Защо пазарувам сама

11 фев 2013
Снимка: sxc.hu

Пазаруването е любимо занимание за всяка жена. Както е известно, ходенето по магазините е най-успешно прилаганият метод за терапия сред представителките на нежния пол (след обилното похапване, разбира се). В последните години се утвърди тенденцията срещите за кафе или разходка да бъдат заменени с посещение на мола. В моловете има всичко – кафенета, магазини и хиляди квадратни метра за обикаляне, успешно конкуриращи парковите площи (пък и в мола можеш да ходиш на токчета, а в парка ще е трудно). Има все пак някои фактори, които могат да превърнат пазаруването в неособено приятно занимание. Много често този фактор е присъствието на друг човек.

 

1. Пазаруване с приятелка

Шопингът  може  много успешно да замести срещите ви за по чаша кафе или говоренето по телефона, или поне така си мислят повечето жени. Обикалянето по магазините с приятелка крие много рискове, за които малко хора си дават сметка.

• Общите вкусове

Приятелството се базира до голяма степен на общи интереси и вкусове. Рискът да харесате една и съща рокля, пола или блуза е огромен. В резултат шансът да обикаляте облечени като близначки и хората да се обръщат след вас с насмешка е правопропорционален на възможността да мислите по едно и също време за едно и също нещо, а при приятелките това се случва повече от често. Ако все пак не си купите една и съща дреха, то поне едната от вас ще трябва да направи компромис. Ако правещата компромис е приятелката ви, то за него ще бъдете наказвана с убийствен поглед всеки път, когато облечете новата си придобивка – последното по-скоро ще ви накара да съжалявате за покупката си и ще ви лиши от възможността да ѝ се насладите. Излишно е да коментирам недостатъците на това вие да сте от страната на отказващия се.

• Недотам приятелските съвети

Ако по стечение на обстоятелствата пазарувате с онзи тип “приятелки”, които само на думи са такива, а всъщност гледат само как да ви прецакат, то рискувате да бъдете подведени от уж приятелските им съвети. В резултат можете да се лишите от завидна сума пари за покупка, която или е ужасна сама по себе си, или просто не е подходяща за вас. Също така е възможно да ви накарат да се откажете от нещо, за което тайно ще съжалявате дълго време. Завистта е често срещано явление сред жените, така че внимавайте.

• Избягване на неудобни ситуации

Съветите дори от наистина добри приятелки не винаги са адекватни. По-тактичните от тях не биха рискували да наранят чувствата ви, казвайки истинското си мнение. И така, ако рокличката, която според вас ви стои убийствено, подчертава няколкото килограма в повече, които сте натрупали, това едва ли това ще ви бъде казано в прав текст.

• Терапия или антитерапия

Както вече споменахме, шопингът е терапия. Един час по магазините и пълна торба с нови придобивки може да оправи настроението на всяка жена. Ако не помогне напълно, то поне би внесло нотка на задоволство в иначе ужасния ви ден (или седмица). За съжаление, когато сте кисели, пазаруването с втори човек може да бъде наистина неприятно.

      ♦ Ако сте от обичащите да споделят, вероятността да не спрете да говорите на човека с вас за проблема си е голяма. Обяснението често е съпроводено с дълги словоизлияния, жестикулиране и водене на монолог на висок глас. Накрая събеседникът ви не само е отегчен до безкрайност, но и самият той има нужда от терапия. И макар споделените проблеми да са половин проблеми, то постоянното напомняне на причината за лошото ви настроение няма да ви помогне да се отърсите от случилото се.

     ♦ В случай, че не сте от разговорливите, много е вероятно да прекарате времето си заедно в неловко мълчание, което ще е напрягащо и за двете страни.
Когато човек е крив, има нужда да остане сам с мислите си, което в комбинация с ободрителен шопинг би дало далеч по-добър резултат от пазаруването с друг човек.

2. Пазаруване с мъж

Може да ви звучи страхотно да прекарате неделния ден с половинката в мола – вие пазарувате, той плаща, носи ви торбите и като бонус това ви сближава като двойка. Съжалявам, че ще ви разочаровам, но това го има само по филмите. Мъжете, или поне по- голямата част от тях, мразят да пазаруват дълго време, някои мразят да пазаруват изобщо.

• Нерешителността ви ги побърква

Дългото обикаляне, пробването на поне 10 артикула и седенето пред огледалото над 3 минути, съпроводено с размисли дали панталонът ви седи добре, или ви прави дебела, може да доведе всеки мъж до нервна криза. За мъжете е безумно да влезете в пробната с няколко артикула и накрая да не купите нито един. Цялото това мерене, суетене и нерешителност са необясними за тях и са повод за нацупени физиономии или директни пререкания.

• Избягване на конфликт

Сред жените върлува още една заблуда – „само един мъж може да прецени реално кое ми стои секси и кое не“.  Мъжът трябва да е безкрайно смел, за да се осмели да признае, че някоя дреха не ви стои добре, без да се притеснява, че ще отнесе за това двучасов скандал и цяла седмица цупене. Мъжете обичат спокойствието и са напълно наясно, че всяка казана не на място забележка може да бъде разбрана погрешно.

• Всички дрехи са еднакви

Мъжете не правят разлика между панталона ви от вчера и този от днес. Повярвайте, това че не забелязват, че сте с нова рокля или прическа, не значи, че не ви обичат. Ако зададете въпрос от рода на „синята или лилавата блузка да взема?“, отговорът, който най-вероятно ще получите е – „Вземи и двете и хайде да си ходим“.

Едно уточнение - с мъж може да ходите на пазар само ако целта на покупката е ново бельо, за предпочитане еротично такова. На поканата ви ще бъде откликнато с удоволствие и със сигурност няма да има проблем да пробвате един-два и повече артикула.

3. Пазаруване с деца

Пазаруването с деца крие рискове, които са повече от очевидни. Все пак ще споменем някои от тях.

• Бързо се отегчават

Трудно може да задържите едно дете на едно място повече от час. Децата имат нужда да тичат, за да изразходват огромната си енергия. Ще се съгласите, че молът не е детска площадка. По-добре заведете децата си да играят навън и не ги тормозете с изтощително обикаляне по магазините.

• Една минута невнимание може да е фатална

Това важи за всяка едно място по всяко едно време, но шансът да се разсеете, наблюдавайки витрината на някой магазин, е голяма. Опасността да загубите детето в тълпата от хора не трябва да се подценява. Да не говорим, че повечето магазини са до такава степен препълнени със стока, че дори възрастен може да се обърка, какво остава за малко дете.

• Порицанието на околните

Плачът, виковете или дори смехът на детето ви може да се окажат изключително дразнещи за околните. Доста хора са нетолерантни към разрушаването на личното им спокойствие. Забележката сама по себе си може да не бъде заявена директно, но е достатъчно да видите намръщените физиономии на хората около вас, за да развалите настроението си.

Ако все пак няма на кого да оставите детето, то постарайте се да насочите вниманието си главно към него – обърнете повече внимание на магазините за играчки и сведете престоя в пробните до минимум.

След като разбрахме кои са недостатъците на това да пазаруваш с друг човек, нека се замислим за плюсовете да пазаруваш сам.

• Това ще бъде време само на вас и посветено изцяло на вашите желания.
• Ще имате възможност сами да вземате решения, осланяйки се единствено на вътрешното ви чувство за комфорт
• Пазаруването сам е добра възможност за релакс след дълъг работен ден или напрегната седмица. Дава ви възможност да се отдалечите за момент от хората, проблемите и бръщолевенето им.
• Само вие знаете стойността на закупената от вас стока. (Много жени се притесняват да признаят за финансовите си затруднения и са склонни да дадат последните си пари за скъпа придобивка, вместо да си купят 2-3 по-евтини).
• Споделяте удоволствието от пазаруването с най-близкият ви човек – а именно самите вие.

В заключение – пазаруването сам може да не се хареса на всички. Всяка правило си има изключения и ако изброените по-горе фактори важат за голям брой хора, то за също толкова голям брой може би са напълно несъответстващи на реалността.  При определено състояние на духа и обстоятелства пазаруването сам може да бъде ужасно отегчително. При всички случаи, ако още не сте пробвали, е крайно време да опитате.

Сам или в компания, винаги се старайте да извлечете максималното от ситуацията!

3422 | 11 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате