Натурални масла в козметиката

22 юли 2013
Снимка: sxc.hu

Редовната употреба на растителни масла запазва естествения водно-мастен баланс на кожата, необходим за нейното здравословно сияние. Важно е да се знае, че всички съставки на маслата се усвояват от кожата, за разлика от тези на готовите козметични продукти, тъй като кожата е мастно-, а не водопропусклива. Маслата са естествен източник на двата витамина, особено важни за поддържане на добрия вид и доброто здравословно състояние на кожата – витамини F и E. Натуралните растителни масла могат да се използват за масаж на лице, деколте, шия и тяло. Най-добре е да се нанасят преди крема за лице или тяло за максимално подхранване на кожата. Могат да се използват за приготвяне на козметични маски или като добавка към готови козметични продукти. Освен това са естествен метод за възстановяване на кожата по време на и след слънчеви бани.

Масла, най-близки до липидния състав на човешката кожа

Тези масла са стабилни, попиват бързо и са подходящи за всеки тип кожа.

Бадемово масло. Подходящо е за всеки тип кожа, коса и нокти. Особено добро въздействие има върху суха, чувствителна и изпръхнала кожа.

Кайсиево масло. Има чудесно въздействие върху бръчките, овлажнява и регенерира кожата.

Прасковено масло. Подходящо е за продължителен масаж и за почистване на кожата. Особено е подходящо за суха и чувствителна кожа.

Маслиново масло. Повлиява добре възпалена и чувствителна кожа. Предотвратява изсъхването ѝ и образуването на бръчки.

Масло от авокадо. Богато е на витамини А, D, E. Успокоява и обновява кожата, препоръчва се за суха кожа.

Масло от макадамия. Подходящо за суха и старееща кожа. То е хипоалергенно, препоръчва се за употреба по време на бременност и за бебета; при слънчеви изгаряния и белези.

Масла с богато съдържание на витамин F

Тези масла усилват естествената защита на кожата и дълготрайно я овлажняват.

Пшенично масло. Има високо съдържание на витамин Е, лецитин, микро- и макроелементи, регенериращо и изграждащо действие. Подходящо е за суха и зряла кожа.

Масло от гроздови семена. Подходящо е за всеки тип кожа, регулира мастната секреция. Стяга порите, без да ги запушва. Съдържа мощния природен антиоксидант процианидин.

Сафлорово масло. Съдържа до 80% специфична форма на витамин F, който не може да се изработи от човешкия огранизъм. Подобрява елестичността на кожата, особено е подходящо за употреба в овлажняващи маски.

 Масла с балансиран състав

Сусамовото масло. Класическо масажно масло, широко употребявано е от хилядолетия в източната медицина. Прониква дълбоко, пречиства кожата и подобрява бариерните функции на епидермиса.

Арганово масло. Наричано е течното злато на пустинята, едно от най-скъпите растителни масла. Възобновява и регенерира клетките на кожата, изглажда бръчките. Богато е на витамин Е и полифеноли, които са силни антиоксиданти. Защитава и възвръща жизнеността на кожата, на сухата коса и ноктите.

Масла с необикновен състав

Масло от жожоба. Униклано по своя състав – всъщност то е течен восък. Това е най-универсалното природно масло за всеки тип кожа и коса. Има слънцезащитен фактор 4, регулира мастния баланс и подхранва кожата по неповторим начин.

Масло от макадамия. Хипоалергенно е, подходящо за бебета, бременни, за използване преди и след слънчеви бани, за третиране на белези. 

Тропически масла

Кокосово масло и масло от карите. При нормални температури тези масла са твърди. Попиват много бързо в кожата и я правят копринено гладка. Подходящи са преди и след слънчеви бани. Масло от карите има дълбоко успокояващ и овлажняващ ефект. Препоръчва се в маски за суха кожа и коса.

Розово масло/розова вода. Овлажнява, освежава и успокоява кожата. Тонизира я и я подготвя за нанасяне на крем. Подходяща е за почистване на всеки тип кожа, особено възпалена. Компреси с розова вода успокояват уморени и подпухнали очи. 

5801 | 22 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате