Избелване на зъбите

26 фев 2013
Снимка: sxc.hu/NexusJay

              Ако решите да избелвате зъбите си, първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с денталния си лекар. Той може да ви каже дали процедурите за избелване биха били ефективни за вас, тъй като не всяко оцветяване може да се повлияе от избелването. Например, жълтите зъби вероятно ще се избелят добре, кафяво оцветените - по-малко, а зъбите със сиви нюанси няма да могат да се избелят въобще. Трябва да имате предвид, че обтурациите не се избелват като емайла на вашите зъби.
           

Има няколко възможности да избелите зъбите си:

Кабинетно избелване. Тази процедура обикновено изисква едно посещение. Зъболекарят ви ще постави предпазител за защита на меките тъкани и защитен гел за венците. Избелващ агент се нанася върху зъбите .Може да се използва и специална светлина,която засилва действието му.

 Домашно избелване. В предварително изработени за вас шини се поставя гел, съдържащ пероксид. Използват се гелове с различна продължителност на действие. С подобно действие са и избелващите лентички. Те са тънки, прозрачни и напоени с гел отново на пероксидна основа. Едни от най-новите продукти за избелване са разтворите. Те спомагат за редуциране на плаката, освежават дъха и едновременно с това избелват зъбите. Трябва да се има предвид, че те са най-ниско ефективни от всички останали продукти, тъй като избелващият агент е в контакт със зъбните повърхности за много кратък период от време.

Избелване с паста за зъби. Всички пасти спомагат за отстраняване на повърхностни петна, тъй като съдържат малки абразивни чатици. Някои пасти за зъби съдържат полиращи или химически агенти, които са с по-добра ефективност относно отстраняването на оцветяванията. Пастите за зъби не могат да променят цвета на зъбите или най-много до един тон, докато продуктите, използвани от вашия стоматолог - от 3 до 8 тона.

 

За какъв период от време зъбите ни остават бели?

Избелените зъби не остават така за  постоянно. Хора, които често консумират храни и напитки, които оцветяват зъбите (кафе, червено вино, цвекло и др.) могат да върнат предишния си цвят по-бързо. Всичко зависи от индивидуалната структура на зъбите. При някои пациенти това става след година, при други цветът се запазва по-дълго. Процедурата „re bleaching“ възстановява и подновява постигнатия цвят.

Кабинетно срещу домашно избелване?

Различават се по силата на действие на избелващия агент. Продуктите, използвани за домашно избелване, съдържат много по-ниска концентрация на водороден пероксид – от 3 до 20%, докато тези, използвани от вашия зъболекар – от 15 до 45%. Съответно кабинетното избелване е по-ефективно, по-бързо и с по-добър краен резултат. При по-упорити и силни оцветявания може да се използва първо кабинетното и след това да се продължи с домашното избелване.

За кого избелването не е препоръчително?

Избелването не е препоръчително за деца под 16 години. До тази възраст пулпната камера (или нервът на зъба) е все още със значителни размери и това може да доведе до неговото дразнене, а оттам и до по-голяма чувствителност. Избелването не се препоръчва и при бременни и кърмещи жени. Хора с чувствителни зъби, дефекти в емайла, кариеси, стари или некачествени обтурации и пародонтални заболявания трябва да се консултират със зъболекаря си, преди да предприемат избелване.

4111 | 26 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате