Световните диктатори на модата

10 юли 2013
Снимка: laverrue / Foter

Те са световноизвестни и  успешни, но често остават на заден план, зад също толкова известните модели, актриси и певици, които обличат. А всеки от тях има своя път, мечта и талант...


Коко Шанел
с истинско име Габриел Боньор Шанел е приета като дизайнерката, която революционира женската мода и като цяло е една от емблемите на модния дизайн. Родена е през 1883 г. в семейство, което има 6 деца. Майка ѝ умира, когато е още невръстна, и децата са пратени в приют към манастир. Тази тежка част от живота ѝ всъщност определя бъдещето ѝ на дизайнер и на борбена жена. В манастира Коко се научава да шие и понеже няма друг избор, на 18 г. започва работа в местна шивашка работилница. Там съдбата ѝ си казва своето – среща милионера Етиен Балсан, благодарение на когото се запознава с елита на парижкото общество, включително със следващия си приятел и благодетел Артър Капел, както и с бъдещите си клиенти. Пътят, разбира се, никак не е лек. Първоначално изработва и декорира шапки, през 1913 г. открива първия си магазин, който не просъществува дълго, след това изработва спортна колекция и постепенно се налага на пазара. Смятана е за една от скандалните личности на времето си, като са ѝ приписвани многобройни връзки, които самата тя не отрича. Въпреки скандалността си, Коко Шанел предпочита семплите и изчистени линии и включва в женската мода мъжки елементи. 


Джорджо Армани
е роден през 1934 г. в Пиаченца, Италия. Пътят му към върха е класически: първо е аранжор на витрини, след това – асистент в модни къщи, където е забелязан от модните марки Emanuel Ungaro и Ermenegildo Zegna. Именно при тях Армани за пръв път има самостоятелна колекция и придобива увереността да създаде собствена модна къща, което става факт през 1974 г. Модната си къща той създава със своя съдружник и интимен партньор Серджо Галеоти, който умира през 1985 г. Това е най-трудният момент в живота на прочутия дизайнер, който оттогава допуска до себе си само най-близките си хора. Иначе Армани е име в модата, което говори само за себе си – залага на простотата и семплостта, както и на скъпите материи и кожата при дрехите, които обикновено са представяни от неизвестни модели. 


Келвин Ричард Клайн
е може би най-известният американски дизайнер. Той е роден през 1942 г. в Бронкс, Ню Йорк. Родителите му са унгарски евреи – емигранти. Дизайнът е детската му мечта, която се превръща в реалност. Завършва гимназия за изкуства, а след това и Модния технологичен университет, след което работи няколко години в магазини в Ню Йорк, но през 1968 г. сбъдва окончателно мечтите си и създава модна къща заедно с приятеля си от детството Бари Шварц. Години наред е законодател на модата в Щатите (и не само там), като първоначално прави само висша мода, а след това пуска свои линии дънки, бельо, колекция за дома, парфюми, часовници, бижутерия. Характерният му почерк се състои в богатството от цветове, луксозните материи, елегантните кройки. В бизнеса Келвин Клайн е известен с провокативните си рекламни кампании, в които наема известни лица. Дизайнерът има няколко брака зад гърба си. 


Джани Версаче
е роден през 1946 г. в Реджо ди Калабрия, Италия. На 25-годишна възраст се мести в Милано, където работи за някои модни къщи като дизайнер. През 1982 г. се запознава с модела Антонио Д’Амико, в когото се влюбва и който значително повлиява за отварянето на модна къща „Версаче“, което става през 1989 г. Всъщност Версаче отваря първия си бутик още през 1978 г. на прочутата миланска улица Via della Spiga.
Убит е през 1997 г. пред къщата си в САЩ, като се предполага, че това е дело на сериен убиец. За свой заместник в модната си къща Джани избира племенницата си – Алегра, за да избегне конфликт между майка ѝ Донатела и брат си Санто, който пък е финансов директор на Версаче. Тогава обаче Алегра е едва на 11 г., затова и Донатела поема къщата в свои ръце. Тя е най-малката сестра от фамията, следвала е „Моден дизайн на плетива” и още докато Джани е жив, участва в създаването на колекциите, като пуска свои парфюми. През 2004 г. в медиите се появяват слухове, че модната къща е изцяло потънала в дългове, че Донатела е зависима от наркотици и пластична хирургия, че Санто е в тежка депресия, че Алегра е болна от анорексия… Слухове, които са истина. Въпреки всичко, наследниците на великия дизайнер не похабяват наследството му и „Версаче“ излиза от кризата.


Жан-Пол Готие,
 роден през 1952 г. в Париж, е известен е с прякора „лошото момче на френската мода“. Модата е неговата детска мечта и още на 17 години сам започва да обикаля модните ателиета, за да показва скиците на моделите си. От 1970 г. трупа опит при Пиер Карден, който пръв забелязва таланта му. След това следват поредица успехи за Жан-Пол Готие, които го отвеждат на голямата сцена – първата му  самостоятелна колекция е през 1976 г. Колекциите и стила му като цяло са микс от улична мода и попкултура. Известен е с това, че използва непрофесионални модели за представяне на колекциите си, които най-често не са с изваяните тела на манекени. Това е и поредният бунт на Жан-Пол Готие против всичко нормирано. 


Ели Сааб
или ЕS, както сам се подписва, е роден през 1964 г. в Бейрут, Ливан, и е единственият ливански дизайнер до момента, покорил подиумите в Париж и Милано. Ели Сааб превръща хобито си да шие в професия. Едва на 18-годишна възраст създава модната си марка, въпреки че по това време в страната му има гражданска война. През 1997 г. участва в седмицата на модата в Рим, което му носи голямото световно признание – за пръв път в Alta moda участва неиталианец. Следващият му голям успех е роклята, която облича актрисата Хали Бери на церемонията, на която получава Оскар – оттогава ливанецът е всепризнат и в Холивуд. Ели Сааб е известен с женствените си модели, с любовта си към ефирни и нежни материи, с това, че колекциите му са луксозни, но умерени, и най-вече много, много елегантни. Именно в този дух създава своите вечерни тоалети и булчински рокли.


Александър Маккуин
е роден през 1969 г. в Лондон и е един от най-ексцентричните дизайнери, известни на нашия век. Неговият живот приключва трагично – самоубива се през февруари 2010 г., 9 дни след смъртта на майка си, която обожавал. Английският дизайнер е роден в скромно семейство, завършва колеж по дизайн, а след това чиракува при шивачи. От 1996 г. започва звездният му път, като първо работи за Живанши, а след това става творчески директор на Гучи, където създава известните си бунтарски и непризнаващи никакви ограничения модели. Има и самостоятелна марка. 

3009 | 10 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате