Странните модни съвети на Виктория Бекъм

29 окт 2013

Някои известни личности се обличат нелепо според общественото мнение. Други стават модел за подражание. Естествено, от вторите почти всеки иска да почерпи опит – да научи как да изглежда така стилно, семпло, атрактивно. Разбира се, водени от стремеж да получат отговори на тези въпроси, журналистите се втурват в търсенето им – по-амбициозно и от търсенето на свещения Граал от Индиана Джоунс. Понякога обаче получават доста непрактични, неизползваеми и объркващи съвети. Абсолютен водещ на класацията за такива съвети е модната икона Виктория Бекъм. Да видим някои от тях.

„Слушай сърцето си!“

Едно от култовите модни правила на фешън иконата Виктория Бекъм. Безспорно, тя е икона за мнозина. Безспорно, много жени искат да разберат как точно да бъдат стилни като нея, какви са нейните правила, трикове и съвети. Безспорно е обаче и друго – Виктория е решила да приложи популярното и добре пасващото на почти всяко място клише „Слушай сърцето си!“ в една неподходяща сфера – модната. Този съвет може да е много полезен при консултация относно личния живот, но със сигурност води единствено до тотално объркване, що се отнася до избора на дрехи в гардероба. Защото, ако слушам сърцето си, без да се замислям, веднага ще си взема онази красива ефирна жълта рокля и после ще се чудя какво да я правя, защото тя е подходяща за фигура круша, а аз съм фигура ябълка и изглеждам нелепо в нея. Или пък какво от това – важното е, че съм послушала сърцето си!

„Бъди креативен!“

Ами доста е насочващо, да. Направо – по-общо не може да бъде казано. Това клише също е доста популярно и в днешно време всеки, който иска да звучи по-осъзнато и модерно, подкрепя креативността и апелира за нея. Креативността обаче е едно от най-широките и субективни понятия. Проявата ѝ, която в повечето случаи се възприема като проява на нестандартност, може както да спечели доста точки, така и да предизвика тотално отблъскване. С креативността трябва да бъдем едновременно смели и внимателни – защото иначе съветът „бъди креативен“ ме праща веднага да си сложа тези дълги жълти чорапи от плюш с класическата официална малка черна рокля – та това е толкова креативно!

„Пазарувай по целия свят“

Може би по този въпрос трябва да помолим Виктория да поясни, макар че е горе-долу ясно какво има предвид – когато имате нужда от нови дрехи, не отивате в мола, не! Буквате поне три самолетни билета – до Париж, Лондон и Милано, и оттам вече – шопинг. Трябва да се пазарува от целия свят, иначе рискуваме да зациклим от предлаганото само в родната страна (нищо че вече всичко е навсякъде). Може би Виктория е имала предвид този съвет към една определена сфера хора – по-заможните, защото той със сигурност не може да бъде валиден за масите и повечето обикновени жени. Добре е обаче да я попитаме дали може да тълкуваме и възприемаме съвета и по друг начин – отдавна вече е възможно, вместо да пътуваш по целия свят, да седнеш на компютъра и с пет клика да пазаруваш от различни места по света и всичко да ти доставят у дома. Откъдето и да го погледнем, това изцяло отговаря на „пазарувай по целия свят“, така че, общо взето, можем да го решим и по този начин.

Затова, покрай прехласването по стила и гардероба на някои модни икони, не бива да забравяме и друго. Важно е да развиваме и критично, освен идолопоклоническо, мислене и да помним, че това, че някой се облича добре, не означава непременно, че знае защо и как става това – може просто да му се получава по усет, а много вероятно е и да има някой друг, който да го съветва. Нека не приемаме всеки случайно изстрелян съвет за твърдо правило.

За да не останем с грешни впечатления обаче, държа да подчертая, че Виктория дава и много добри съвети. Ето един от тях:

„Скъпо“ не означава „стилно“

„Да имаш повече пари и да можеш да си позволиш скъпи дрехи не означава задължително и автоматично, че ще бъдеш стилен. Двете неща не са равнозначни. Изкуството е да смесваш и комбинираш дрехи правилно, но не и да харчиш състояние за скъпо облекло.“

6081 | 29 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате