Отговорна красота

22 мар 2013

Можете ли да предположите какво е общотото между Мирандa Кер (29 г.) - най-известният австралийски модел на Victoria’s Secret, Али Хюсън (51 г.) - ирландска бизнес дама, съпруга на Боно от U2 и майка на 4 деца, и Алън Маккензи (58 г.) - най-известният шотландски интериорен дизайнер?


На пръв поглед едва ли ще намерите нещо, което ги свързва. Истината е обаче, че и тримата имат общ интерес и обща кауза - био козметиката. И тримата са създали свои марки био козметика и са превърнали това свое начинание в призвание, като продължение на усилията им да направят здравословния и етичен начин на живот достъпен и популярен.
Концепцията на био козметиката е да използва мощната сила на природните съставки в грижата за красотата, без ненужни и вредни химикали, като по този начин подпомага естествените регенериращи сили на кожата в борбата ѝ с вредите на околната среда и стреса. Основателите на такива компании знаят, че тъй като кожата е най-големият орган в тялото ни, трябва да я „храним” и поддържаме само с полезни за нея съставки. В продуктите се влагат съставки от природата, доказали през вековете силата си да се грижат за младостта на кожата. Животинският състав е забранен, с изключение на меда и млякото, и те задължително трябва да са събрани по начин, който не наранява животните. За разлика от храните, козметичните средства са сред най-слабо регулираните продукти, които достигат до потребителите, и това дали съдържат вредни химикали като олово, фталати, ГМО, парабени  и др. зависи единствено и само от производителите.
В световен мащаб през последните 5 години био козметиката печели все по-голяма популярност и е предпочитана от всички, които се интересуват от подобряването на качеството си на живот и от възможността да направят една малка крачка в посока спасяването на планетата от бедност и замърсяване.
Начинът, по който компаниите за био козметика произвеждат продуктите си и развиват търговската си дейност, е изключително социално и природно отговорен. Те подпомагат селскостопански производители в третия свят чрез принципите на справедливата търговия (fair trade), използват опаковки, които са рециклирани и подлежат на рециклиране, печатат с мастила, които не са токсични, и никога не тестват продуктите си върху животни.
В България също вече има почитатели на био козметиката, въпреки че за много хора концепцията все още е обвита в мъгла. Има и компании, които са се заели с нелеката задача да я популяризират и да разсеят многобройните митове около нея - от този, че е скъпа, до този, че е нетрайна и неефективна. 

2391 | 22 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате