Стартира седмицата на модата в Китай

28 окт 2012
Снимка: .sxc.hu

Петнадесето издание на Китайската седмица на модата започна на 25.10 в Пекин с ясно залагане на лукса, но без да се забравят корените на азиатската страна.Те се отразяваха във всеки един дизайн на китайския моделиер Чжан Чжъфън.

Той откри събитието с представяне на новата си колекция за сезон есен-зима. "Древността и настоящето могат да се съчетават", заяви дизайнерът минути след като беше бурно аплодиран от зрителите за ревюто си. То е първото за Чжан в рамките на Седмицата на модата в Китай, която се провежда в хотел Пекин, близо до площад Тянанмън.

Сливането на китайската традиция и настоящата действително е посланието, което Чжан и неговата модна къща NE-TIGER искат да предадат с дизайните си, вдъхновени от династията Сън (960-1769) и допълнени с "колорит и много, много цветя". Обстановката, която дизайнерът създаде за ревюто си, също приканваше към пътуване във времето, а моделите, сред които се отличаваше и една западна красавица с руса коса, се появиха на подиума, излизайки от декор, имитиращ входа на храм.

Музиката също беше прецизно избрана, като включваше и изпълнения на живо от китайска певица, която изпя традиционни песни от епохата, вдъхновила дизайните. Дизайнерът обаче внесе и нотка от настоящето в ревюто си - лукса, с който се свързва името му в Китай. "Обществото иска лукс. Все повече хора имат достъп до него", коментира Чжан.

Въпреки оскъдното присъствие на чуждестранни модели 15-то издание на Китайската седмица на модата, която ще завърши на 3 ноември, цели да направи голям скок към "интернационализацията". Според Чжан за постигането на това отваряне е от съществено значение да не се изгубят корените.

"Китайската мода е интернационална мода. Т.е. ние сме свързани, но сме различни. Начинът да се интернационализираме е като заложим на това, с което сме различни", смята моделиерът.

В рамките на Китайската седмица на модата ще бъдат представени ревютата на около 50 дизайнери и повече от 500 модела. В нейните рамки ще бъдат организирани и различни професионални конкурси, конференции и фотографски изложби.

 

/БГНЕС

991 | 28 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате