„Красотата е в разнообразието и неочакваните комбинации”

07 апр 2013

Ванина Ханджийска е Style Inspiratrice – вдъхновена от модата, вдъхновяваща стил. Блогът ѝ (който на всичкото отгоре е на български, френски и английски) www.styleinspiratrice.com е истинска феерия от визии, цветове и идеи, които всяка една от нас би могла да използва в ежедневието. Защото, за да сме стилни, не трябва огромна банкова сметка или покани за най-престижните ревюта (не че биха попречили) – а просто кураж да открием себе си и смелост да се разкрием пред другите.   

 

Защо реши да пишеш блог на три езика?
- Още със зараждането на идеята за блога знаех, че ще го пиша на три езика. Така мога да достигна непосредствено до повече хора, а и триезичните блогове не са чак толкова масово явление wink. На пръв поглед най-лесно се пише на български. Всеки път обаче започвам различно, понякога от темата или от нагласата, с която сядам пред компютъра, думите сякаш идват по-лесно на френски или на английски …

За кого е блогът?
- Блогът е за хората, които обичат да се вдъхновяват, за които стилът е важен и търсят красотата около себе си, за хора, които се интересуват от мода и от пречупването на тенденциите в ситуации от живия живот. Изобщо - за хора, които намират вдъхновение в света, който ни заобикаля. Читателите ми са доста разнообразни като възраст и местонахождение, както може да се предположи, има лек превес на дамите wink. Доста мои приятели, колеги, състуденти го четат, но също така и млади дизайнери, блогъри, ПР-специалисти. Не познавам всички, но с някои съм се запознала именно покрай блога, което е много хубаво!  

Чувстваш ли се вдъхновителка на различни жени?
- Мисля, че вдъхновяването е взаимен процес, радвам се, когато някой ми каже, че от мен е видял нещо и се е вдъхновил да го пречупи през собствения си стил. Аз самата много често се вдъхновявам от жените около мен, в ПР бранша има изключително стилни дами (и господа). Щастлива съм, че когато споделих идеята с най-близките си хора, получих много силна подкрепа – явно моето вдъхновение се предаде и на тях!

Кога ти остава време да правиш фотосесии, да измисляш визии, ти все пак работиш на пълен работен ден?
- Идеите обикновено идват доста спонтанно – случвало ми се е да ставам нощем да си записвам. Това ми е хоби от години и сравнително лесно измислям визиите, а гледам да ги обвържа и с някаква история – тогава става наистина интересно. Откровено казано, фотосесиите и визиите изискват много организация и самодисциплина - иначе просто не е възможно. Професията ми е на пълно работно време и изисква пълно отдаване. Още когато реших да създам блога, бях наясно, че голяма част от личното ми време ще бъде насочена там. Хубавото е, че когато правиш нещо с желание, то не ти тежи. Имам сесии, които се планират със седмици напред. 

Някои помага ли ти за фотосесиите?
- Зависи от фотосесията, но да, имам си съмишленици: сестра ми, няколко много близки приятели. Професионалните сесии снимаме основно с Виктор Стойнов, но имам и други интересни сътрудничества.

Кога започна да се увличаш по модата?
- Още в най-ранна тийнейджърска възраст – дори мислех да кандидатствам в Академията, тъй като се занимавах с рисуване години наред. Мисля, че повратна точка за увлечението ми към модата беше първият Форум българска мода, който посетих. Той беше закрит с дефиле на Лойд Клайн и то – в негово присъствие! Бях супер развълнувана, накрая отидох при него, поздравих го и взех автограф – още си го пазя!

 

Кои са твоите вдъхновители?
- На първо място – майка ми. Тя винаги съумява да бъде много стилна, без да влага усилие – effortless chic или както казват французите, стил, който е élégant, mais negligé.
Сред моите първи вдъхновители е проф. Любомир Стойков и неговото култово предаване „От игла до конец” – винаги съм се възхищавала от него. Вдъхновяват ме и нашите млади, талантливи дизайнери, които правят страхотни неща през последните години и които показвам и ще показвам на страниците на блога.
В световен мащаб изпитвам истинско преклонение пред вдъхновението и новаторството на Ив Сен Лоран, Коко Шанел, дързостта на Джон Галиано...
Вдъхновявам се от изкуството – от песни, филми, картини, снимки, статии, от модните седмици, от хора на улицата. Имам приятели, които ме вдъхновяват.

Всеки ден ли си облечена различно?
- Да

По колко време отделяш на ден за визията си?
- Всъщност – не много, с този стриктен график трябва да се действа енергично wink Мисля, че съм изработила доста добра система през годините и визията става готова много бързо.

Освен всичко останало имаш и перфектно тяло. Какви са твоите хитрини, за да поддържаш такава форма?
- Благодаря! Мисля, че на първо място имам късмет с гените, защото не съм от най-спортните натури. Това, което ми действа наистина добре, е ходенето пеш. Може да звучи банално, но пия много вода, билков чай. Избягвам газирани напитки и натурални сокове, гледам да се храня често и по малко. Опитвам да се храня здравословно, но не мога да скрия, че съм пристрастена към шоколад и хубаво кафе…

 

Заглеждат ли те по улиците?
- Да.

Какво мислиш за жените, които дори не обръщат внимание какво обличат – просто дънки и пуловер?
- Впрочем, комбинацията от дънки и пуловер може да е много ефектна и да направи по-силно впечатление от бална рокля! Обръщането или необръщането на внимание е въпрос на себеусещане.

Пет неща, които всяка жена трябва да направи за визията си, дори и да няма време?
- В момента май се сещам само за две - да се изправи максимално, за да подчертае осанката си и да се усмихва - често и по много! Не изисква време, а разкрасява безотказно!

А мъжа?
- Същото!

Пет задължителни неща за всекидневния тоалет?
- Аксесоарите – чанта, обувки, бижу, слънчеви очила и... парфюм!

Пет от най-големите грешки, които жените допускат в стила си?
- Не знам дали да го окачествя точно като грешка, но за мен това е т.нар. total look – да се облечеш от глава до пети в една марка.

А мъжете?
- Да парадират с марки, лога, притежавани вещи...

Възможно ли е жената да изглежда перфектно във всяка една ситуация?
- Перфектни хора няма, но действително има много жени, които съумяват да изглеждат добре винаги. Според мен тайната им е, че не се вживяват прекалено и им се получава – чудесен пример за това са парижанките!

 

Къде е границата между това модата да ти е съюзник или да си неин роб?
- Модата може да е вдъхновителка на идеи и безброй интерпретации – тогава се превръща в безценен съюзник, а роб ставаш, когато престанеш да се съобразяваш със себе си и се отдаваш сляпо на тенденции.

Ти можеш ли да излезеш на улицата без грим, без аксесоари и облечена с провиснали дънки например?
- Без аксесоари май не, а дънките, ако са готино провиснали – може!

Пишеш на едно място много интересна история за “магическата тоалетна чантичка”. Какво винаги носиш в своята?
- В момента в моята има: червила – розово и червено, черен молив за очи, коректор, парфюм, огледалце, спирала, сини тюркоазени обеци, usb стик и писалка!

До каква степен трябва да се жертваме, за да изглеждаме добре? Трябва ли например винаги да ходим на токчета, въпреки че не ни е удобно?
- Стане ли въпрос за жертва, май красотата леко избледнява? Да, високите токчета невинаги са удобни и практични, но издължават силуета и повдигат самочувствието ни. Дали трябва да ги носим винаги? Бих казала – не: красотата е в разнообразието и неочакваните комбинации. (Освен това, има страхотни маратонки на платформа! 

Казват, че жената у дома трябва да изглежда още по-хубава. Ти как се обличаш вкъщи?
- Така ли казват?  Аз гледам да ми е удобно и същевременно да изглеждам така, че ако се звънне на вратата или се наложи да изляза навън - да не ми е некомфортно! С други думи – ходя с тениска, суичър и дънки!

3556 | 07 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате