Срок на годност на козметиката

18 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Козметиката не може да се съхранява с години, без да промени свойствата си – и тя, също като другите стоки, има свой срок на годност. Ако го пренебрегнем, можем да се сдобием с истински „реактиви”, способни да предизвикат маса козметични и дерматологични проблеми. Всъщност, ние спокойно можем да ги избегнем, ако ползваме простото правило, че в 21 век трябва да бъдем грамотни потребители.

 Повечето хора не знаят, че козметичните продукти имат два срока на годност - един течащ от датата на производство и един от датата на отваряне.

Когато първият срок изтече, продуктът е негоден, независимо дали и кога е отворен. Срокът след отваряне е по-кратък и обикновено е маркиран на опаковката със символ, изобразяващ отворено бурканче, върху което е изписана цифра. Тази цифра показва колко месеца може да бъде използван продукта, след като бъде отворен. Все пак, много продукти запазват качествата си и след тези срокове, а други може да са негодни дори и преди изтичането им, ако са били съхранявани неправилно.


Добре е да помним, че от декоративната козметика най-дълготрайни са сенките за очи, ружът и пудрата (всички сухи и прахообразни продукти). Средно те запазват своите свойства в течение на 3 години. Четките и апликаторите за тяхното нанасяне трябва да се почистват редовно след всяко използване. Можем да ги измиваме с капка мек шампоан. Ако пренебрегнем тези съвети, може в тях да попадне кожна мазнина, замърсявания и да се развият бактерии. Когато ружът или сенките за очи започнат да се трошат, това още не е повод да ги захвърлим. Те едва ли са развалени, по-скоро от тях просто се е изпарил силиконът. Ползването им все още е възможно, макар и не съвсем удобно.

Спирали, кремове, маски 

Спиралата  за мигли се съхранява от 3 месеца до година след отваряне. В процеса на ежедневно използване четката се движи във флакона, подобно на бутало, нагнетявайки въздуха в него. От това тушът засъхва, започват да се образуват напластявания, които съвсем неестетично се забелязват на миглите. А ако попаднат в окото, могат да предизвикат парене и раздразнение, а в отделни случаи и алергични реакции.  В авариен случай, когато спешно се нуждаете от грим, а тушът в спиралата е засъхнал, може да пробвате да я потопите за пет минути в чаша с топла вода. Вътре във флакона вода не се налива.
Разнообразните кремове и маски по правило може да се съхраняват в течение на година и половина, при условие, че оригиналната опаковка не е нарушена. Ако отсипете от тях в друга опаковка, то и срокът на съхранение се намалява – до месец и половина. Производителите обиковено определят срок на съхранение около година. При изтичането му може да бъдете неприятно изненадани от изменението на консистенцията – да се втечни или обратно, неочаквано да се сгъсти. Няма нищо учудващо и в това, ако се раздели на слоеве. Случва се и промяна в цвета: белият крем става жълтеникав, а цветният – потъмнява.

Тонални кремове, лосиони и почистващи средства

Тоналните кремове не бива да се използват дълги години. Това правило се отнася еднакво както за течните, така и за компактните продукти. Гъбичката за нанасяне на тоналния крем на лицето е необходимо да се мие поне два пъти седмично, иначе по кожата на лицето ще се развият бактерии.
Добрите кремове за очи не трябва да съдържат консерванти, затова техният срок на годност не е голям – от 3 до 6 месеца. Лосионите за лице в херметически затворени флакони с дозатори може да се съхраняват до 3 години. Не се препоръчва да се съхранява декоративна козметика и парфюмерия в банята. В нея може да има само сапун, душ-гел, пяна за вана, шампоан... По-добре е да се съхраняват в плътно затварящи се шкафчета, далеч от влагата. Пенливите измиващи средства съхраняват качествата си до 2 години, доколкото в състава им влизат антибактериални съставки.
Около 2 години е и срокът за съхранение на маслата за тяло, за вана, за душ. Бактерии в маслото не се размножават, но може да го развалят няколко капки вода, попаднали във флакона. За да не гранясат, добре е да се съхраняват маслата на тъмно и прохладно място.

Парфюми

Парфюмите съхраняват свойствата си около година след отваряне на опаковката. След това мирисът може да се промени или да изветреят. Тоалетната вода се съхранява до година и половина. Препоръчва се да се съхраняват парфюмите на прохладно, тъмно  място.


Лакът за нокти запазва добрата си консистенция не повече от 2 години. Така нареченият „бързосъхнещ” лак напълно оправдава името си: той бързо съхне на само на ноктите, но и във флакона.  Една година – това е целият срок, който му е отпуснат. Не трябва да се разрежда засъхнал лак с ацетон. По-добре е да се използват специални разредители.

Червилото трябва да се изразходва в течение на една година и след това да се замени с ново. Червилото с изтекъл срок на годност променя консистенцията си, нанася се неравно по устните, напластява се. Може също така да измени цвета си или да се покрие с налеп.

Разбираемо е, че не трябва да се допуска подобно състояние на козметиката. Колкото и да е скъпа или любима, след изтичането на срока на годност тя трябва да се озове право в коша, а бившата ѝ собственичка – в магазина за нови придобивки. Все пак красотата не е това перо от разходите, от което трябва да се икономисва.

3521 | 18 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате