Как да избираме парфюм

19 дек 2012
Снимка: sxc.hu

Някои жени предпочитат да ползват един и същи парфюм, който им е като „запазена марка“, други обичат често да сменят ароматите. При всички положения е добре да знаем повече за парфюмите, които са наши постоянни спътници.

Най-напред, важно е да се прави разлика между видовете парфюмерийни продукти, от което пряко зависи не само тяхната трайност, но и цената им:
EDC – одеколон (еau de cologne)  е най-слабо концентрираната форма на аромата, между 2 и 5% парфюмно олио, разтворено във вода и алкохол
EDT – eau de toilette – тоалетна вода, или 4-10% концентрат
EDP - еau de parfum – парфюмна вода, 8-15% концентрат
Parfume – парфюм, най-концентрираната форма на аромата - 15-25%

Одеколонът започва да се измирисва около час след слагането му, тоалетната вода започва да избледнява като аромат около два часа след пръскане. Парфюмната вода може да издържи до четири часа, преди ароматът да започне да избледнява, а най-концентрираната форма, парфюмът, може да трае до шест часа. Най-разпространени са тоалетната и парфюмната вода, не на последно място заради по-ниската стойност.

Изберете парфюма си не само спрямо своите вкусове – ако работите в малко, затворено пространство с други хора или ако имате малки деца, които често са в ръцете ви, ще е по-добре да избягвате твърде силни и остри аромати.

Преди да решите кой е „вашият” аромат, изпробвайте го. Често в парфюмериите за тази цел предлагат мостра от парфюма на картонче. Телесният аромат и особеностите на кожата на всеки човек са различни, така че, нанесен на кожата ви, ароматът може да се държи по съвсем друг начин. Често хората помирисват директно от шишенцето или от капачката му, но след втората или третата проба носът започва да се предава и вие губите усещане какъв е ароматът в действителност. Опитайте да миришете кафеено зърно или направо да сдъвчете едно между различните миризми – така носът ви ще се „настрои” в паузата. Друг вариант, предпочитан от повечето хора, е да нанесете малко количество от парфюма или тоалетната вода на вътрешната страна на китката и да изчакате десетина минути, за да улегне ароматът, преди да го помиришете. Така ще добиете ясна представа как ще стои конкретно на вас.

Парфюмите имат три различни слоя, съставени от различни „нотки“: върхови нотки, сърцевина и базови нотки (база). Върховите нотки са тези, които носът ни „забелязва” най-напред. Те избледняват след около пет минути. На свой ред нотките на сърцевината излизат на преден план, следвани от базовите. Тоест, за да доловите целия букет на парфюма, дайте му поне около половин час. Сърцевината и базата ще се излъчват часове наред, затова се уверете, че сте ги усетили добре и цялостно, преди да изберете точния аромат за вас.

На пазара има хиляди и хиляди аромати и въпреки че голяма част от тях съдържат еднакви съставки, комбинациите и концентрациите им са различни и крайният резултат е неповторим. Парфюмите могат да се разделят най-общо на четири основни категории: свежи (зелени, морски) аромати, дървесно-мускусни, цветно-плодови и ориенталско-пикантни.
Свежите аромати често носят полъх за трева, листа или море – усещането е на чистота и неподправеност. Често се предпочитат от жени със спортна натура, от млади жени и момичета и са особено подходящи за дневна употреба.
Дървесно-мускусните аромати са „топли“ на мирис – в такива парфюмни съчетания често се ползват сандалов аромат, кедър, подправки. Често се описват като съблазнителни миризми и са подходящи за вечерна употреба.
Цветно-плодовите аромати са особено предпочитани за дневна употреба. Те често се базират на едно основно цвете или плод, които са в „сърцето“ на аромата. Избират се от жени с жива натура.
Ориенталско-пикантните парфюми са подобни на дървесно-мускусните, но с по-цветист елемент. Могат да имат по-богата, остра миризма, често на орхидея, ванилия, сладникави подправки или аромати. Описват ги като екзотични и тежки парфюми, използвани от жени с ярка индивидуалност и са особено подходящи за вечерна употреба.

Когато слагате парфюм или тоалетна вода, уверете се, че кожата ви е чиста. Ако сте употребявали друг аромат преди това, той може да има доста силна остатъчна миризма, която да попречи на парфюма да стои „правилно“. Не нанасяйте друг вид козметика върху чистата кожа преди парфюма, освен крем или лосион от същата серия, който би допълнил аромата му. За да избегнете смесване на миризмите, не употребявайте сапун или душгел със силно ухание – например, когато слагате мускусен парфюм, не използвайте сапун с аромат на море.

Ако използвате тоалетна вода или одеколон, напръскайте точките, където пулсът се усеща най-силно: вътрешната страна на китките, зад ушите, на шията. Ако използвате парфюм, само леко докоснете до тези точки, тъй като неговият аромат е много по-силен и траен и прекаляването с миризма няма да стои добре, колкото и класен да е ароматът. За лекото му, ефирно усещане можете да пръснете във въздуха над вас, след което да се завъртите бързо под падащите микрокапчици. Имайте предвид, че по дрехите тази миризма се задържа много по-дълго, затова не прекалявайте.

Избягвайте да нанасяте парфюма отново и отново, даже да ви се струва, че вече изобщо не се усеща. Мирисът е индивидуално възприятие – ако вие сте свикнали с този аромат, което може да се случи в рамките на само няколко часа, може да не го долавяте вече, но хората около вас го усещат.

7734 | 19 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

3 коментара

 • 2012 12 19 #1
  a.l.e.n.a  Любов 

  Чудесна статия, добър пътеводител за начинаещи  smile

 • 2012 12 24 #2
  sl  отка4алка 

  Трайността на парфюмите не винаги е в зависимост от концентрацичта им(ЕДТ, ЕДП или парфюм).Нчкои ЕДТ са много по трайни от ЕДП или парфм.
  По принцип парфмите сточт близко до кожата, а ЕДТ и ЕДП правят шлейф..
  В класификацията са пропуснати шиприте, които са доста  голямо семейство .
  Не е препоръчително да се подновява парфюмът, не толкова за да не се прекали дозата, колкото заради развитието на аромата.По принцип всеки парфюм се развива, започва с начални ноти , които отстъпват място на сърдечните, кте пък  се оттеглят за да се прояви базата.Ако подновим, можем да предизвикаме хаотична какафония.

 • 2012 12 27 #3
  viokla   

  А на кое място е  ,,афтър шейф”  в поредицата  EDC , EDT .... ?

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате