“Златна игла 2013”

10 апр 2013
Снимка: lstoykov.fashion.bg

"След петгодишно прекъсване годишните награди на Академията за мода "Златна игла 2013" възкръсват отново на българската модна сцена" - обяви нейният председател Любомир Стойков.

За петнадесети път на 10 април ще бъде връчено престижното отличие за най-високи постижения в областта на модата. Носителите на приза тази година са разделени в пет категории. "Дизайнер на годината" е София Борисова, която ще покаже част от юбилейната си колекция "Limited Edition", създадена по повод 20-годишнината на модна къща "Романтика". Дизайнът на платовете на част от моделите в колекцията е запазена марка и дело на самата дизайнерка. "Модна къща на годината" става "Романтика". За "Моден фотограф на годината" ще бъде отличен Костадин Кръстев – Коко, който е снимал голяма част от българския елит, както и фотосесии и корици за почти всички списания в България. Носителят на приза "Най-добър млад дизайнер" е Николай Божилов, който ще представи колекцията си "1300+33". В нея той прави паралел между кубизма от началото на 20-ти век и минимализма в модата на 90-те години. Колекцията е вдъхновена от монумента в стил кубизъм край Шумен, който отбелязва 1300 години от създаването на българската държава. За принос към българската мода статуетка ще получи стилист Капанов, председател на "Националното сдружение на фризьорите в България" и президент на "Интеркоафюр – България" и "Интеркоафюр – Източна Европа".

Освен носителите на приза "Златна игла 2013 г.", които ще представят свои модели на събитието, гости на ревю-спектакъла ще бъдат известни модни къщи за дамско и мъжко облекло.

"Модата без прически е нищо и прическите без дрехи са нищо" - каза известният стилист Капанов. Според него една от основните задачи на Академията за мода е да контролира и да тласка българската мода напред. Младият Николай Божилов сподели мнението му, съгласявайки се, че публичните личности трябва да се обличат адекватно спрямо събитията, на които присъстват. "В света има изградена система – известните да се обличат с определени модни марки, които имат задачата да ги представят в добра светлина. В България няма такава практика, което понякога се отразява зле на външния вид на знаменитостите ни", смята той.

Трикратната носителка на "Златната игра" Жана Жекова показа свой модел от колекцията си "Небесна палитра", вдъхновена от богатите нюанси и тонове на небето. Тя е и една от най-предпочитаните и търсените дизайнери за абитуриентските балове. Въпреки това, според нея "абитуриентска мода" не същества. "Има официална мода, а тази година момичетата са най-повлияни от червения килим. Вече не се търси креативността на дизайнера, а филмова и сценична мода".

Прическите тази година отново ще бъдат естествени и ще подчертават младостта на абитуриентите. "Силата на завършващите е тяхната младост. Винаги настоявам те да изглеждат натурално. Трябва да бъдат по-млади, а не по-дами", категоричен беше стилист Капанов.

 

/БГНЕС

946 | 10 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате