Грижа за кожата на лицето

03 окт 2012
Снимка: whatafy.com

Как да се грижим за кожата на лицето и как да изберем своя крем правилно?

 

Сезонът и времето от денонощието

Битува мнението, че само сухата кожа трябва да се подхранва. Това не е вярно.
Всеки тип коже се нуждае от овлажняване. През лятото ползвайте средства със слънцезащитен фактор, а през зимата - такива с вещества, предпазващи от вятъра и студа. В жегите вместо крем поставяйте термална вода или специален овлажняващ спрей.

 

Овлажняващите кремове се делят на дневни и нощни.

Дневните задължително трябва да съдържат успокояващи и облекчаващи раздразненията съставки: екстракт от чай, треви, цветя, алантоин, пантенол, азулин, бета-глюкан и др.
Нощните кремове са по-мазни и наситени с органични вещества - колаген, витамини, различни масла. Те възстановяват кожата по време на сън, когато е най-възприемчива към хранителните съставки.
Дневният крем е нужен за всички, той не само се грижи за кожата, но и я защитава от външните въздействия. Нощният е добре да започнете да използвате след 30-35-тата си година, когато на кожата не достигат собствени ресурси и има нужда от по-активно вмешателство и възстановяване. До тази възраст в повечето случаи е добре просто да лягате вечер с чиста кожа.

Обърнете внимание на етикетите

Фруктови киселини
Към тях се отнасят лимоновата, винената (гроздова), алфа-хидрокси киселини. Те почистват роговия слой на кожата от мъртвите клетки и придават красив външен вид. Но предозирането може да доведе до изгаряния, затова тяхното съдържание не трябва да превишава 10%.
Коензим Q10
Това е фермент, подобен по състав на клетките на човешката кожа и активизиращ тяхната работа. Особено ефективен е след 30 години.
Силициев диоксид (silica)
Необходим е за формиране на кожната покривка.
Витамини А, С, Е
Защитават клетките на кожата от разрушенията на свободните радикали и забавят процеса на стареене.

 

Според нуждата

При избора на крем е важно знаете какъв е типа на вашата кожа и какво точно очаквате от средствата за ежедневна грижа. Също така е необходимо да съобразите избора на крем с биологичната си възраст. Кремовете за зряла кожа съдържат биологичнио активни съставки и са противопоказни за млади момичета. А средствата за млада кожа няма да решат вашите възрастови проблеми.

 

Мазна кожа

За нея са подходящи леките овлажняващи кремове и гелове. В тях трябва да присъстват вещества, които успокояват кожата и понижават омазняването - тревни екстракти, витамини А и Е, цинк и сяра, бисаболол.

 

Суха кожа

Тук е полезен глицеринът, който премахва чувството за стегнатост и прави кожата кадифена. Подходящи са и различни мастни вещества, които я омекотяват и разглаждат – силикони, восъци, растителни масла.

 

Нормална кожа

За нея са необходими кремове със защитно и леко овлажняващо действие, съдържащи овлажняващи агенти и растителни екстракти.
Чувствителна и склонна към алергии кожа.

Съдържанието на кремовете трябва да е с понижено количеството на съставките, за да се намали раздразващото действие върху кожата. Те не трябва да имат силен мирис. Като овлажняващ компонент се използва pentyleneglycol, вместо обичайния propyleneglycol. Трябва да се избягват и някои емулгатори, които често предизвикват реакции.

 

Практически съвети


Не забравяйте за мострите - те са много полезни при избора на нов крем. Нанесете малко количество на вътрешната страна на китката - ако няма сърбеж и зачервяване, този крем е безопасен за вас. После нанесете тънък слой на лицето - той трябва добре да попие, а не да остане като допълнителен слой. Леко разтъркайте с пръсти кожата си, ако кремът ви подхожда, не трябва да се забелязва кир-ефект.Опаковката също има значение.

Ако кремът е в бурканче, при всяко бъркане с пръст, лесно можете да завъдите бактерии и да рискувате да се развали.По-добре е да се купува крем, към който е приложена лопатка. Кремът в тубички също има своите преимущества - контакт с ръцете ви има само необходимото количество, а останалата маса остава недокосната.


При покупката обърнете внимание на външния вид - кремът трябва да е с еднородна консистенция, с приятен цвят и мирис.
Желателно е да го сменяте два пъти годишно, защото вашата кожа свиква с него и той става по-малко ефикасен.

3523 | 03 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате