Как да определим тона на кожата си

24 апр 2013

Тонът на кожата, или още оттенъкът на кожата ви, се определя от количеството на пигмента меланин в нея, а също и от броя и близостта на кръвоносните съдове по повърхността ѝ.

Цветът на кожата обичайно е приблизително подобен за хората, принадлежащи към еднаква етническа група, но варира много от човек до човек. Тенът на кожата зависи от пигментацията, която ще се получи в резултат на излагане на слънце, но няма да промени тона на кожата.

За да можете да се обличате подходящо, да избирате грим в цветове, които повече ви подхождат и изтъкват положителните ви черти, да подбирате цвета на косата си – трябва да определите тона на кожата си. Можете да използвате различни начини, за да направите това.

Подтонът на лицето се дели на хладен (розови, червени или синкави подтонове), топъл (жълти или златисти подтонове) или неутрален (смес от хладни и топли подтонове).

Почистете лицето с топла вода и подходящо средство. За да определите правилно тона на лицето си, кожата му трябва да е съвсем чиста както от ежедневни мръсотии, така и от всякакъв грим. Не изтривайте с хавлиена кърпа – по-грубото търкане може да зачерви кожата и да затрудни определянето на същинския тон. Вместо това попийте нежно с мека салфетка. Не нанасяйте крем или овлажнител.

Изчакайте поне 10 – 15 минути, за да може кожата на лицето ви да изсъхне напълно и да възвърне естествения си вид.

Погледнете цвета на нокътното легло (не цвета на самата нокътна плочка). Жълтеникава ли е или розова? Червеникава, синееща или оранжевееща? Ако нокътното легло изглежда жълто или оранжевеещо, имате топъл оттенък на кожата. Синеещо или розово нокътно легло значи, че сте с хладен оттенък.

С помощта на огледало вижте лицето си – много е важно да сте на добре осветено място изцяло с естествена, дневна светлина – изкуственото осветление може да ви обърка.

Ако не сте сигурни дали тонът на лицето ви е ‘топъл’ или ‘хладен’, погледнете се, като поставите бял лист за сравнение. Ако кожата на лицето изглежда жълтеникава или златиста, имате топъл оттенък. Ако изглежда розовееща, оттенъкът ѝ е хладен.

Редувайте кафява и черна дреха, като ги държите до лицето си и се гледате в огледало на дневна светлина. Ако кафявото ви стои по-добре, имате топъл оттенък на кожата. Ако черното ви отива повече, сте с хладен тон.

Ако не намирате разлика между това, как ви стоят кафяво и черно, опитайте вместо това с ярко оранжево и ярко розово – първото ще стои по-добре на хора с топъл оттенък, второто – на такива с хладен.

Пробвайте метода на злато и сребро – с помощта на златно и алуминиево (сребристо) фолио, поставено до лицето ви, можете да определите кое от двете ви придава по-добър, по-сияен вид. „Грешното“ фолио ще придаде уморен вид на лицето ви. Ако златното фолио повече ви отива, тонът ви е топъл; ако сребристото фолио е „вашето“ – тонът ви е хладен. Повечето жени инстинктивно избират бижута от метала, който подчертава по-добре тона им, т.е. жените с топъл оттенък на кожата носят по-често злато, а тези с хладен по-често избират сребърни накити.

Ако имате проблемна кожа, акне, екземи или други кожни раздразнения, горните методи може да не са достатъчно точни. Затова:

Помолете някой да погледне кожата зад ушите ви на дневна светлина. Това място обичайно не се третира с грим и козметика и кожата е с възможно най-естествения си вид, жълтеникава или розовееща.

Погледнете и вените на китките си на дневна светлина – те също са добър индикатор какъв тон е кожата ви. Ако вените, които прозират, са синеещи, оттенъкът на кожата ви е хладен. Ако виждате вени, които са по-скоро зеленикави, оттенъкът на кожата ви е топъл.

Ако след всички горни тестове не можете да определите подтона на кожата си, то най-вероятно сте с неутрален подтон – можете да носите разнообразни дрехи, декоративна козметика и бижута, без да се съобразявате толкова с оттенъка на лицето си, колкото със собствените си предпочитания.

5352 | 24 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате