Какво е натуралната козметика?

30 мар 2013
Снимка: sxc.hu

Кожата е най-големият орган в тялото.  Тя е двупосочна мембрана. Токсините се елиминират чрез потта и се абсорбират през кожата в кръвоносната система чрез космените фоликули и мастните жлези. На един квадратен сантиметър от кожата са разположени около 65 косъмчета, 100 мастни жлези и 650 потни жлези. Всеки квадратен сантиметър от кожата ни е като гъба, която поглъща в тялото по-голямата част от козметиката, която се нанася върху нея.

В изследване на Environmental Working Group, се посочва, че обикновеният човек използва всеки ден близо 10 продукта за лична хигиена, съдържащи средно 126 уникални съставки. Проучването също така разкрива, че от над 10 000 съставки, използвани при производството на продукти за лична хигиена, само около 89% са оценени за безопасност. Така че ние се излагаме на вредни съставки няколко пъти всеки ден. Био козметиката използва чисти растителни екстракти и органични етерични масла, които имат доказано действие в борбата с различни проблеми на кожата и са мощни антиоксиданти. Натуралната и био козметиката използва естествени хидратиращи, противостареещи и подхранващи съставки, като избягва агресивните и тези с животински произход. Натуралната и органична козметика също така щади околната среда, като не я замърсява при производство и употреба. Избягва  се влагането на парабени, синтетични парфюми и изкуствени оцветители, химични антиоксиданти, минерални масла, пропилен гликол и агресивни пенливи агенти. За да бъде сертифицирана като био/органична, козметиката трябва да отговаря на множество строги критерии, сред които са следните:

1. Съставът трябва да бъде от растителен или минерален източник (това не включва минералното масло, което е петролен дериват).

2. Растителните съставки трябва да бъдат от биоземеделие или добити от диворастящи растения, когато е възможно.

3. Не са позволени съставки на петролна основа или от синтетичен произход.

4. Не са позволени генномодифицирани съставки.

5. Опаковката трябва да може да бъде рециклирана.

6. Не са разрешени опити с животни.

Използването на нетоксична органична козметика не само намалява непосредственото излагане на вредни химикали, но намалява количеството на измитите и попаднали чрез канализацията в почвата и водите такива. Също така, повече закупени органични продукти означава по-голяма необходимост от органични съставки, което увеличава нуждата от методи за биологично земеделие.

1525 | 30 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате