Архитектура по индийски

14 сеп 2013

Китайското изкуство за постигане на хармония чрез правилна подредба на предметите у дома - Фън Шуй, достигна голяма популярност в западния свят през последните 20 години. Общо взето, вече почти няма човек, който да не е чувал за него и макар и скептично настроени, повечето хора имат изградена бегла представа какво точно означава. Това, което е много по-малко известно, е древният прародител на Фън Шуй – индийската наука за хармонична архитектура Васту Шастра.

Васту Шастра буквално означава „наука за сградите“. Тя е древно индийско учение за архитектурата на сградите и как да ги изграждаме така, че да поддържат хармонично пространството около нас. Цялото знание за Васту шастра имаме от Ведите – древните индийски трактати, създадени преди 5 500 години. До съвсем скоро то се е предавало лично от учител на ученик и е било доста затворено и поверително знание. Това е и причината да е по-непознато и слабо разпространено, за разлика от Фън Шуй. Историческите сведения показват, че теорията на Фън Шуй тръгва именно от Васту Шастра и се пренася и развива в Китай, но основната разлика между двете е, че индийската наука поставя от първостепенно значение самата структура на къщата или сградата, докато Фън Шуй развива теорията за важността на разположението на самите предмети в стаите. Има и още разлики. Васту шастра разглежда четири нива – физическо, кармично, енергийно и духовно, а Фън Шуй се занимава основно с физическото и малко с енергийното. Петте основни елемента според китайците са земя, огън, вода, дърво и метал, а за Васту – земя, огън, вода, въздух и етер. Според китайското изкуство енергийните потоци се променят с времето, докато Васту шастра твърди, че те зависят от магнитното поле на Земята и Слънцето и не изискват честа корекция.

Защо наука?

Прави голямо впечатление, че в много текстове за Фън Шуй се говори по-скоро като за изкуство, а за Васту Шастра – като за наука. Това не е случайно. Основите на учението са именно познатите ни науки като астрология, география, геология, геометрия и други. Това показва, че не става въпрос за някакъв мистицизъм, а за прецизно и добре изградена методика и система от знания, при това не само на теория, а и на практика – всички древни сгради в Индия са изградени стриктно по правилата на Васту Шастра за балансираност и много от тях са запазени и до днес. Говорим за сгради на хиляди години.

Основната теория

Разбира се, Васту Шастра е доста сложна и многопластова наука. И все пак, на всички ни се иска по-накратко да разберем някои основни неща, които бихме могли да имаме предвид в собствения си живот. Благодарение на едно американско семейство, което се счита за най-запознато с Васту на Запад, можем да получим такива знания. Майкъл Мастро се увлича по древното учение като студент по архитектура и започва усилено да го изучава и прилага. Изгражда най-различни сгради в западния свят, съобразени с принципите на Васту Шастра, включително първата сграда на Майкрософт, както и духовния център на Махариши Махеш Йоги – създател на трансцеденталната медитация. Впоследствие се преориентира към помагането знанията за Васту да стигнат до повече хора и да станат достояние на целия свят. Това той прави чрез издаване на книги, водене на семинари и онлайн курсове по темата. От него разбираме, че основата на Васту Шастра лежи на приемането, че светът е изграден от пет основни елемента – земя, вода, въздух, огън и етер. При проектирането и построяването на сграда трябва да се балансират тези елементи, за да се осигури хармонично съществуване. Ако бъдат спазени основните изисквания и принципи на учението, древните веди са били убедени, че самата сграда ще привлича положителна енергия, благополучие, здраве и хармония. Тази „архитектурна терапия“ всъщност си е изцяло практическа методика за създаване на такива форми и затворени пространства, които да привличат позитивните вибрации, космическите и природни енергии.

Ако някой има някакви съмнения относно сигурността на следваните от Васту принципи при изграждане на сграда, може да погледне към Индия – там все още има храмове, а и други сгради, изградени по тази методика преди хиляди години – те са запазени и до днес, без да бъдат разрушени от различни природни въздействия. Западни специалисти са удивени от този факт и коментират, че няма друга такава архитектурна традиция, която да има толкова добре съхранени сгради на по пет хиляди години.

Издръжливостта е налице. А привличането на космическата положителна енергия се постига чрез разполагането на сградата така, че да взаимодейства хармонично със Слънцето и планетите.

Основополагащи във Васту Шастра са посоките и разпределението на стаите спрямо тях. Според индийската наука за хармонична архитектура фасадата на къщата ни трябва да е ориентирана на север или изток, защото така свободното пространство пред къщата осигурява достъп на положителна енергия от Слънцето и блокира негативната енергия от запад и югозапад. Входът на къщата трябва да е със западно изложение, а югоизточната кухня ще привлече само щастие (и вкусни ястия, може би). За кухнята също така е хубаво да е с врата на север, а масата за хранене да има четен брой столове. За спалнята е важно да се пада на югозапад и по възможност да е с правоъгълна или квадратна форма. Северозападното място в апартамента пък е идеално за банята. Добре е също така всички врати в дома ни да се отварят отвътре навън.

Най-хубавото е, че Васту Шастра бавно, но славно напуска сферата на свещено, тайно и скрито знание и започва да излиза на показ. От това само можем да спечелим всички.

 

Снимки: Сантош Кадам и Хеберт Джонсън

2187 | 14 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате