Как да гримираме очи с паднал клепач

04 яну 2013
Снимка: Адриана Ангелова

Какво представлява „падналият“ клепач?

Наричаме "паднал" клепач този, при който при отворено око кожата покрива частично или изцяло (чак до линията на миглите) подвижната част на клепача. Някои хора се раждат така, а при други това се случва с възрастта, когато кожата се отпуска и постепенно увисва (проклета гравитация!).

При гримиране на такъв тип клепачи има няколко трика, които могат да създадат илюзия за по-отворено и младежко око и в същото време да ви позволят да се заиграете с повече цветове, което при напълно паднал клепач е трудно, защото почти целият грим остава скрит под прихлупената част от кожата.
При моите очи клепачът е само частично паднал, но правилата са идентични и при напълно падналия. В случая, за да демонстрирам, умишлено използвам доста контрастни и ярки цветове, но същите принципи важат и при по-лек и неутрален грим.

Как да оформим грима:

1. Нанесете основния цвят сенки. Не го слагайте само върху видимата част на подвижния клепач (до червената линия), а вдигнете малко по-високо (маркирано със зелена линия).


2. Над него сложете по-тъмни сенки. Старайте се да не правите дебела линия и да не навлизате твърде близо до вътрешния ъгъл на окото. Фината и силно контрастна ивица тъмни сенки създава илюзията, че подвижната част от клепача ви е по-открита.


3. Свържете тъмните сенки с външния ъгъл на окото по показания на снимката начин. Старайте се границата на грима да е по-високо, почти перпендикулярна на долните мигли (зелената линия), а не издължена настрани (червената линия). Това оптически повдига окото (лифтинг ефект) и му придава котешка форма.


4. С пухкава четка прелейте добре и размийте границите на тъмните сенки, но без да прекалявате. Важно е границите да са меки, но да се запази желаният контраст. За по-лесно преливане можете да използвате малко телесни сенки върху четката. Непосредствено под веждата и във вътрешния ъгъл на окото можете да нанесете по-светли сенки. Изсветляването под веждите оптически ги повдига, а това във вътрешния ъгъл на окото озарява погледа, но оптически леко раздалечава очите. Ако по принцип имате раздалечени очи, по-добре пропуснете тази стъпка.


5. При гримиране на очи с паднал клепач можете да прибегнете и до друг трик – да пропуснете всичко описано по-горе и да оставите горния клепач в един единствен цвят или в неутрална гама и да се съсредоточите върху долния клепач. Там можете да поставите цветен акцент или да прелеете няколко цвята. Всичко зависи от въображението ви, но разбира се, не прекалявайте. Ако смъкнете сенките прекалено ниско, ще добиете още по-уморен и състарен вид.


6. При падналия клепач обикновено няма много място за плътна очна линия. А в случаите, когато е напълно паднал, има риск линията да се размаже или да се отпечата върху кожата, която я покрива, когато окото е отворено. Затова, старайте се да поставяте очната си линия съвсем тънко и много плътно до миглите. Най-удачният вариант е просто да използвате тъмни сенки, които с помощта на четка да притиснете в самата основа на миглите. Така те изглеждат много по-плътни и подчертани, без всъщност да имате видима очна линия.


7. Завършете грима с любимата си спирала.

Готово!

37945 | 04 яну 2013

Facebook коментари

Добави коментар

14 коментара

 • 2013 01 04 #1
  Пух  Мече-мечтател 

  Страхотен урок, обезателно ще екпериментирам в тази посока! smile

 • 2013 01 04 #2
  Cesari/ Olia  Мама на принцеса 

  Благодаря, Адри! Много, много полезна публикация и както винаги страхотен грим! smile

 • 2013 01 04 #3
  IL.   

  супер статия! с каква марка сенки е правено?

 • 2013 01 04 #4
  Адриана Ангелова   

  IL., една част от сенките са от палитрата Naked на Urban Decay (предлага се в Сефора), а зеленото е Moda I-Shine (има ги по кварталните парфюмерии и въпреки ниската си цена са много, много добри).

 • 2013 01 05 #5
  IL.   

  Благодаря много, заприлича ми на half baked от naked златното и затова попитах. Снощи се гримирах по същия начин, но замених зеленото със тъмно синьо. Получи се добре, благодаря ти smile)))

 • 2013 01 05 #6
  Burqta   

  А при мен не само, че са увиснали клепачите, но от известно време и са ми много подути и не спадат през целия ден. Все си мисля, че е заради това че нон стоп работя на компютър...но и така да е..изгубих желание да се гримирам. :(

 • 2013 01 06 #7
  NovemberRain  NovemberRain 

  Burqta, има околоочни кремове с дрениращ ефект, които премахват подпухването много успешно.
  Чувала съм, че и намаляването на приема на сол, особено на вечеря, също помага да се подобри положението.

 • 2013 01 08 #8
  нианта   

  Много ми беше полезно! Благодаря!

 • 2013 01 10 #9
  Elena Tcvetanova   

  Здравейте, много ми хареса начина на гримиране на паднал клепач.  Приложих наученото, но при мен проблема е ,, дълбоки очи ,, . Всмисъл окото е  леко паднало клепача го покрива и потъва в дълбочина и така между окото и подножието на веждата се получава луфт. Ще съм Ви много благодарна да ми покажете ,как се гримират дълбоки очи. Предварително Ви благодаря !!!  Поздрави !!!

 • 2013 01 10 #10
  Адриана Ангелова   

  Здравейте, Елена.
  Радвам се, че съм била полезна. Ще се постарая при първа възможност да изготвя статия със снимки за гримиране на хлътнали очи. Основен трик е да поставяте по-светъл цвят точно в хлътването и малко по-тъмен цвят над него. Светлите цветове оптически създават илюзия за изпъкналост, а тъмните за хлътване. Затова избягвайте да слагате тъмен цвят в самата хлътнала част, защото по този начин изглежда още по-дълбока. Заменете го със светъл

 • 2013 01 11 #11
  Elena Tcvetanova   

  Благодаря, за отговора !!! Още утре ще се възползвам от съветите Ви , и с нетърпение ще очаквам статията за гримиране на хлътнали очи. Поздрави !

 • 2013 01 13 #12
  Лита   

  Прекрасен грим! А дали може да споделиш каква е четката, използвана при всяка стъпка?

 • 2013 01 13 #13
  Адриана Ангелова   

  Благодаря, Лита,
  Четките са както следва: стъпка 1 - Sigma E55, стъпка 2 - МАС 219, стъпка 4 - МАС 217, стъпка 5 - Sigma E20, стъпка 6 - Sigma E15

 • 2013 01 14 #14
  виолета тимнева   

  ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ ОТ СЪВЕТА!!! БЛАГОДАРЯ!!!!

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате