Грижи за кожата - стрии

03 окт 2012
Снимка: boudoirbeautystudio.com

Автор: Славянка Мундрова, Настолна книга за красотата, Издателство Лира Принт

 

Стриите


Те са атрофични белези, най-често вертикални линии, които при появата си са бледовиолетови, после стават белезникави. Образуват се по ханша, бедрата, седалището, корема и бюста. Дължат се на скъсване на нишките на съединителната тъкан при значително напълняване или бързо отслабване, когато кожата е подложена на силно опъване и свиване.


Стриите се образуват най-често при бременност, по време на пубертета, по-рядко при инфекциозни заболявания и синдроми на жлезите с вътрешна секреция.

Хормоните на надбъбречната жлеза често пъти играят важна роля за образуването им.
С напредване на възрастта стриите стават по-видими и по-големи, затова положението трябва да се овладее в самото начало.
Доста жени се оставят да бъдат убедени да лекуват стриите с процедури в козметични салони. Но подобрение може да се получи само в началния стадий, когато белезите са бледовиолетови. Тогава положението може значително да се подобри чрез усилване на кръвообращението в засегнатия участък. Ако стриите са вече белезникави, се прибягва до други методи.

Грижи у дома


Всяка седмица махайте мъртвите клетки от тялото. Ползвайте мек ексфолиант, като го нанасяте върху суха кожа. Търкайте, без да разтягате тъканите. После се изплакнете обилно с вода и се подсушете с мека хавлия. Нанесете върху стриите активен серум за девитализирана кожа и пощипвайте леко с пръсти, за да раздвижите кръвта, чак докато серумът попие напълно. Една ампула по принцип стига за всичките бледовиолетови стрии по тялото.

След това нанесете подхранващ крем и масажирайте силно с цяла ръка по посока на тъканите, за да не се получи неприятно усещане. Внимавайте да не набръчквате кожата.
Всеки ден при сутрешния душ се търкайте с груба ръкавица за баня, най-добре от синтетична материя. Накрая се облейте с хладка вода, подсушете се добре, намажете се с подхранващия си крем и масажирайте.

Не спирайте с грижите, когато установите малко подобрение, правете процедурите възможно най-дълго време.
Превантивно с настъпване на пубертета, както и в началото на бременността овлажнявайте и ревитализирайте кожата с кремове и серуми, активизирайте кръвообращението. Консултирайте се с лекар, който евентуално да ви предпише медицински крем. Продължете с грижите три месеца след раждането, така няма да имате проблем със стриите.

Грижи в козметичен салон


В козметичните салони могат да се правят превантивни масажи против стрии или заплашените участъци да се третират със специални апарати, които стимулират кръвообращението. За бременните жени са по-подходящи масажите.

Медицински грижи


За да се елиминират напълно белезникавите стрии, се прибягва до инжектиране или до повърхностно намазване с препарат на всяка стрия. Подобни препарати ползват лекари и естетични хирурзи.
Ако кожата ви е податлива на разтягане, вземете превантивни мерки на възможно най-ранен етап. Загарът прави стриите по-видими. В този случай слънцето е лош приятел, защото прави по-крехки еластичните съединителни влакна и променя качествата на кожния колаген.

Материалът е изпратен от nadinm75

12298 | 03 окт 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 12 24 #1
    a.l.e.n.a  Любов 

    Ще се радвам да прочета повече за терапиите с лазаер и посочените в медицински центрове с  инжектиране

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате