Как да съхраняваме парфюмите си

31 дек 2012
Снимка: sxc.hu

В зависимост от това, какъв вид аромат използвате и как го съхранявате, той може да остане с вас между 1 и 15 години.

Ароматите се делят основно на:
- одеколони - с най-слаба концентрация на парфюмната есенция
- тоалетна вода, с по-висока, но все още неголяма концентрация на есенция
- парфюмна вода - с доста концентрирана есенция и
- парфюм - с най-висока възможна концентрация.

Заради различната концентрация на парфюмна есенция в тях, което означава, че има съответното количество други вещества (вода, алкохол), те губят трайността и качествата си след различно време. Най-малко траят одеколоните, следвани от тоалетните води, след тях парфюмните води и най-дълготрайни са парфюмите.

Всеки аромат има срок на годност, но това не означава безкрайна употреба. Химичните съставки се променят с времето и често миризмата, която ви се е струвала много приятна в началото, след време може да се влоши и да се превърне в откровена смрад, когато парфюмът се развали. Начинът, по който се съхранява, силно влияе върху трайността му.

Директното излагане на слънчева светлина и въздух могат да причинят по-бързо разваляне на съставките на парфюма и мирисът му да се промени с времето. Дизайнът на външния вид на парфюмите всъщност често отразява това - най-добре се съхраняват аромати в непрозрачни, въздухонепроницаеми шишенца. Ако ползвате отливка от парфюм, имайте предвид, че това го излага на пряк досег с въздух. Ако се намира в прозрачно шишенце с отворено гърло и го нанасяте не с пръскане, а с потупване, можете да го прелеете в непрозрачно със спрей, дори да не е с оригиналния дизайн – ползите от ограничаването на досега му с въздух и светлина вземат превес над потенциалните вреди от преливането.

Ако предпочитате парфюмът ви да си остане в шишенце със завинтваща се или нахлузваща се капачка, винаги проверявайте дали е добре затворена и дали предпазва съдържанието от досега с въздуха възможно най-добре.

Ограничете досега на парфюма с влага и топлина. Освен светлината и въздуха, те също са врагове на дълголетието му. Това прави банята неподходящо място за съхранение на аромати. Студът съхранява парфюмите най-добре, но хладилникът не е добър избор, защото там също има влага, която не се отразява добре на аромата.

Вместо тоалетка или шкафче, до които дневната слънчева светлина достига свободно и открито, изберете някое тъмно място, където да съхранявате парфюма си. Ако няма възможност да е хладно, нека поне е тъмно – например, шкаф, гардероб, чекмедже – където любимите ви аромати ще останат възможно най-дълго време непроменени и годни за употреба.

8157 | 31 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате