За блясъка на косата

05 ное 2012
Снимка: .sxc.hu

Красивата коса от незапомнени времена е безусловен елемент от пъзела наречен „естетично издържана визия“ на нежната половина на човечеството. Коя жена би се отказала от привилегията да има блясък в косите, наред с останалия арсенал от елементи на красота, финес и изящество?
Едно от важните условия косата да има блясък е да бъде здрава. Косъмът има обвивка, която е изградена от малки люспички, които са подредени като люспи на риба или керемиди на къща. Когато косата е здрава и в добро състояние – те са плътно прилепнали една върху друга и създават „огледална повърхност“, която отразява светлината красиво.
Ако косъмът е увреден и люспичките/керемидки са счупени, разкъртени, разтворени (не са прилепнали плътно), изгорени …. то ефектът от попадане на светлината върху косъма е като при разбито на парченца огледало.

Как да се справим ако косата е увредена – химически, механично или термично?

При химическо третиране на косата

Боядисване, изрусяване, къдрене – люспичките на косъма се отварят под действието на химикали, за да може да изтегли пигмент, положи нов или за къдрене. С приключване на процедурата би трябвало да се затворят обратно, но това не винаги се случва, особено ако третирането е неправилно. Хубаво е процедурите да приключват с продукти с ниско ph (кисели) или дори с елементраната обливка с вода и лимонов сок или оцет. Освен като обливка, приготвената смес може да се впръсква в косата и с пулверизатор. След това се продължава с продукт без отмиване, който има за цел да приглади люспиците и да ги държи затворени. Косъмът се обгръща нежно с филм като „броня“, който го предпазва, прозрачен е и отразява светлината блестящо.
Разбира се, важна е и комплексната грижа на възстановяване и хидратация на косъма, но за нея ще ви разкажа в отделна публикация.

Когато косата е увредена механично

Грубо търкане с кърпа, неправилно разресване, връзване, пристягане, използване на шапки, каски, неподходящи материи на дрехи и калъфки  и други въздействия без препарати. В изброените случаи люспичките се увреждат и чупят.
При тази ситуация, също е удачно да се приложат горепосочените грижи, като най-важен елемент е продуктът без отмиване, който да филмира косъма, да задържи влагата в него, да го пази и да отразява светлината за красив, бляскав вид.

Третият случай, в който можем да увредим косъма е при неправилно използване на източници на топлина

Сешоар, преса, маша и други. В миналото за изправяне са използвали ютии, но сега в 21 век, освен уреди със специални, щадящи косъма покрития (керамика, турмалин), също така съществуват и средства, които да предпазят косъма от това увреждане. Наричат се термозащитни продукти. Могат да бъдат в различни форми – спрей, крем, гел, флуид. Важно е да се употребяват според указанията.

Хубаво е стилизирането да е на предварително подсушена коса – нежно и с кърпа или попивателна хартия, без косата грубо да се търка. Освен средствата за предпазване от топлина, следва да се използват и останалите за грижа без отмиване според нуждите. Специфичен момент е дозирането на правилните количества, за да не се получат нежелани ефекти, като отежняване на косъма и слепване.
По тази причина, ако използвате нов продукт, започвайте с по-ниски дози – колкото 2 лещени зърна, разтривайте продукта между дланите и нежно масажирайте косата, която е леко подсушена. При нужда следващия път увеличавайте дозата постепенно докато не откриете оптималната за вас, така че косата да е предпазена, жива, витална и красива. При правилна употреба на преса  (за изправяне или букли) косата добива допълнителен блясък защото се изглажда от уреда, но не пропускайте да защитите косъма от увреждане със съответния продукт.

Всички горепосочени грижи (без отмиване) следва да се използват при всяко измиване на косата, тъй като се отмиват с конвенционалните измивни средства.

За по-траен блясък, който не държи само до следващото измиване се използват тъй начечените глосове за коса.

Това са безцветни, най-често безамонячни бои, без пигмент; прилагат се със слаб оксидант. След процедурата, косата е покрита с безцветен филм, който се задържа за определен брой измивания. За поддържането му за по-дълго време е хубаво да се ползва нежна, неагресивна козметика с ниско ph и продукти с грижа за боядисана коса.
Създадени са и продукти, в които има брокат за блясък под формата на спрей.

Като извод можем да обобщим:

 •  Грижете се за косата си системно, за да я поддържате в красив вид;
 •  Използвайте съответните предпазни средства при термична обработка.
 •  Не подценявайте грижата с продукти без отмиване - за да е успешна, дозирайте правилно и прилагайте на леко подсушена коса.


За мен бе удоволствие. До нови срещи!
a.l.e.n.a

10399 | 05 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

 • 2012 11 12 #1
  Cesari/ Olia  Мама на принцеса 

  Поздравления, Аленка! Много добре синтезирано! Благодаря за положения труд и успех с рубриката! smile

 • 2012 12 14 #2
  a.l.e.n.a  Любов 

  Благодаря за пожеланията, удоволствието е мое smile

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате