Как да скрием татуировка

22 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Причината да стигна дотам да търся подобно решение е една древна и доста несполучлива татуировка на рамото, която си направих в тийнейджърска възраст и която опитвах да премахна с лазерни процедури в продължение на две години - за съжаление, с ограничен успех. И докато в ежедневието не ме притеснява да си я нося или просто да сложа блуза с покрити рамене, то в някои редки случаи обличам и елегантна рокля с тънки презрамки и целият ѝ ефект се губи от шаренията на рамото ми. Затова преди няколко години се разрових по магазините и из интернет за подходящи гримове и за щастие успях да намеря необходимото.

Опитът ми с марките грим в тази насока е ограничен - използвала съм само продуктите на известна марка театрален грим, която предлага камуфлажна серия с изключителна покривност. Преди да ги намеря, съвсем неопитна и неинформирана в сферата на грима, претършувах множество магазини за козметика с надеждата да открия нещо подходящо. Поне десетина консултантки и гримьорки в различните магазини се опитваха на място да открият подходящия за мен фон дьо тен, но все неуспешно - никой продукт, предназначен за лице, няма необходимата покривност да заличи наситен, неестествен за кожата цвят.

Така, в опит да намеря нужните ми продукти из интернет попаднах на българския сайт на въпросната марка, където намерих и споменатата камуфлажна серия, предназначена за прикриване на белези по рождение, петна от всякакъв произход, татуировки, витилиго и т.н. Моментално реших, че това е всичко, от което имам нужда и при първа възможност отидох до офиса им. Посрещна ме любезна дама, която прекара следващите час-два в "гримиране" на рамото ми отново и отново, докато подбере най-подходящите продукти.

Разбира се, допускам, че има достатъчно марки на пазара, които предлагат сходни продукти. Важното е да имате възможност за проба върху конкретното място, за да подберете правилно цветовете и това, което ви е нужно.

Няма да ви занимавам повече с тези подробности, а пристъпвам направо към изводите, които успях да си направя от разговора с въпросната дама, както и за времето откакто за първи път сама се "гримирах". По мое мнение са необходими четири продукта, плюс съответните четки или тампони за грим, тъй като с пръсти нанасянето е неточно и може да се получи нежелан видим "ефект" от грима - а целта ни в случая е именно да е напълно невидим, все едно кожата е гола и никога нищо не е имало по нея.

Най-напред е нужен силно покривен камуфлажен крем или коректор в цвета на кожата или, ако вашият цвят липсва (какъвто беше моят случай), най-покривния наличен фон дьо тен, който неутрализира цвета на татуировката - т.е. е на противоположния край на цветното колело.  С този коректор или фон дьо тен се покрива самата татуировка много точно по контурите й, по възможност без да се излиза на "чиста" кожа - ако татуировката е в различни ярки цветове, може да са необходими и различни цветове коректор, за да се заличи напълно.

 

В случай, че сте използвали фон дьо тен или друг тип коректор за неутрализиране на цветовете, ще ви е нужен и фон дьо тен със средна или висока покривност в идентичен на телесния ви цвят - с него се покрива добре цялата площ на татуировката (върху коректора), като се изтънява по краищата и се обхваща малка част от кожата наоколо, за да се изравни цвета. Тук е добре да имате предвид и, че за различните сезони ще ви се наложи да поддържате различни нюанси на фон дьо тен, тъй като за разлика от лицето, тук ни липсва брадичката като естествен разделител на цветовете - всичко трябва да пасва перфектно, иначе ще личи.

Това са основните, абсолютно задължителни продукти. Следващите са препоръчителни, но могат да бъдат пропуснати, ако се търси трайност не повече от два-три часа - рядко кой да е продукт може да изкара повече без известна фиксация, особено в топло време. Не се подвеждайте по трайността на същите продукти върху чиста кожа - там не е фатално, ако продуктът леко попие или се поразмаже. При прикриването на нещо цветно обаче едно случайно докосване може да ни изиграе лоша шега.

Напълно прозрачната пудра се явява неотменим помощник, ако е необходимо гримът ни да издържи цяла вечер, без да започне да прозира или да се разтече. Както и за лицето, пудрата внимателно се наръсва върху третираната зона, за да фиксира фон дьо тена и да предотврати бързо изпотяване или омазняване на кожата, което от своя страна силно скъсява трайността на грима. Излишното количество пудра внимателно се обира с пухче или подходяща четка, без да се натиска или трие.

За най-сигурно може да се използва фиксиращ спрей - напръскан върху пудрата, увеличава живота на грима с часове, като го прави и устойчив на допир, високи температури, потене, случайно отриване в дрехи и т.н. Пръска се от поне 20 см, така че да стигне до кожата като фина мъгла, а не на капки. По този начин спокойно можем да отидем и в претъпкана дискотека, без във всяка минута да се притесняваме, че ще ни полеят с нещо или по друг начин ще ни увредят покритието на татуировката.

Надявам се информацията да ви е била полезна и интересна. Ще се радвам да прочета в коментарите какви трикове използвате вие за прикриване на петна, белези и татуировки.

До скоро!

6628 | 22 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

 • 2012 11 22 #1
  mgencheva   

  Бихте ли казали коя е тази фирма ? Ако не искате да го видят всички, един вид реклама, може да ми пишете на пощата mg3ncheva @ abv.bg
  Благодаря предварително! smile

 • 2012 11 26 #2
  Пух  Мече-мечтател 

  mgencheva, благодаря за интереса! Имате поща smile

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате