Как да избегнем пигментните петна през лятото – 3 прости правила

14 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Много е изписано по въпроса за слънцезащитните продукти, уж всички сме наясно как най-добре да предпазим кожата си и въпреки това пигментните петна са един от най-често срещаните козметични проблеми и от най-трудните за елиминиране.

Възможно ли е да се „обзаведете” с пигментни петна в края на лятото, въпреки че използвате крем с висок слънцезащитен фактор? За съжаление е напълно възможно, но има как да ги избегнете или да ги сведете до минимум. Първо обаче да отговорим на въпроса: какво точно измерва слънцезащитният фактор SPF?

Повечето хора мислят, че ако незащитена кожата им изгаря след 1 час, то намазани с лосион с SPF 15 могат да прекарат на слънце 15 часа без проблем. Това схващане обаче е много далеч от истината и е опасно. SPF показва не колко време можем да останем на слънце, а на колко слънчева радиация можем да се изложим, без да изгорим, а това зависи много повече от други фактори, отколкото от SPF числото на слънцезащитния продукт.

За красив и равномерен тен, без пигментни петна, следвайте следните 3 прости правила:

  • Снабдете се с продукт, който осигурява защита срещу UVA лъчите. Малко хора са наясно, че SPF показва само степента на защита от UVB лъчите. Ако на опаковката на слънцезащитния продукт не е изрично упоменато, че предпазва от UVA лъчи (търсете знака на опаковката), то дори с SPF 50 вие оставате абсолютно незащитени от вредното им въздействие. А да припомним, че UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата, увреждат клетъчното ДНК, повишават риска от рак на кожата и са отговорни за преждевременното стареене. Освен това пигментацията, предизвикана от UVA лъчите, е по-трайна, защото засяга по-дълбоките слоеве на кожата, затова минават месеци и дори години преди петната да изчезнат. Най-добра защита срещу двата вида ултравиолетови лъчи осигуряват минералните филтри – цинковият оксид и титаниевият диоксид - като цинковият оксид блокира най-много лъчи от UVA спектъра. Вярно е, че слънцезащитните продукти с цинков оксид образуват бял филм върху кожата, който някои хора считат за недостатък. Той обаче има и своите предимства – така ще сте сигурни, че не сте пропуснали да намажете някой участък от кожата, особено ако тя е чувствителна или става въпрос за деца.
  • Съобразявайте се с това къде се намирате и не разчитайте на облаците. Силата на ултравиолетовите лъчи се увеличава с 10-12% на всеки 1000 м надморска височина. В допълнение, пясъкът на плажа отразява до 25% от лъчите, снегът – около 80%, а водата – до 100%. Облаците намаляват UV радиацията само с 20 до 40%. Затова не подценявайте силата на слънцето.
  • Нанасяйте по-често слънцезащитния продукт и то в достатъчно количество. Когато слънцезащитните продукти се тестват за определяне на SPF, в проучванията се използват средно 35 г лосион за цялото тяло. В ежедневието хората нанасят едва ¼ до ½ от това количество, без да си дават сметка, че така намаляват слънцезащитния фактор на продукта с до 2/3. С други думи, ако лосионът ви е с SPF 30, но нанесете само половината от препоръчителното количество, реално намалявате слънцезащитния фактор до около SPF 10. Така че не пестете слънцезащитния продукт – нанасяйте го на всеки 2-3 часа или по-често, ако не е водоустойчив и влизате често във водата. Водата удвоява силата на слънчевите лъчи, така че ще бъдете по-добре защитени от слънцето докато плувате, ако заложите на водоустойчив крем или лосион. За да не го изтриете от кожата си, не се търкайте с хавлията след плуване.

И така, за да защитите кожата си от вредните въздействия на слънцето и за да избегнете пигментните петна, запомнете, че количеството слънцезащитен продукт, което нанасяте, и способността му да блокира UVA лъчите са по-важни от SPF числото на опаковката. Препоръчвам ви слънцезащитни продукти, които съдържат 100% минерални филтри, осигуряват UVA защита и са водоустойчиви

6874 | 14 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате