Студен душ

15 сеп 2013
Снимка: sxc.hu

Студен душ всички знаем какво е, но „Студен душ” може също да бъде име на две напитки – мента с мляко и сангрия .

Препоръчвам ви да вземете студен душ сутрин, защото той зарежда с енергия и осигурява страхотен тонус, а вечер да си поднесете коктейл „Студен душ”, защото... знаете защо – приятно е. Ако желаете, направете обратното, но тогава рискувате от сутринта да сте приятно опиянени, а вечер, вместо да си легнете кротичко в кревата, да скачате по матрака, да се катерите по полилея, обзети от небивала жизненост.

Ето някои ползи от студения душ:

•Кръвообращение. Студеният душ помага на кръвообращението и повишава температурата на тялото, което осигурява естествен лек чрез премахване на токсините.

•За кожата и косата. Студената вода хидратира кожата и косата по-добре от топлата вода и по този начин подмладява кожата и запазва гъстотата на косата.

Увеличава енергията, намалява стреса

Укрепва имунната система.

•Той има антидепресивен ефект.

Прилагайки съвременните методи и препарати – гелове, лосиони, масла и други чудеса за здраве и красота, често пренебрегваме старите и отдавна изпитани начини за постигане не само на хубост, но и на здраво тяло.

Някои смятат, че студената вода не е в услуга на здравето, други твърдят, че е полезна. По-правилно е в повечето случаи да не се говори за ползата и вредата, а да се отчитат индивидуалните прагове на чувствителност към студа.

Благотворното влияние на студената вода върху кожата и организма като цяло се състои в свиването (в резултат на охлаждането), а след това рязкото разширяване на съдовете. Подобни процедури са добра профилактика на простудните заболявания, защото закаляват организма.

Никак не е препоръчително да се започва с рязко обливане със студена вода. Началният етап е обтриване с влажна хавлиена кърпа или изтривалка. Температурата на водата трябва да е 32-34 градуса и да се понижава с 1 градус всеки ден. Обтрива се цялото тяло, шията и лицето. Ако това става с по-твърда ръкавица, може да има още един положителен резултат – намаляване на целулита.

Препоръчва се сутрин и вечер да се вземат контрастни душове (редуване на студена и топла вода) или да се поставят върху лицето контрастни компреси. Вечер процедурата трябва да завършва с топла вода, тъй като тя успокоява, а сутрин - със студена, за да се постигне ободряване. Не трябва да се забравя и шията, защото тя издава възрастта, а ние сме по-млади, отколкото пише в личната карта. За нея също са подходящи контрастните компреси и обливането.

 

Наздраве с един „Студен душ” за еластичната ви кожа!

1893 | 15 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате