 50 – 70 литра 40-градусова вода за едно къпане. Ако не разполагаме с отделен водонагревател за кухнята, ще се наложи горното количество да бъде завишено с около 10%. На практика се получават количества от порядъка на 60 – 80 литра на член на домакинството. Простите изчисления показват, че 50 литра 40-градусова вода се получават от около 27 литра, загрети до 60°С. През лятото студената вода е с температура 15°С, а през зимата – 5°С. Затова приемаме, че средната стойност на температурата, от която ще започне загряването, е 10°С. Всичко това води до извода, че ако използваме обемен, а не проточен водонагревател, трябва да заложим приблизително около 40 – 50 литра на член от домакинството. Което означава, че за едно тричленно домакинство водонагревател с обем 120 – 150 литра би трябвало да бъде достатъчен.
Първата дилема, пред която ще бъдем изправени, е какъв тип на водонагревателя да изберем – проточен или обемен (акумулиращ).
 

Проточен водонагревател с използване на електроенергия

При този вариант имаме две възможни решения. Едното е да се спрем на водонагревател с по-голяма мощност, захранващ с топла вода банята и кухнята. Използва се в случаи на малка дължина на тръбата за топла вода между кухнята и банята, обуславяща ниски температурни загуби. При по-голяма дължина е икономически изгодно монтирането на два отделни (за миене и къпане) водонагревателя, което е второто решение на този проблем.

Предимствата на проточните бойлери са очевидни. Неограничено количество топла вода винаги, като отпада необходимостта от изчакване на загряването на същата до необходимата температура. Основен техен недостатък е, че ако използват твърда (силно варовита) вода, бързо дефектират. Това се дължи на котления камък (или бигор, както сме свикнали да го наричаме), който се наслоява по повърхността на нагревателния елемент и води до неговото прегряване, а оттам – до дефектиране. Не е за пренебрегване и вероятната необходимост от допълнителна инвестиция за подмяна на съществуващата електрическа инсталация.

Проточен водонагревател с използване на газ (пропан-бутан или метан)

Съчетава в себе си всички предимства на проточните водонагреватели и същевременно е доста непретенциозен към твърдостта на студената вода. Основен недостатък се явява необходимоста от отделен комин (отдушник), допълнителни средства за газовата инсталация, както и неособено ниската цена на пропан-бутана. Много ефективен и комфортен се явява вариантът с използването на двуконтурен (с отделни кръгове за отопление и топла вода) газов котел на метан. Съществен недостатък в този случай е значителната първоначална инвестиция.


Обемен водонагревател с използване на електроенергия

При този вид бойлери разнообразието е толкова голямо, че наистина е доста трудно да бъде избран конкретен модел. От какво трябва да се ръководим при направата на нашия избор?

     • От необходимото количество топла вода, а оттам се определя и неговият обем

     • От материала, от който са изработени водосъдържателят и нагревателният елемент:

          – Обикновена поцинкована ламарина и нагревател в медна тръба. Основното предимство е ниската цена на уреда и неговата минимална поддръжка. В зависимост от качеството на използваните материали експлоатацията му е в рамките на 3 – 5 години, но има и уреди, изработени от доста дебела ламарина, работещи над 10 – 15 години.
          – Черна ламарина, но емайлирана или със стъклокерамично покритие, съчетано с катоден протектор за защита от корозия. При този вид изделие експлоатационният период е повишен и при навременната смяна на анодния протектор достига 7 – 10 години. Основна слабост се явява нуждата от периодична смяна на нагревателя и протектора.
          – Неръждаема ламарина с нагревател в неръждаема тръба. При добро качество на изработката и материала това е един доста добър избор с експлоатация над 15 години. Разходите за поддръжка са минимални, главно за подмяна при дефектиране на нагревател и гумени уплътнения и в редки случаи на терморегулатор или втора термична защита.

     • Вид и дебелина на използваната топлоизолация

Термоизолацията се поставя между външния кожух и водосъдържателя. От нейната дебелина и качество зависи ефективната работа на бойлера. Колкото дебелината е по-голяма и коефицентът на топлопроводимост – по-малък, толкова по-малко топлинни загуби ще имаме и оттам – по-голяма ефективност.

     • Мощност на нагревателя

От мощността на нагревателния елемент зависи бързината, с която ще бъде загрято определеното количество вода. Колкото е по-голяма, толкова по-бързо ще стане това. Трябва да се има предвид, че с нарастването на мощността нараства и вероятността за бързото дефектиране на нагревателния елемент. Естествено, качеството на материалите и изработката също е значителен фактор. Моят съвет в този случай е да се избира качественният продукт, а не по-евтиният.


Обемен водонагревател с използване на твърдо гориво (дърва, въглища или брикети)


В случаите на комбиниране с допълнителен електронагревател и достъп до евтини горива се явява много удачен избор за вила или къща на село. Основни предимства са относително дългият период на екплоатация, евтината поддръжка и ниските цени на горивата (особенно при използване на отпадъчни материали).

 
Обемен водонагревател, снабден с термопомпа или със сплит система, използващ електроенергия и калориите на хладния въздух от околната среда 


 

Подходящ за монтаж на тераса, мазе, гараж или мокро помещение. Основни предимства са :
     • Значителна икономия на електроенергия, достигаща при някои изделия до 80%.
     • Дълъг и безпроблемен период на експлоатация.
     • При избор на уред с по-голям обем (200-250 л) ще имате винаги топла вода на разположение.

Основен недостатък се явява високата цена на бойлера и нуждата от подходящо помещение за монтаж.

 

Обемен водонагревател със слънчев колектор

През последните няколко години с покачването на цените на горивата нараства и интересът към слънчевите колектори и системи за затопляне на вода, които в по-слънчевите региони могат да подсигурят от 50 до 75% от потребностите от топла вода. В най-общи линии те се състоят от абсорбер, който улавя слънчевите лъчи, и водосъдържател или бойлер. Освен за осигуряване на горещата вода в домакинството (за банята, за кухнята и т.н.), колекторите могат да бъдат използвани и за затопляне на плувни басейни, както и да подпомагат отоплението през междинните месеци.

Надявам се, че моите съвети ще ви бъдат полезни при избора на най-подходящия бойлер за вашия дом.

3478 | 15 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате