Целулитът – има ли „развод“ завинаги

15 дек 2012
Снимка: sxc.hu/zeafonso

Изваяната женска фигура е „модерна“ отскоро, само от преди век, но не слиза от пиедестала на желанията на повечето дами. Почти  както с диетите, често стреляме напосоки, в моменти на ентусиазъм опитваме различни подходи и в крайна сметка, след време, се връщаме в изходната позиция. А може би трябва първо да поопознаем целулита, за да можем да му покажем правия път и да го изпратим завинаги.

Типичният целулит представлява тъкан, която се формира под/в кожата, вследствие на неправилно хранене, възбуждащи средства, вкл. алкохол и цигари, хормони. В този си вид може да се формира както при пълни, така и при слаби жени. Кожата стои прилепнала и трудна за отлепяне.
Като екстра към посочено явление, често пъти има и затлъстяване – складиране на мазнини, в повече от необходимото за нормалното функциониране на организма (в определени дози са нужни за складиране на мастноразтворими витамини). Натрупването им в излишък се дължи на това, че с храната приемаме повече енергия от изразходваната.
Трети момент при разнищване на портокаловата кожа и пищните форми е задържането на вода, което прави тъканите да изглеждат подпухнали, меки, като че ли с едно бодване ще се спукат и ще потече вода.

В класическия случай наблюдаваме комбинация от фиброзни структури (целулит), излишна мазнина и задържане на вода.

Как да се освободим от всичко излишно?

На първо място трябва да се променят хранителните навици и да се увеличи движението. Важно е енергийният прием да не превъзхожда изразходваната енергия.
С масажи може да се постигне освобождаване от излишните течности, тонизиране на тъканите и подобряване на оросяването, което е важно за  храненето им и освобождаването от токсини.
Като следваща стъпка, когато сме се освободили от излишни течности и натрупани мазнини, е време да се пристъпи към разграждане на фиброзните структури с прием на ензими. За достигане на активните вещества през кръвта до зоните на въздействие е важно там да е осигурено добро кръвоснабдяване. Затова тази стъпка се прави след освобождаването от излишни течности и мазнини, защото те, в излишъка си, притискат кръвоносните съдове и възпрепятстват оросяването на зоните, храненето им и освобождаването на токсини. Важно е да се продължи с масажите и енергизирането на зоните механично и с козметични продукти – с цел по-добро кръвоснабдяване.
Напоследък са доста популярни и въздействията с техника, като се ползват поотделно или комбинирано:
- ролков масаж;
- вакуум;
- RF – за стягане на кожата;
- IR лъчи.
Ефект се постига при над 5 процедури, като препоръчително е да са над 7. Не се отчайвайте, ако след първите 3-4 няма видим ефект. Нужно е време, за да се „задвижи колелото“. Специалист следва да прецени колко често да се правят, но е хубаво да има поне 2 дни пауза между отделните процедури, за да може организмът да отработва и изчиства излишното, без да се натоварва черния дроб.
Хубаво е да се приемат и добавки за поддържане на кожата – за еластичност и здравина – съдържащи аминокиселини, колаген, ЕМК – Омега-3 от риба, Омега-6 от масло от пореч, от масло от вечерна иглика, Омега-7.
В домашни условия могат да се ползват силиконови вендузи, които се продават в санитарни и здравни магазини. При употреба зоните се намазват обилно с мазнина и вендузите се движат без спиране, защото при всяко задържане на едно място могат да се появят синини. Хубаво е да се започва с по-слаб вакуум, който постепенно се засилва. Масажът е добре да продължи около 15 мин на крак, в коремната област се прави по посока на часовниковата стрелка в рамките на 5 минути максимум. Масажите могат да се правят ежедневно, дори по два пъти на ден.

Една комплексна програма би следвало да включва:

Редуциране на храненето (ако има затлъстяване) и съобразяване на храните – за незадържане на течности (солено, газирано, …);
Увеличаване на движението – ежедневно, като начин на живот – бързичко изкачване и слизане по стълби, каране на колело, джогинг, велоергометри, гимнастика за ускоряване на метаболизма и добро кръвообращение (ако здравословното състояние го позволява);
10 или повече масажа или процедури с техника – поне 2 пъти седмично или през ден (зависи от избраната процедура, след консултация със специалист, за да е ефективна, без да се товари черния дроб);
Ежедневно ползване на вендузи в домашни условия;
Ползване на добавки за разграждане не целулита и поддържане на кожата и съединителната тъкан, за да няма отпускане;
• Постоянство.

Хубаво е да се ползват и средства за мазане след масажа – гелове,  кремове, ампули. Има голямо разнообразие от затоплящи, охлаждащи, двуфазни и други без термоефект.
Продуктите за масаж и мазане след това могат да бъдат обогатени с етерични масла, които спомагат за стопяването на целулита, а именно –  масло от хвойна, грейпфрут, пачули, масло от розмарин, от потокал, масло от санталово дърво, лимоново масло, здравец, канелено масло, масло от кипарис… Тъй като етеричните масла са алергени, е хубаво преди това да се тества как ще реагира организмът чрез проба.
При заболявания (разширени вени, диабет и др.) е хубаво да се консултирате с Вашия лекар – дали мерките, които желаете да предприемете, са подходящи.

За да бъде разводът „завинаги“, е важно да има постоянство. Всеки постигнат резултат ентусиазира, но за да се задържи, грижите трябва да продължават, даже когато ни се струва, че целулитът си е отишъл завинаги. Интензивността трябва да е същата, все едно се борим с него в момента, за да не се допускат нови натрупвания и изменения в тъканите.

Успех, Дами, всичко е възможно!

a.l.e.n.a
 

27549 | 15 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате