Консултацията с дерматолог – необходимост или привилегия?

20 май 2013

Интервю с Д-р Буеши от Trinity

Естеството на дейността на Д-р Нора Буеши, както и отличните резултати, постигнати с нейните пациенти в Trinity Beauty Center в София и Trinity Contrast във Варна, са показателен пример, че няма невъзможни цели. Доказателство за това е как отговорно, креативно и медицински аргументирано превръща съкровените им желания в здрава и красива реалност.   

1. Д-р Буеши, за съжаление доста хора в България все още подценяват консултациите с дерматолог. Моля Ви, обяснете ни защо те са толкова важни?

Да, за съжаление и аз имам подобно наблюдение. При мен доста често идват пациенти със сериозни кожни проблеми, които ако са били диагностицирани по-рано, бих казала дори още при първите симптоми, последвалото лечение и отстраняване на проблема протича много по-бързо и ефективно. Но в България все още властва общоприетият стериотип: „Първо ще попитам приятелките, може да проверя и в интернет какво медикаментозно средство да използвам, и ако всичко това не помогне, тогава ще отида на лекар.“ Всъщност това е изключително погрешно, защото така тези хора вече са преминали през един вид лечение – самолечение, вследствие на което към първоначалния проблем се добавят допълнителни усложнения. За дерматологичните заболявания е от особена важност „Огледът“ на свежите изменения, без предприета предходна терапия, защото той е 80% от диагнозата. Когато е имало самолечение, това замъглява обективната картина и преценка, като насочва в погрешна посока на интерпретация на симптоматиката. Ако трябва да обобщя казаното до момента: Медицината е изкуство, но само в ръцете на медици! Ако пациентите се вслушваха повече в съветите на дерматолозите, със сигурност ще изглеждат и ще се чувстват много по-добре, при това без особени усилия и разходи.

2. Какво точно представлява една консултация и как протича тя?

Една дерматологична консултация започва винаги с оглед на зоната, засегната от настоящия проблем, довел до нуждата от специализирана помощ. Огледът може да бъде извършен с просто око, лупа или друга специализирана апаратура в услуга на дерматолога за по-прецизна диагностика. Така се добива представа за разположение, морфологична характеристика (вид), както и еволюция на кожния проблем. Голяма част от кожните промени изискват и допълнително медицинско изследване, за да се потвърди или отхвърли дадена диагноза, като например кожна биопсия, която е необходимият старт. Назначава се само от дерматолог, както и микологично изследване при съмнение за гъбична инфекция и др. Това е само пример за хода на една дерматологична консултация. Виждате колко много нюанси има в специализирания преглед. Това ще спести със сигурност много усложнения и пилеенето на излишни средства в потискането и отлагането във времето на проблема до момента на неговата ескалация с всички последващи и отрицателни развръзки.

3. Предвид предстоящите отпуски и ваканции на море – трябва ли да се консултираме с дерматолог, за да изберем подходящите слънцезащитни продукти и SPF за нашата кожа?

На този въпрос съм категорична – ДА! Употребата на слънцезащитни продукти днес е от изключителна важност. Да, вече има много марки на пазара, които предлагат най-разнообразни средства против вредните слънчеви лъчи, но много малко хора могат да определят сами своя фототип и кой слънцезащитен фактор е най-подходящ за тяхната кожа. Затова консултацията с дерматолог по този въпрос е наложителна. Като доказателсво ще ви посоча речта пред випуск '97 на Масачузетския университет, произнесена от небезизвестния Кърт Вонегът: „Дами и господа от випуск '97, използвайте плажно масло! Ако трябва да ви дам само един съвет за бъдещето, той ще бъде този за плажното масло!“ Аз бих перифразирала: Употребявайте подходящата слънцезащита! Ползата от нея е научно доказана. А ето и няколко основни препоръки, които важат за всички:

-          Целта при използването на тези продукти е фотопротекторът да проникне добре в роговия слой на кожата, затова неговото нанасяне трябва да стане 10 до 30 минути преди излагане на слънце.  

-          При различните продукти интервалът на приложение варира в широки граници, както и при съответния фототип, който също така допринася съществено в избора на козметично средство за фотопротекция. Тук е решаваща ролята на дерматолога. Той трябва да насочи какво средство да се подбере според индивидуалната оценка на вида и нуждите на кожата.

-          Необходимо е да се обърне внимание и на водоустойчивостта на фотопротектора, ако сте на море, басейн и т.н. След две поредни влизания във воден басейн защитата от фотопротектора намалява с 50% и е необходимо той да бъде подновен.

-          За хората на възраст над 30 г. е препоръчително да използват по-висок SPF – от 20-ти фактор и нагоре.

-          Изборът на неподходящо средство би могло да доведе до отключването на редица кожни проблеми. Един от тях може да бъде добре познатото акне.

4. Действително акнето е един доста наболял проблем днес. На какво се дължи това?

Все по-често се установяват външни причини, водещи до изява или обостряне на вече съществуващо заболяване. Някои козметични средства и редица лекарства влошават или предизвикват акнето. Такива са: кортикостероиди, някои антиепилептични агенти и йодни препарати, литиеви соли и др. От друга страна редица ендокринни заболявания, като например конгенитална хиперплазия на надбъбречните жлези и поликистозни яйчници, при които се наблюдава хиперсекреция на андрогени, могат да провокират развитието на аcne vulgaris. Акнето също така се повлиява и от генетични фактори.

5. Какви видове акне има?

Акнето е хронично възпалително заболяване на пилосебацейните жлези. Засяга лицето и горна част на тялото, включваща шия, деколте, гръб, гърди и рамене. Характерезира се с формиране на комедони, папули (малко надигнато възелче), пустули (ограничено гнойно мехурче, надигнато над нивото на кожата с гнойно съдържание) и нодуло-кистични форми с белези.

Има четири основни фактора, допринасящи за развитието на акне. Това са повишената себумна секреция, хиперкератоза, абнормна микробна флора и възпалителна реакция. Тук искам отново да подчертая, че диагностиката на заболяването се извършва само от дерматолог.

6. Вие какви методи препоръчвате и използвате за лечението на акне?

Подходът и терапията е индивидуална за всеки пациент и е съобразена според формата, сложността и протичането на заболяването. Лечението най-общо бива разделено на локално и общо, като подходът може да е смесен. Локалните средства за терапия на акне биват различни групи – антибиотици, локални ретиноиди, Benzoil peroxide и др. Антибиотичните средства най-общо потискат възпалението, причинено от микроорганизма Р.acnes и мастната секреция. Локалните ретиноиди имат антикомедогенен и фотосенсибилизиращ ефект (правят реакция при контакт със слънчева светлина). Затова е важно да се предписват за употреба вечер! Benzoil peroxide 5-10% има анти-инфламаторен и фотосенсибилизиращ ефект, подобно на локалните ретиноиди. Общата терапия може да включва антибиотици, хормонално лечение, изотретионин и др., но пак според адекватната преценка на дерматолога. Изотретионинът повлиява и четирите основни фактора, отговорни за възникването и развитието на акне. 

7. Белезите от акне също са проблем. Може ли да бъдат заличени и как?

Цикатриксите или т.нар. белези се повлияват отлично от лазерни процедури. В момента имам възможността да наблюдавам добрите резултати, които дават този вид терапии. Ние разполагаме с последно поколение лазерна система Icon на Palomar, която ни дава голям диапазон на възможности за лечение. Комбинирайки иновациите в съвременната лазерна апаратура с методите на конвенционалната терапия, постигаме изключително добри резултати при лечението на белези, не само от акне, но и други несъвършенства на кожата. Лазерните процедури не изискват хирургична намеса. Те протичат без болка и странични ефекти. При тях се използва импулсна неаблативна фракционна лазерна светлина, която коагулира проблемната тъкан, като стимулира генерирането на нови здрави клетки и колаген, подобрявайки текстурата на кожата в обработвания участък. Друг вариант срещу белезите е химическият пилинг, а най-добър ефект, след оценка на пораженията, може да бъде постигнат чрез запълване на неравностите с хиалуронова киселина по специална методика. Тази процедура може да бъде извършвана през цялата година. Всички, които страдат от ударите на акнето, могат да се свържат с нас и да запишат час за дерматологична консултация в Trinity Beauty Center – София и Triniy Contrast – Варна. 

Координати:

Trinity Beauty Center

Гр. София, ул. Хаджи Димитър 9-11

Тел. 088 889 8760

Trinity Contrast

Гр. Варна, бул. Княз Борис I № 121 (срещу Пикадили Парк)

Тел. 088 887 7077 и 088 487 7077

www.trinity.bg

 

*Рекламна публикация

4673 | 20 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате