Напуканите пети – здравословен проблем или козметичен дефект?

25 юни 2013
Снимка: foter.com

     Загрубелите и напукани пети се причисляват към един от видовете кожни заболявания. Те могат да се получат в резултат на активно ходене пеш или неудобни обувкиВ жегата краката отичат и даже най-удобните обувки започват да стискат, а това води до нарушаване на кръвообращението им. Недостигът, както и излишъкът на витамини, също оказва влияние върху състоянието на кожата. Нарушения в обмяната на веществата аналогично могат да доведат до напукване на петите. А понякога те могат да послужат за симптом на захарен диабет. Влошеното състояние на кожата на стъпалата може да се дължи и на гъбично заболяване.

     Затова, дори и да носите удобни обувки, да се храните правилно и да се грижите редовно за кожата на краката си, не можете да изключите напълно възникването на това неприятно явление – напукването на петите.

Лечение

     Като за начало трябва да изключите наличието на гъбично заболяване и други подобни "гадости". Даже най-оптималните грижи за стъпалата могат да се окажат напълно безполезни, ако има наличие на някакъв здравословен проблем.
     Ако здравето ви е наред, опитайте се да разберете на какви фактори реагират петите ви. Може би ще се наложи да смените обувките, хранителния или дневния си режим.
     Що се отнася до грижите, съществуват няколко разпространени метода за отстраняване на загрубялата кожа на петите. Който и от тях да изберете, ще са ви нужни време, постоянство и търпение.

Салонни грижи

     С това трябва да започнете. Без предварителна подготовка при специалист домашната грижа за петите е много по-трудна. В професионалния салон за педикюр ще ви избавят от излишния слой кожа. С помощта на специални инструменти педикюристката ще обработи напукванията и цялата повърхност на стъпалата.
     Добре е да посетите салона поне два пъти, а след това вече можете да продължите грижите за петите си у дома.

Домашни грижи

     Контрастните бани стимулират кръвообращението, закаляват кожата и намаляват общата умора. За домашните процедури се нуждаете от легени с гореща и студена вода. Първо натопете стъпалата си за 10-15 секунди в студената, а после за 2-3 минути в горещата вода. Общата продължителност на процедурите трае около 10 минути. Можете да ги повторите колкото пъти искате – няма никакви противопоказания за това.

     Содено-сапунените бани почистват и омекотяват загрубялата кожа на краката. За приготвянето им се нуждаете от 1 с.л. сода бикарбонат, която се разтваря в 1,5 – 2 литра гореща вода. Към получения разтвор добавете около половин чаена лъжичка минерален сапун (съдържа натурални масла и морска сол). Натопете краката си за 10 – 15 минути (водата трябва да покрива кокалчетата на глезените). Накрая нежно и внимателно изтъркайте петите с помощта на фина пила. (Добре е предварително да сте обсъдили с педикюристката си как точно да направите механичното почистване, така че да не нараните кожата си.)

     След това подсушете внимателно краката си и ги намажете със специален крем за загрубели и напукани пети, каквито се продават в аптеките. Добре е да намажете обилно проблемната кожа на стъпалата си с него и преди сън, а след това да обуете памучни чорапи, с които да останете цялата нощ.

     След провеждането на всякакви водни процедури, включително ежедневния душ, нанасяйте на стъпалата си лечебен мазен крем, съдържащ алое или глицерин.

Народни средства против напукване на петите

Народните средства за лечение на напукани пети са особено популярни заради своята достъпност, ниска себестойност и голяма ефективност.

• Можете да си направите бани с нишесте, което отлично омекотява загрубялата кожа на стъпалата. В един литър топла вода добавете 1 с.л. картофено нишесте. В този разтвор накиснете краката си за около 30 минути преди лягане. След края на процедурата старателно ги подсушете и ги намажете с подходящ крем. Това можете да повтаряте всяка вечер, докато цепнатините по кожата напълно изчезнат. Вместо картофено нишесте, за този вид бани можете да използвате водата, останала след варенето на картофи.

Компресите с растителни масла също отлично омекотяват кожата на стъпалата. Най-ефикасен е зехтинът, но ако нямате под ръка, спокойно можете да го замените с кое да е растително масло. Напоете с него памучни чорапи, обуйте ги, след това увийте краката си с найлонови торбички. Този компрес трябва да престои 2 до 4 часа, след това отмийте с топла вода и подсушете внимателно.

• Можете да си приготвите и смес за пилинг. Разбъркайте 350 г сол с половин литър сметана или краве масло. Нанесете сместа на петите и я втрийте с енергични кръгови движения, а след това отмийте с топла вода.

• Отлично действа и маската от алое. За целта смелете няколко листа, нанесете кашата на стъпалата и ги напъхайте в найлонови торбички. Отгоре обуйте чорапи и оставете маската да действа цяла нощ.

• Много ефективно средство при силно напукани пети е да ги обвиете с пресни листа от билката живовляк или градинското цвете хоста.

• Отлично действие има и маската от зелен чай и лимон. Направете запарка от зелен чай, смесете я със смлян лимон (без корите), нанесете на стъпалата и ги обвийте с найлоново фолио. Оставете да действа през цялата нощ.

• Против напукани пети е ефикасна и кашата от смлени ябълки, лук или домати. Нанесете я на проблемните места, увийте ги с найлонови торбички и оставете да подейства.

Смес от настъргани моркови и натурален мед – нанесете преди сън.

• Добавете към сапунена вода захар на кристали и използвайте като скраб.

Ако провеждате редовно такива процедури, те ще ви помогнат да забравите завинаги проблемите си със загрубелите пети.

34869 | 25 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате