Хранене и диети в ритъма на астрологичните закони

20 яну 2013
Снимка: Remko van Dokkum

Здравето е естествена даденост на човека още с раждането му и ако хората живеят в унисон с природата и природните закони, то те биха живели до 100-150 и повече години здрави, жизнени и работоспособни. Едно от най-важните условия за постигане на това е здравословното хранене. Всеки хранителен продукт е носител на  определен енергиен заряд, минерали, витамини, вода и различни други хранителни вещества. В астрологията всяка планета е свързана с определени хранителни продукти и в зависимост от  това как тя е поставена в хороскопа ни, от аспектите и конфигурациите, ще окаже влияние на нашия правилен режим на хранене. За един човек хранителните продукти под влияние на Слънцето ще се окажат вредни, докато за друг тези на Плутон ще са най-полезни.

СЛЪНЦЕ - всички житни растения, пшеница, слънчоглед, цитрусови плодове, орехи, бадеми, грозде, банани, солена храна и др. Витамин А – съдържа се в растения с оранжев цвят. Особено нужда от него имат знаците Везни и Водолей, където Слънцето е в заточение и падение.
ЛУНА -  мляко и млечни продукти, дини, пъпеши, краставици, тиквички, картофи, зеле, безсолна храна и др. Витамини от група В, които са най-необходими на Козирог и Скорпион, защото там  Луната е в заточение и в падение.
МЕРКУРИЙ - моркови, краставици, грах, плодове с тръпчив вкус – лимони, райска ябълка, чубрица, копър, семки и др. Витамини от групата В и най-вече витамин С,  от който имат нужда Стрелецът и Рибите, където Меркурий не е добре поставен астрологично.
ВЕНЕРА – ябълки, кайсии, ягоди, малини, бобови, праз, коприва, цариградско грозде, пшеница, всички сладки  храни, сокове, сладки напитки, бонбони, мед и др. Минерали – йод, цинк и мед. Витамин Е – препоръчва се на знаците Дева и Скорпион.
МАРС – месо, пикантни храни, чесън, червени плодове и зеленчуци – червени ябълки, кромид, домати и др. Като минерал – желязо. Витамин К – препоръчва се на знаците Телец, Рак и Везни.
ЮПИТЕР – риба, пържена храна, кисели плодове, кайсии, лимон, бяло цвекло, черница, кестени и др. Добавка на витамини А и Е, които поддържат очите, зрението и кожата. Като минерали – калий и манган. Витамин Р – препоръчва се на знаците Близнаци, Дева и Козирог.
САТУРН - бобови растения, ядки, спиртни напитки, кафе, патладжани, пипер, дюля, ръж, цвекло и др. Като минерали – калций и фосфор, сяра. Витамин С – необходимост имат знаците Рак, Лъв, Овен
НЕПТУН - всички морски дарове. Допълнителен прием на флуор.
ПЛУТОН - сосове, напитки, чесън, гъби и др. Минерал – селен. Витамин В17.
УРАН - свързва се с хормоналния дисбаланс при неправилно хранене. Необходимост от хранителни добавки с хром. Витамин В15.

Правила за здравословно хранене:

- Да се яде бавно
- Да не се преяжда
- Да се избягват пържените и консервирани ястия, а от месата - пушените.
- Да се пият прясно изцедени сокове
- Да се пие от 6 до 8 чаши чиста вода
- С храната да се приема необходимото количество хранителни вещества, минерали и витамини
- Да се приемат до 500 г пресни плодове и зеленчуци на ден
- В храната да се съдържа необходимото количество целулоза, като се предпочита
ръженият хляб

Доказано е, че човек остарява поради натрупването на шлаки в организма му, затова е необходимо често и навременно изчистване чрез диети и гладуване. Във всички религии, включително и в християнската, са въведени така наречените „пости”, които подпомагат пречистването на организма. Ежеседмично всеки трябва да си избере един ден, през който трябва да пости. Според астрологията и звездата на маговете можете да си изберете деня за постене според деня от седмицата, в който сте родени. Ако сте родени в Неделя (под влияние на Слънцето), ще постите в Понеделник според Луната. Ако сте родени в Понеделник (Луна) - ще гладувате в Събота (според Сатурн). Ако сте родени във Вторник (Марс) - ще гладувате в Петък (според Венера), ако сте родени в Сряда (Меркурий) - ще гладувате в Четвъртък (Юпитер). Ако сте родени в Четвъртък (Юпитер) - ще гладувате в Сряда. Ако сте родени в Петък (Венера) - ще гладувате във Вторник (Марс). Ако сте родени в Събота (Сатурн) - ще гладувате в Неделя (Слънце).

Когато се предприема по-дълготрайно от един ден гладуване или пречистваща диета – трябва да се съобразите с вашата звездна карта. Внимавайте Луната в този момент да не транзитира през вашия рожден Юпитер, защото ще усещате постоянен глад и няма
да устоите. Същото се отнася и при транзита над Марс – постоянен глад и апетит, а при транзита над рождения Сатурн -  жизнените сили намаляват и ще се чувствате много изморени и изтощени.
Не се започва диета и когато е 5-ти Лунен ден, защото това е единственият ден през месеца, когато хранителната енергия подхранва астралното тяло. Като Лунен ден най-подходящ е 18-ти. Тогава гладът се понася добре, астралното тяло не
се храни с положителна енергия и тогава е най-добре да не се общува с хора и да се яде колкото се може по-малко.

Според водещата астрологична стихия в рождения хороскоп:

1. При преобладаващ огнен елемент не се препоръчва да се закусва обилно. Максималното количество храна се приема на обяд. Интензивен прием на храна се осъществява през трета и четвърта четвърт на лунната фаза. Гладува се през първа четвърт, като най-добър е трети Лунен ден. За огнения елемент продължителното гладуване е противопоказано.
Дните на огъня (Овен, Лъв и Стрелец) са дни на белтъчините и плодовете. Тогава най- добре се понася месото от организма. А плодовете са най-полезни.
2. При преобладаващ въздушен елемент в рождения хороскоп закуската е обилна, а вечерята след залез Слънце да е лека. Не трябва да се гладува през трета четвърт от Лунния цикъл, а напротив, тогава храненето трябва да е добре балансирано. Най-удачно е гладуването през 27-ми Лунен ден. За въздушния елемент продължителното гладуване е противопоказано.
Дните на въздуха (Близнаци, Везни и Водолей) са дни на мазнините. Тогава организмът най-добре абсорбира мазнините. Но трябва да обърнете внимание кои от тях ви понасят най-добре: животинските или растителните. Това са и дни на шоколада, защото тогава той е най-полезен.
3. При преобладаващ земен елемент в рождения хороскоп храненията са равномерни, по три пъти на ден, а през зимата - два пъти. През първа Лунна фаза храненето е балансирано и пълно, а се гладува през трета четвърт. Добър ден е 17-ти Лунен ден.
Дните на земния елемент (Телец, Дева и Козирог) са дни на солите, когато трябва да се намали приемът на готварска сол. Под силно въздействие е кръвоносната система и затова през тези дни се набляга на плодове и зеленчуци с червен цвят.
4. При преобладаващ  воден елемент в рождения хороскоп през първата половина на деня да приема по-голямо количество храна при нарастваща Луна – от новолуние до пълнолуние. А когато Луната е намаляваща от пълнолуние до новолуние – да се хранят по-обилно вечер след залез Слънце. Да се обърне внимание на храненето през последната четвърт на Лунната фаза, а във втората четвърт през 11-ти Лунен ден или три дни преди пълнолуние да се погладува.
Дните на водния елемент (Рак, Скорпион и Риби) са дни на въглехидратите, които се понасят най-добре (хляб, юфка, тестени изделия).

Знаем че половината от зодиакалните знаци са с енергия Ян, а другата с Ин.
Когато в рождения хороскоп преобладава Ян енергия при нарастваща Луна, основното хранене е през втората половина на деня.
Когато в рождения хороскоп преобладава Ин енергия при намаляваща Луна, основното хранене е през първата половина на деня.
За да се определи към какъв режим на хранене трябва да се придържате, трябва да имате рождена космограма. От нея ще зависи и кои храни трябва да включите и кои да изключите или да намалите употребата им. Например, ако имате напрегнати аспекти към Марс - ще трябва да намалите приема на месо, ако Луната е засегната – ще трябва да се откажете от прясното мляко, при Венера – от сладкото, при Юпитер – мазнините, при  Сатурн - кафето, горчивите храни, при Нептун - алкохол, цигари, наркотични вещества, при Плутон – гъби и пикантни подправки, не трябва да се ползва микровълнова печка, а при Уран – екзотични плодове и зеленчуци, които не се произвеждат на нашата територия.

ВОДАТА -  Препоръчително е да пиете изворна вода. Минералните води не се приемат постоянно, а трябва да се съобразявате с техните лечебни свойства и вашите заболявания. Може да редувате един месец минерална вода, един месец изворна или обикновена вода и т.н. Тя се съхранява в порцеланови съдове, а се сервира в тънкостенни стъклени съдове.
Трябва да си създадете навика да пиете от 6 до 8 чаши вода, като най-полезно е времето от 15 до 19 часа.

ЛУННИТЕ ДИЕТИ  според  астрологията са пречистващи и помагат за намаляване на теглото, като се използват Лунните фази. Това са: Новолуние, Първа четвърт, Пълнолуние, Последна четвърт. Това е най-добрият природосъобразен метод за пречистване на организма от токсини, стимулира се бъбречната дейност, освобождават се задържаната вода и натрупаните токсини в резултат на стрес, нездравословно хранене, лошо храносмилане. Повишава се  самочувствието, укрепва се имунната система и се подобрява цялостно здравето.
ПРИ НОВОЛУНИЕ – Един ден преди новолунието, самото новолуние и денят след новолунието.
Диетата е: 1 кг плодове по избор (без банани и грозде), за предпочитане да са ябълки, дини, пъпеши, ягоди, череши. Това е за целия ден. 3-4 билкови чайове по избор, с лъжичка мед. 1 литър вода.
На четвъртия ден се захранва с:
           закуска: плодове по избор
           10 часа – чаша кисело мляко
           12 часа – зеленчукова супа
           16 часа – плодове по избор
           18 часа – картоф варен с малко сирене, салата
           От петия ден - нормално хранене.
ПРИ  ПЪЛНОЛУНИЕ: един ден преди пълнолунието, самото пълнолуние, денят след пълнолуние (общо 3 дни).
Вечерта, преди да започнете диетата, се взема очистително, за да можете сутринта да освободите организма.
Диетата е: Само прясно изцедени сокове от плодове. На 1 литър сок се добавя 1 литър вода и това трябва да го изпиете за целия ден. Може да изпиете и до 3 билкови чайове с малко мед в промеждутъците. (Може и на 2 литра сок да добавите 1 л вода.) Такава е храната ви за всеки от трите дни.
На четвъртия ден е захранването:
       Сутринта - варени плодове.
       В 10 часа – чаша кисело мляко
       На обяд - зеленчукова супа
       В 16 часа – кисело мляко
       В 18 часа – варени картофи с малко сирене, салата.
       От петия ден – нормално хранене
ПЪРВА ЧЕТВЪРТ И ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:  Това е самият ден (един ден).
Диетата е по избор: Плодови сокове (прясно изцеден сок 1,5 л + 1,5 л вода) или 1 кг плодове плюс 4 билкови чайове с мед. Вода, колкото ви се пие.
 

11135 | 20 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате