Терапиите за коса. Има ли такива?

10 дек 2012
Снимка: sxc.hu

Напоследък се предлагат и прилагат терапии както за душата, така и за тялото, и за всяка част от него, включително и косата

Терапиите за коса имат за цел да я възстановят максимално, така че след  увреждане – механично (грубо ресане, търкане с кърпа, връзване), химическо (боя, къдрене), термично (преса, маша, сешоар), слънце, вятър, солена вода и т.н. да върне здравия си вид.

Възможно ли е? До голяма степен да!

Грижите за косата започват още преди шампоана. Могат  да бъдат в различна форма (маска, спрей, крем концентрат), както и да имат различни цели.
Що се отнася до косата, често се срещат във вид на маска, обогатена с масла и хидролизиран еластин, която се прилага на косъма, затопля се и се оставя да подейства, а след това се отмива с шампоан. Целта е еластична и гъвкава, хидратирана коса. След шампоана, според състоянието на косата и избрания продукт, може да се кондиционира с лек балсам и да се приключи с грижи без отмиване. Прилагат се веднъж на няколко седмици, тъй като са тежки и не са удачни за честа употреба. Подходящо е да се използват при необходимост – ако косата е дехидратирана, чупеща се.

Грижите могат да бъдат и под формата на спрей, обогатен с протеини за възстановяване на кератина, с прилагане на суха  и немита коса, със затопляне със сешоар.

Можете да ги откриете и под формата на ампули концентрат, които имат за цел да изгладят и възстановят косъма, увреден от третиране. Отново е важно да се спазват инструкциите за употреба на конкретния продукт.
Те обичайно се отмиват с вода и следва използване на шампоан, който да е съобразен със следващата грижа с отмиване – балсам, маска, терапия. Прилагат се веднъж на няколко седмици, защото са по-силни.

Балсамите в общия случай са най-леките грижи с отмиване, не са наситени с много активни вещества и имат за основна задача да кондиционират косата и скалпа след действието на шампоана. Често се използват за нетретирани и неувредени коси или в редуване с по-силни терапии.

Наред с тях се предлага и голямо разнообразие от продукти за хидратиране, изглаждане, възстановяване …

Хидратиращите терапии често съдържат и масла, които да способстват задържането на влага в косъма, затова при прекаляване с тях е възможно да последва утежняване. Грижите за укротяване са обогатени и с вакси, които да прибират буйната коса. Те утежняват и не се препоръчват за фини коси с претенции за обем.
За химически увредената коса се предлагат грижи, които комбинират и протеини, и масла, балансирани в различно съотношение. Протеините действат укрепващо във вътрешността на косъма, а липидите лекуват обвивката. Ако преобладават протеините, при продължително ползване следва усещане за пресушаване. Затова е важно грижите от един вида да не се ползват без прекъсване и да се редуват с друг тип грижа.

Ако косата е увредена, се дава превес на протеините, но периодично следва да се прилага и хидратираща грижа.
Ако косата е суха и се акцентира над хидратиращи грижи, то е удачно да се редува с по-леки балсами, за да няма натрупване.

В общия случай, твърдият и плътен косъм приема по-големи дози маслени продукти, а фината коса повече протеини, но е индивидуално и зависи от самия косъм, третирането и грижите.

Как въздействат протеините зависи и от произхода им.

Житните и зеленчуковите повече втвърдяват косъма, колагенът придава гъвкавост и виталност, млечните протеини са за уплътняване и здравина. Често терапията с протеини се комбинира с ензимен комплекс, който почиства натрупванията и изглажда.
Важен за успеха на терапията е изборът на шампоан. Той трябва да подготви косата за следващите продукти. Например – тежък и приглаждащ шампоан няма да позволи протеинът да проникне в косъма успешно и ще го възпрепятства, като компрометира цялата грижа.
Важно е и да се съобрази продуктът без отмиване. Той може да регулира и балансира цялостния резултат. Например, ако косата след терапията е по-пресушена, с по-маслено-силиконов финиш се постига баланс и виталност.

Изводи:


1. Използвайте продукти, от които косата ви има нужда в конкретния момент. Тези нужди с времето се променят.
2. Използвайте разнообразни продукти и като функция, и като интензивност.
3. Използвайте подходящ шампоан, който подготвя косата за терапията.
4. Използвайте грижа без отмиване, съобразена с терапията, така че да я балансира до оптимален резултат.

 

Беше ми приятно:
a.l.e.n.a

 

8838 | 10 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

  • 2012 12 12 #1
    Fous De La Mer  Dreams come true! 

    a.l.e.n.a., благодаря за полезната статия! Приятно изненадана съм, че те виждам да списваш тук. Така съветите ти ще достигат до много повече дами! Успех в начинанието!:-)

  • 2012 12 14 #2
    a.l.e.n.a  Любов 

    Благодаря, радвам се, че мога и да съм полезна и да научавам много нови неща smile

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате