Туиги става на 64!

19 сеп 2013

Днес много жени старателно поддържат много слаби тела, но малко от тях разбират защо – откъде точно идва култът към слабото, каква е причината от отричането на закръглеността, модерна през Ренесанса, и манията по слабост в настоящето. А тази причина е Туиги.

Връщайки се назад във времето, виждаме, че през Средновековието и Ренесанса на почит е била леко закръглената жена. Античността също не създава култ към слабото, а по-скоро към правилните пропорции. Дори и да дойдем по-насам, началото на ХХ век, виждаме Мерилин Монро, Грета Гарбо, София Лорен, Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър и други, но нито една от тези жени не е изключително слаба. Началото на 60-те години е моментът, в който се появява британската манекенка Туиги с много, много кльощавото си тяло. Нейното присъствие отваря една съвсем нова врата в съвременните виждания за „красота“ и налага драстични промени в идеята за красиво – от този момент нататък да си слаб вече е не просто модерно, а се превръща в критерий за красота.


Англичанката Лесли Хорнби е родена на 19 септември 1949 година в Лондон. Учи в девическо училище, но на крехката възраст от 16 години се запознава с лондонски фризьор, който я моли да стане лице на неговия салон за красота. След направената фотосесия и появилите се снимки, тя бързо е забелязана от различни модни списания и дизайнери заради различния си вид – висока 169 см и тежаща едва 40 кг, тя е удивително млада, безумно слаба, невероятно крехка и изгледаща, сякаш всеки момент ще се счупи. Списание Mirror обаче харесва именно тази различност спрямо всичко останало и я поставя на корицата си. Следват множество фотосесии и покани от модни дизайнери и за нула време Лесли се превръща в супермодел и икона на модата на 60-те години. Всъщност, твърди се, че именно тя е първият топмодел в света. Без особено старание от нейна страна, Туиги (псевдоним на Лесли, който означава „крехка“) преобразява изцяло модния свят, променя критериите за външност и красота и става вдъхновение както на поколения дизайнери, така и на милиони момичета по целия свят, които пожелават да бъдат като нея. Именно оттук тръгва и голямата противоречивост на нейния образ – както боготворен, така и жестоко критикуван и нападан. Милиони момичета по целия свят се втурват да гладуват, да спазват диети и да отслабват до пълно изтощение, само и само да приличат на нея, само и само да придобият част от нейната визия и излъчване. Измислят дори име на това явление – „синдромът на Туиги“ – безумното желание за имитиране на нейната визия, което довежда някои жени до разболяване. Това предизвиква силно неодобрение от страна на голяма част от обществеността, особено на различни организации, борещи се с анорексията.


А всъщност парадоксът е, че кльощавата англичанка съвсем не е секси – тя има по-скоро болнав вид – тънка, изпита, бледа, кокалеста, леко прегърбена. И всъщност не тя, а модната индустрия решава, че в момента ѝ трябва точно такъв образ. И прави култ към иначе безумния ѝ външен вид. Доказателство за това е и самото разбиране на Лесли Хорнби за всичко, което ѝ се е случило. Тя остава четири години в модата като най-успешният супермодел, емблема на 60-те, икона за подражание, образ за вдъхновение, визитна картичка на десетилетието, „лице на 1966 година“ на „Дейли Експрес“, след което внезапно, по собствено желание заявява, че се отказва от всичко това и зарязва кариерата на супермодел. Противно на очакванията на всички подражаващи екзалтирани отслабващи момичета, за Лесли това не е желаният живот.


За съжаление, въпреки отдръпването ѝ от подиума, манията по слабото тяло вече е наложена и милиони модели, манекенки и обикновени момичета са изцяло подвластни на идеята за кльощава фигура. Тази безумна мания продължава и до днес, причинявайки най-малкото голям стрес, напрежение и главоболия на съвременната жена в старанието ѝ да остане много слаба. Затова е полезно да се разбере какво мисли самата икона на слабото за всичко това.

Тя заявява, че иска друг, по-стойностен свят, в който нещата не се определят от външността и тя няма значение. Експлоатирането на образа ѝ като просто едно слаботелесно момиче, я отблъсква дълбоко и Туиги не желае да оставя точно такова послание към света. Затова тя прави нещо, което в един стремящ се към стремглаво отслабване свят изглежда наистина безумно и самоубийствено – качва няколко килограма, зарязва моделството, където външността е всичко, което някой някога вижда от теб, и се отдава на своите артистични заложби, които, както се оказва – притежава в изобилие. Лесли Хорнби участва в няколко филма и дори печели наградата „Златен глобус“ за една от ролите си. Заедно с това започва да пее и издава свои албуми. И очевидно въобще не отдава толкова голямо значение на външността си.

Честит рожден ден, Туиги!

3477 | 19 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате