Антибактериални агенти в козметиката

10 май 2013
Снимка: sxc.hu

От телевизонния екран ни заливат реклами, които предупреждават за безбройните опасни микроорганизми, дебнещи навсякъде – неприятни човечета с вид на извънземни надничат изпод ръба на тоалетната чиния, невидими с просто око микроби се развъждат по пода и кухненските плотове, ръцете и устната ни кухина изобилстват от бактерии. Така ли е наистина?


Това със сигурност не е лъжа - не живеем в стерилна среда, няма и как. Но необходимо ли е ежедневно да изтребваме „до крак” всички микроби в дома си и да се дезинфекцираме от глава до пети, за да сме сигурни, че сме се погрижили добре за здравето и личната си хигиена?
Всъщност голяма част от бактериите в средата ни са безвредни за здравия човешки организъм и досегът с тях дори е необходим за развитието на имунната система в ранна детска възраст. Така се създават антителата, които ни помагат в борбата с инфекциите по късно в живота. Проблемът при продуктите с антибактериално действие е, че те убиват освен вредните и полезните бактерии и водят до създаването на резистентни „супермикроби”.

Един от най-често срещаните антибактериални агенти в продуктите за лична хигиена е триклозанът, който, между другото, е регистриран като пестицид от Агенцията за защита на околната среда на САЩ още през 1969 г. Ще го откриете в много пасти за зъби, в кремове против акне, дезодоранти, лосиони, течни и твърди сапуни. Освен че носи риск за създаване на микробна резистентност и е токсичен за околната среда, той се отделя в майчиното мляко, може да доведе до редица ендокринни нарушения и да предизвика алергии.
Заслужава ли си обаче, въпреки това, да заложим на антибактериалните продукти в ежедневието си? Оказва се, че не. През 2005 г. панел от експерти към Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) отчита, че антибактериалните сапуни не са се доказали като по-ефективни от обикновения сапун в предотвратяването на инфекции. Според микробиолога д-р Стюарт Леви от Университета Тъфтс в САЩ употребата на силни антибактериални агенти е необходима, само когато някой в дома е сериозно болен или с понижен имунитет. Обикновените почистващи средства като сапун, топла вода, алкохол, белина в повечето случаи са напълно достатъчни за ефективното отстраняване на бактериите. Важен факт, който не се споменава при маркетинга на антибактериалните продукти, е, че те нямат никакъв ефект върху вирусите, които причиняват повечето разпространени заболявания.

С две думи, ако миете ръцете си, къпете детето си и чистите дома си с обикновен сапун, топла вода и традиционни почистващи средства, ще предотвратите инфекциите също толкова ефективно, без да увредите естествения си имунитет.

1508 | 10 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате