Целулит

03 окт 2012
Снимка: .sxc.hu

Автор: Славянка Мундрова, Настолна книга за красотата, Издателство Лира Принт

 

Целулит


Много жени имат целулит и това поражда доста проблеми. Той се появява през пубертета, но може да се яви и при вземане на контрацептивни хапчета, по време на бременността или след менопаузата.
Целулитът представлява натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Когато хванем здраво кожата и я стиснем, тя придобива вида на портокалова кора.

 

Антицелулитни процедури


Процедурите против целулит са строго индивидуални. Най-напред трябва да ви разпитат и изследват, за да се установи произходът на вашия целулит и да се определи кой е главният проблем. Обикновено не се предписват режими за отслабване, по-скоро може да ви насочат към специалист по диетично хранене. Може би ще се наложи да промените някои от хранителните си навици, но премахването на целулита изисква време и търпение.
Ако козметичката установи, че имате лениво кръвообращение, ще ви направи серия процедури за раздвижване на кръвта. Във всеки случай, тотално премахване на целулита може да се получи само в началния му стадий. Внапреднал етап на натрупване може да се елиминира само по-голямата част от него.


Правят се само в козметичен салон или медицински център:

  • масажи за елиминиране чрез кръвната и лимфната циркулация;
     
  • йонизационни процедури (с помощта на ток в кожата се вкарват активни съставки, разрушаващи целулитните натрупвания);
     
  • стимулиране на мускулите с ток (те се тонизират и стягат, кръвообращението също се активизира);
     
  • масажи и компреси с водорасли (целулитните участъци се налагат с компрес от затоплени водорасли, след което се облъчват с инфрачервени лъчи за усилване на кръвообращението).


Водораслите съдържат витамини, микроелементи, минерални соли и белтъчини.


Тангенторната баня с водорасли се прави в специална вана с устройство за насочване на струите, която се напълва с хладка морска вода (37 °С) или с обикновена вода с прибавени активни съставки. Тангенторното устройство раздвижва водата, образуват се множество мехурчета, които раздвижват лимфата в цялото тяло. Това успокоява подутите крака и съдейства за намаляването на целулитнияедем (общо отичане на тялото вследствие натрупан целулит). Кръвта също се раздвижва, мускулите се масажират и тонизират, заздравяват се стените на кръвоносните съдове, кожата става гладка и красива.
Пневматичните ботуши са сами по себе си чудесна ревитализираща процедура. Около краката по цялата им дължина се увиват специални ръкави, които се надуват, притискайки крака, и веднага след това спадат. Когато бедрото е притиснато, прасецът е отпуснат, и обратно. Целта на процедурата е да се активизира изтласкването на кръвта и лимфата, за да не се застояват в кръвоносните съдове по краката.


Охлаждащият лосион, който е на базата на камфора, може да се прилага на цялото тяло.

Компреси, напоени с него, се налагат на целулитните участъци и се снемат, когато лосионът се поизпари. Това предизвиква понижаване на температурата на кожата с 2 градуса и въпреки малко неприятното усещане за студ подобрява кръвната и лимфната циркулация, тонизира кожните тъкани и спомага за отделянето на отпадъците.
Противопоказанията за всички видове антицелулитни процедури са строго индивидуални.
Препоръчителни спортове - преди всичко плуването, което стимулира мускулатурата на цялото тяло, ходенето, бягането и карането на велосипед (да се упражняват извън града, за да се избегне замърсяването).


Ако харесвате фитнеса, изберете подходящи за вас упражнения. Избягвайте прекалено силовите, предпочетете стречинга, който изпъва мускулите, или водната гимнастика.
Когато сте на море, джапайте в плиткото, плувайте и се гмуркайте във вълните, вземайте хладни душове, яжте лека храна през деня (печена риба, салати и др.), пийте много вода, ходете повече пеша.

 

Процедури у дома


Ако водите заседнал живот, започнете да практикувате най-подходящия за вас спорт. Опитайте се всеки ден да правите по 5 минути сутрешна гимнастика. Старайте се гърбът винаги да е изправен. Посъветвайте се с лекар, за да установите дали нямате лошо храносмилане, бъбречна недостатъчност, ендокринни смущения или вземате неподходящи контрацептиви - някой от тези фактори може да е в основата на вашия целулитен проблем.

 

Материалът е изпратен от nadinm75

2899 | 03 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате