Вивиан Уестууд

29 апр 2013
Снимка: UK in France / Foter

Вивиан Уестууд е една от най-емблематичните фигури в модния свят. Нестандартното ѝ мислене и странно поведение са я направили популярна и обичана по цялото земно кълбо. Чрез шантавите си и понякога доста крайни идеи (не само по отношение на модата), тя поддържа интереса на обществото и до днес.

Вивиан толерира разкрепостеността и свободния дух, подкрепя младежкия бунт и се вдъхновява от знаците на разпадащата се култура. Тя показва на хората посоката за бягство от продиктуваните правила. Модата е сила, защото е израз на същността не само на отделната личност, но и на етапа на развитие, до който е достигнало обществото. Вивиан Уестууд отдавна е "опитомила" тази сила и я използва, за да провокира и наставлява.

Може би за много хора дрехите на Вивиан са прекалено екстравагантни и никога не биха ги носили, но никой не би отрекъл, че те предлагат една различна гледна точка, една възможност за революция в мисленето, която не е за изпускане. Чрез модните си колекции тя винаги изпраща своите послания, затова някак не е редно да говорим само за мода.

Личен живот

Родена е на 8 април 1941 г. в Блосъм, Дербишир – Англия, където и израства. Баща ѝ работи в местен завод, а майка ѝ е обикновена продавачка. Изследователи обаче твърдят, че модното ѝ увлечение датира от ранна детска възраст, понеже дядо ѝ е правел обувки.

На крехките 17 години заживява в Лондон. Учи един семестър в Колежа за изкуства "Хароу" и продължава образованието си в университета „Мидълсекс“ (Middlesex University).

Първата ѝ работа е във фабрика за текстил, а след това работи като начална  учителка. Когато е на 21 г., се омъжва за Дерек Уестууд, който тогава е главен асистент във фабриката. Ражда се синът им Бенджамин (днес еротичен фотограф), но не след дълго бъдещата дизайнерка се разделя с баща му заради аферата си с Малкълм Макларън. От него е вторият син на Вивиан – Джоузеф (основал марката за бельо Agent Provocateur).

Желанието на Вивиан да се развива като дизайнер е причината двамата да се разделят. На 52 години дизайнерката се омъжва за свой студент – 25 години по-млад от нея. Това е австриецът Андреас Кронталер, с когото са заедно и до днес. "Никога не съм била по-сигурна за никого в моя живот", казва Уестууд. Днес Андреас отговаря за общите им мъжки колекции.

Според най-независимата и влиятелна жена в света на модата съвременните жени се опитват да се превърнат в мъже, изземвайки изцяло техните функции. Според Вивиан това е огромна грешка, защото половете изначално са създадени да бъдат различни и взаимнодопълващи се. Може би точно това разбиране е тайната за щастливата ѝ връзка, издържала теста на времето вече толкова години.

 

Пътят към модните успехи

През 1971 г. нейният приятел Малкълм Макларън (продуцент на групата „Sex Рistols”) я моли да му помогне да открие магазин. С първите хитове на „Sex pistols“ се заражда и масовата истерия по пънка, а дрехите на популярната група са дело на Вивиан и Макларън. Те използват доста смели акценти за облеклата – кучешки каишки, вместо традиционните за онова време бижута, капси, безопасни игли, ципове, вериги от колела, бръснарски ножчета и какво ли още не... В комбинация с всичко това е драматичният грим и смелите прически, които ясно отличават пънкарите от всички останали. С помощта на скандалната рокендрол музика модата започва да се променя осезаемо и хората по-смело изразяват вкусовете си чрез начина, по който изглеждат. Отначало магазинът носи името „Let it Rock”, но с течение на времето преминава през имената „Тоо Fast to Live, Too Young to Die“ (1972), „Sex“ (1974) и “Seditionaries”(1977). Магазинът и до ден днешен съществува и е притежание на Уестууд. Сега той носи името „World’s End“ и предлага дрехи и аксесоари от марката „Anglomania“.

Първата официална колекция на Вивиан "Пирати" е представена в зала "Олимпия" в Лондон. Стилът ѝ се харесва и налага бързо в тогавашната клубна мода. Последвалата я колекция "Punkatura" (1982 г.) предлага много интересни варианти за актуалното в модния свят и остава дълго време на почит в Англия.

През 1984 година Вивиан открива бутика „Носталгия по калта“. Идеите ѝ за стил тогава са главно от парцали, вплетени в косите, бельо, поставено върху разкъсани и раздърпани дрехи и тениски, които определено не изглеждат нови.

По същото време е призната за една от най-добрите дизайнери в света, като името ѝ се подрежда до имената на Калвин Клайн, Клод Монтана, Ханае Мори и Джанфранко Фере.

В периода 1989 – 1991 г. е професор в Академията по приложни изкуства във Виена.

През 1990 и 1991 година е призната за Дизайнер на годината, а по-късно (1992 г.) получава Ордена на Британската империя.

Ето най-популярните линии на дизайнерката: “Голд лейбъл” (висша мода), “Ред лейбъл“ (мода за млади хора), “Англомания” (всекидневни дрехи), “Мен” (дрехи за мъже) и др.

Вивиън Уестууд се нарежда сред най-ярките представители на историзма в модния дизайн. Погледът към миналото и ретро модата връщат Уестууд  в периода от 16 до 18 век. Проследявайки пътя на модната ѝ еволюция, се срещаме с високите платформи на обувките, широките ботуши и ризите с жабо, аристократичната яка, сутиените и корсетите са поставени над дрехите, шапките се завръщат в най-различни смели форми, а перата са използвани все по-често като украшения на дрехи и аксесоари.

Според  Вивиан хората трябва да черпят вдъхновение от миналото, да го използват като платформа, върху която смело да експериментират. Тя твърди, че сега хората не внимават, когато избират дрехи, и ни призовава да купуваме по-малко, да подбираме по-прецизно и да носим дрехите си много по-дълго от времето, за което се предполага, че се износват.

Биографичен филм

Актрисата Кейт Уинслет се вълнува от факта, че именно тя ще изиграе дизайнерката Вивиан Уестууд в биографичен филм, който ще покаже детайли от личния ѝ живот и ще се опита да разкрие тайната за успеха ѝ в модните среди. Самата Уестууд също не крие, че е много щастлива за предстоящата лента и е признателна на хората, които са се захванали да осъществят този проект. 

Цитати:

"Не е достатъчно да си скандален по природа, трябва да имаш и малко ум в главата си."

"Модата не е изкуство, защото е твърде краткотрайна. Вие правите перфектния панталон и три сезона по-късно ви се налага да правите нов. Това е дразнещо!"

"Аз не обичам историята, моето време никога не е било, то винаги е."

"Любовта трябва да е лесна и да идва сама."

"Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти, преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят."

"Живеем в наистина ужасяваща заплаха, защото хората не мислят. Най-големият враг на човечеството е разсейването, липсата на трезва мисъл и лична позиция в/за живота."

"Няма нищо ново, никога не е ново, защото винаги е някак синтезирано между нещата, които винаги съм правила. Искам да сменя посоката, но винаги, когато взема това решение, се оказва, че съм взаимствала и нещо от миналото. И когато погледна в ретроспекция, стигам до извода, че нещата, които правя, са доста дръзки. Те извеждат жената на преден план и я правят важна. Тя е съчетание от малко аристократизъм и в същото време – известно количество непринуденост."

2399 | 29 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате