Арганово масло срещу стареенето на кожата

05 авг 2013

Аргановото масло е малко известно в България, но крие неподозирани и почти чудодейни свойства. Родината му е Мароко и там го определят като "течно злато". Всъщност, аргановите плодове са толкова ценни, че всички насаждения с тази култура са под защитата на ЮНЕСКО.


Ценните качества на Argania Spinosa са познати от векове на хората. Дървото осигурява лекарства, храна, строителни материали и гориво на мароканските жители. Сега обаче то се използва и в козметиката заради изключителните му качества.

Все пак арганово масло няма да намерите във всяка аптека, нито във всеки козметичен магазин у нас. Причината е, че то не се добива особено лесно, нито пък дървото вирее навсякъде. За един литър масло са необходими 32 килограма ядки арган, което пък е годишната реколта от едно дърво.

80% от самото масло представляват ненаситени мастни киселини и Омега-6 мастни киселини, полезни за сърцето и съдовете. Съдържа антиоксиданти и витамини А и Е, а също и вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите. Съдържа сапонини, които поддържат кожата гладка и мека, а също и стеролини (растителни стероли), които елиминират възпаления и екземи, подобряват възстановяването на кожата и запазват влагата в нея. По съдържание на токофероли маслото от арган превъзхожда зехтина 3 пъти. То съдържа вещества, подобряващи циркулацията на кръвта, храносмилането и укрепването на защитните сили на организма. Маслото от арган свързва свободните радикали и така забавя стареенето на кожата. Използва се активно при производството на козметични кремове, тъй като възстановява хидролипидния слой на кожата и подобрява състоянието на клетките на дермата, укрепва корените на косата, заздравява раничките, препоръчва се за всекидневна употреба на плажа. Маслото способства и за подмладяване на кожата, хидратация и изглаждане на бръчките.

Аргановото масло е богато на важни мастни киселини, особено линоленова киселина, предшественик на витамин Е – силен антиоксидант, който овлажнява кожата и се бори срещу стареенето ѝ.

Маслото от арган има уникални свойства да регенерира и ревитализира епидермиса. Неговата мултифункционалност може да се използва в грижите за лицето, косата, тялото и ноктите.

Аргановото масло ще подобри цялостния вид на кожата ви, ще я предпази от стареене, освен това действа силно противовъзпалително и лекува акне, екземи, лишеи, псориазис и рани от изгарания. С него можете да лекувате дори гъбични и бактериални инфекции по кожата и ноктите. То успокоява кожата и я хидратира успешно.

Ненаситените мастни киселини в аргановото масло стимулират подхранването на фоликулите на космите. Мажете косата си с арганово масло и тя ще бъде хидратирана, здрава, блестяща и защитена от ултравиолетовите слънчеви лъчи. И всичко това – благодарение на стимулирания от аргановото масло синтез на колаген.

4490 | 05 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате