Видове червила

29 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu/profile/irum


   Червилото е добре познат на всички ни продукт и едва ли има жена, която да не е слагала, поне веднъж, цвят върху устните си.
Все пак, има някои критерии, според които можем да подберем идеалното за нас червило.

 

Като начало, добре е първо да преценим кой тип ще ни бъде най-удобен за употреба 

Има червила във вид на стик в гилза, кремообразно в бурканче или кутийка, течно във вид на гланц или лак за устни или пък така актуалните напоследък “Stain”/ “Tint” червила, които обикновено са във вид на флумастер.
Всяка една от тези разновидности си има плюсове и минуси.

Червила  стикНай-голямото им преимущество е, че са лесни за нанасяне директно от гилзата и са удобни за носене в дамската чанта. Разнообразието от цветове и завършеци от този тип е огромно. Няма козметична марка, която да не предлага поне една серия стик-червила.

Червило в бурканче или кутийка
Ако предпочитате да нанасяте червилото си с четка, то това е добър избор за вас. По-удобни и лесни за работа с четка за устни, но пък и не особено подходящи за носене в чантата. Ако не разполагате с четка, ще се налага да бъркате в тях с пръст, което, освен че е доста цапащо, също е и особено нехигиенично. Рискът в бурканчето да се завъдят бактерии е доста голям.

Течните червила могат да бъдат няколко вида:-дълготрайни, които изсъхват върху устните и добиват матов завършек;
-гланцове, които в повечето случаи са слабо пигментирани или изобщо нямат цвят
-лакове за устни, които съчетават силната пигментация на червило и блестящия ефект на гланца.

Стейнове за устни (Lip Stain)Те са ново въведение в козметиката и набират голяма популярност. Те са много лесни за работа, поради формата си, много подобна на маркер за рисуване, пълен не с мастило, а с безвреден за кожата пигмент в течна формула. Обикновено са и изключително дълготрайни, но понякога не се нанасят гладко или в последствие избледняват неравномерно, особено ако устните са напукани и недобре хидратирани преди нанасянето на стейна. 

 

Червилата могат да се разделят в групи и според завършекът им (начинът, по който изглеждат  върху устните):

Матови Те нямат абсолютно никакъв блясък. Обикновено са доста сухи и плътни, съответно и добре пигментирани, но силно подчертават всички недостатъци на изпръхналите, набръчкани или белещи се устни. Все пак, този недостатък е пренебрежим, ако имате навика да ексфолирате и хидратирате редовно устните си, защото този тип червила могат да се похвалят с много голяма трайност за разлика от по-мазните разновидности на този козметичен продукт.

Сатенени По-скоро матови, но заради по-кремообразната си текстура имат и едва забележим, съвсем дискретен блясък. Те са доста по-нежни към кожата на устните и не ги изсушават толкова.

Перлени (фрост)
Имат блясък, който обаче се дължи не толкова на текстурата им, колкото на ситните перлени пигменти, които придават този „заскрежен“ завършек.

ГланцовиЧесто са по-мазни, а понякога дори и лепкави. Блясъкът им е наистина красив и си струва да се пробват, но е добре да се подсигурите, като очертаете устните с молив, защото този тип червила понякога са склонни към разтичане.

2512 | 29 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате