Умеем ли да се обличаме

05 апр 2013
Снимка: Stephanie Massaro/Foter

Всеизвестно е неприязненото отношение на жените към офисния дрескод с точната дължина на полата и допустимия брой разкопчани копчета на блузката. И то е напълно разбираемо. Всяко ограничение поражда желанието ни да се разбунтуваме. Но когато вечер получим жадуваната свобода, не всички знаем как да се възползваме от нея. Много от нас се разкъсват между неистовото желание да изявят окованата си от служебните правила индивидуалност и страха да се отрекат от „вечните ценности“ (според модна къща Chanel). И така, как да се облечем за вечерното излизане, така че да се чувстваме максимално комфортно?


     Часовете, прекарани пред гардероба, не винаги водят до нужния ефект. Някои от вас сигурно познават чувството да си облечен неуместно. Неприятно и неловко е, когато една жена се появи във вечерна рокля с гол гръб, докато всички останали са с раздърпани джинси… Според наблюденията на стилистите, излизайки „сред хората“, повечето млади момичета изпадат в една от двете крайности – или твърде свободно облечени, или твърде консервативно спрямо повода на събирането.
За повечето жени подбирането на тоалет за специално събитие е силно стресова ситуация. Ако в ежедневието си се съобразяват с рамките на определени шаблони, вечерното излизане предизвиква много въпроси.

     Според стилистите има две категории жени – първата, консервативната, чийто лозунг е: „По-добре да не сгреша“ и залага на класиката – „малката черна рокля“. Втората категория е тази, която се престарава в усърдието си да блесне в своята прекрасност. Да се подхлъзнеш към кича от любов към леопардовия принт и кристалите „Сваровски“ е много по-лесно, отколкото да се научиш как да разполагаш цветните акценти в облеклото си. Не са малко и жените, които допускат трета грешка – обличат най-новата или най-скъпата си дреха, превръщайки се по този начин в експонат от витрина, който често изглежда твърде комично.

     Най-важното качество, което може да притежава една жена по отношение на облеклото си, е тънкото чувство за дрескода на мероприятието, за което се приготвя. Това е вид „шесто чувство“, липсата на което кара не една жена да се оглежда безпомощно, когато се почувства неподходящо облечена. Ако черната рокля може да я спаси от любопитните погледи, твърде изрязаното деколте няма да успее да я прикрие даже зад мощния гръб на нейния спътник…

     „Във всяко заведение присъства определена социална група, хармоничното вписване в която ще ви накара да се почувствате удобно. За да се научите да определяте и чувствате контекста на събитието, достатъчно е няколко пъти да попаднете в тази среда“ – съветват стилистите. „Така лесно ще определите кое е уместно и кое – неподходящо за събитието.“

     И така, какво да облечем, преди да се отправим към…

Нощен клуб

     Това е едно от малкото места, където човек може да забрави за правилата. Всичко, което в обикновените случаи предизвиква съмнения или се счита за прекалено екстравагантно, може спокойно да се носи тук – къса пола, прозрачна блуза, изрязан топ… Всичко това е не само допустимо, но и препоръчително. Даже и да се появите в рокля за коктейл, пак никой от присъстващите няма да се впечатли. Но обикновено се приема, че клубът е място, на което хората отиват да отдъхнат и да се повеселят, да забравят всички свои проблеми. Затова и концентрацията на ярко облечени хора е най-висока. Всичко, което в ежедневието може да привлече излишно внимание, тук е напълно допустимо – и пайетите, и скъсаните джинси, и ярките аксесоари с неонови разцветки.

Театър

     Независимо че липсва официален дрескод и въпреки факта, че ходенето на театър вече не е такова изключително събитие, каквото е било през миналите векове, като цяло театралната публика е настроена консервативно. Със сигурност ще се изложите на осъдителни погледи както ако се появите с пищна пухкава боа, така и ако имате твърде големи дупки на джинсите. Тук е мястото, на което минимализмът и сдържаността ще бъдат оценени по достойнство.

     Театърът е високоинтелектуална среда, за която са подходящи вечерните варианти на облеклото с неголямо количество украшения. Женствените и романтични рокли също са уместни, стига да не прекалявате и да не преигравате – все пак хората са дошли да гледат играта на актьорите, а не вас. Недопустимо е „клубното“ облекло, както и твърде разголените тоалети – като например рокля с прекалено изрязан гръб.

Кино

     Като едно от най-достъпните и демократични развлекателни заведения, то не изисква особена подготовка. Очевидно най-подходящ стил е casual – възможно най-свободният вариант на обличане. Тук другите посетители ще ви видят само при влизане и при излизане от киносалона. Затова е съвсем подходящо да сте облечени като за ежедневната разходка из града или за среща със стари приятелки, на които отдавна нищо не трябва да доказвате. Можете да заложите на удобството и да облечете дори любимия си трикотажен пуловер.

Концерт

     Тук всичко зависи от самото мероприятие – разликите между симфоничния концерт в операта и рок концерта на стадиона не изискват дълбоки познания за теорията на дрескода. В първия случай ще трябва да прибегнете до „театралния“ си гардероб, във втория можете да заложите на джинси и тениска (с или без името на любимата рок звезда).

Художествена или фотографска изложба

     Благоговейната строгост на музейните правила и сравнително редките случаи на тези мероприятия могат да потиснат както склонността към експерименти в облеклото, така и желанието да се облечете просто и удобно. Затова стилистите съветват в такива случаи да се заложи на smart casual – изящно непринуден стил, използван интелигентно.
     На изложбите се срещат както ценители на изкуството, така и най-обикновени хора, които искат да се приобщят към света на прекрасното. Затова в тези среди се приветства известна небрежност и непринуденост в облеклото. Според стилистите на такова място е напълно уместно да привлечете вниманието на околните и да откроите своята индивидуалност. Важното е просто да не прекалявате с екстравагантността. Креативността си можете да изразите чрез оригинални аксесоари – брошки, колиета, шноли, нестандартно завързани шалове и др. подобни.

В последния момент

     Понякога се случва така, че веднага след работа трябва да присъствате на някакво мероприятие и нямате много или никакво време за преобличане. За такива случаи стилистите препоръчват да заложите на аксесоарите. А ако искате напълно да промените образа си, а не само да го освежите чрез аксесоари, можете да облечете ярка блуза или полупрозрачен топ под сакото на работния костюм или жилетката, а когато отидете на мястото на събитието, просто да съблечете връхната дреха и да допълните с някое бижу. Освежете се с помощта на любимия парфюм и сте готови да прекарате една приятна вечер.
     Бялата риза и черното поло са винаги подходящи за случаите, в които „нямате какво да облечете“. Черното поло винаги може да се освежи с ярък и светъл шал, а това ще ви помогне да изглеждате стилно навсякъде. Ако се нуждаете от по-свеж вариант и обичате джинси, комбинирайте ги с бяла риза. А след това добавете каквото ви харесва – брошка, колие, шал… Най-отгоре можете да облечете сако или яке.

Но както и да се облечете, не забравяйте, че най-ефектните аксесоари за вечерта са доброто ви настроение и искрящата ви усмивка.

7951 | 05 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате