Какво е ВВ крем?

04 мар 2013
Снимка: SodanieChea/Foter

Все по-често чуваме реклами за BB крем (Би Би крем). 
BB крем идва от blemish balm, blemish base, beauty balm или beblesh balm – иначе казано, балсам, прикриващ недостатъците, база, прикриваща недостатъците, балсам за разкрасяване или beblesh балсам (тъй като в Корея думата „blemish” – недостатък – е търговска марка). На запад по-честото съкращение на BB е beauty balm, балсам за разкрасяване. Въпреки че в Европа BB кремовете тепърва навлизат и стават все по-често срещани, в източна и югоизточна Азия те отдавна са завладели пазара и са масово използвани.

ВВ кремът, накратко, е козметичен продукт, съчетаващ „всичко в едно” – би трябвало да замества крема, овлажнителя, базата, фон дьо тена и слънцезащитното средство. Крем-мечта! Той може да се носи сам по себе си като леко тониран овлажняващ крем или над обикновен крем или серум за лице в ролята на фон дьо тен. Върху него може да се нанася и пудра, в зависимост от това, какъв ефект искате да постигнете.
Историята на ВВ крема е от европейски произход – той е разработен през 1960 г. в Германия от дерматолога д-р Кристин Шрамек, а целта му е била да предпази чувствителната кожа на пациентите след операция. В Южна Корея и Япония кремът навлиза 25 години по-късно, през 1985 г., и със съвсем различен маркетингов подход. В тези източни страни здравата кожа, която е с вид на порцелан, бяла и равна, е високо ценена. ВВ кремът там се рекламира като „тайната на корейските актриси” и е рекламиран от корейски известни личности.
Въпреки разработването си за медицинска употреба, в днешно време ВВ кремовете имат съвсем друга насоченост. Те са и много разновидности – за подобряване на тонуса на кожата, за по-светъл тен, против акне, против стареене и бръчки... 
Вече и много западни компании предлагат ВВ кремове, но познавачите твърдят, че няма по-добри от корейските. Корейските компании в началото са били ориентирани основно към източноазиатския пазар и са предлагали ограничени разцветки на ВВ крем. Повечето днешни формули на ВВ кремовете са създадени така, че оксидират и се сливат с цвета на кожата на употребяващия ги.

Как да изберете правилния BB крем за вашата кожа?

Също както избирате крем за лице или фон дьо тен, при избора на BB крем е важно да се съобразите с особеностите на кожата си. Има много и различни BB кремове. Когато избирате подходящ за вас, трябва да помислите за типа на кожата си – суха, смесена или мазна е тя? Имате ли проблеми с пъпки и акне? Искате ли кремът да се бори с първи бръчки или ви трябва по-сериозна насоченост към проблема със стареенето на кожата? Искате ли завършекът да бъде матов или бихте предпочели леко да сияе? Допада ли ви миризмата му? В идеалният случай ще тествате ВВ крема на кожата си, за да се уверите, че това е, което търсите и се слива с кожата ви добре. Избелващите качества, високо ценени и търсени на азиатския пазар, присъстват в много ВВ кремове – внимавайте какво пише на опаковката и какво обещава да направи ВВ кремът от дадена марка.
Много потребители купуват ВВ крем онлайн, често от чужбина – корейските продукти могат да бъдат намерени лесно в платформи за пазаруване от типа на Ибей. В този случай е подходящо да си вземете първо миникремове-мостри, за да видите кой е най-подходящ за вашата кожа, преди да купите голяма разфасовка.

Какво прави BB кремът за кожата ми?

Кремът се рекламира като мултипродукт, съчетаващ всичко в едно. Много жени обаче често го употребяват като алтернатива на фон дьо тена, особено ако последният им идва твърде ‘тежък’ и покривен за вкуса. Повечето ВВ кремове са на минерална основа и не само имат покривно действие, но и прикриват недостатъци като белези от акне, тъмни петна и белези на остаряване. Някои са с действие против бръчки и успокояващ раздразнената кожа ефект. Също като някои от съвременните кремове за лице, някои ВВ кремове съдържат хиалуронова киселина, комплекс витамини и други.

Как се нанася ВВ кремът?

Хитростта на ВВ кремът е, че може да се носи самостоятелно – без основа и без фон дьо тен или пудра отгоре му. С него повечето жени отбелязват, че лицето им е с леко и естествено покритие, което му придава здрав вид и прикрива неравния тен и дребни недостатъци по кожата. Можете да го нанесете направо върху чисто лице или да го сложите върху дневния си крем.

Какво не е ВВ кремът?

ВВ кремът не е фон дьо тен и не във всички случаи може да го замести – ако търсите сериозно и плътно покритие на лицето, ВВ кремът няма да ви го осигури. Ако имате проблемна кожа, на места може да се нуждаете от допълнителна употреба на коректор.
ВВ кремовете са с ограничена разцветка – обичайно са светла, средна и тъмна (light, medium и dark), докато при фон дьо тените и пудрите има по-голям избор от тонове.

Какво да помните?

Ако слагате слънцезащитен продукт отделно, той трябва да се нанася на лицето първи, а не последен. Разпространена заблуда е, че слънцезащитното средство трябва да е най-отгоре, но то трябва да е най-близо до кожата, за да свърши работата си добре.

Също като всеки друг козметичен продукт, BB кремът трябва вечер да се сваля, а кожата на лицето и шията щателно да се почистват с подходящо средство.

Едно от качествата на ББ кремовете, които всички жени обичат е, че е мултифункционален продукт – по-лесен за употреба, не изисква наслояване на козметични продукти и пести пари, защото вместо за няколко продукта, давате само за един.

25597 | 04 мар 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате