Как правилно да боядисаме косата си

22 сеп 2012
Снимка: .dreamstime.com


Съвети за домашно разкрасяване

Много жени мечтаят за красива коса с разкошен цвят, идеално покриващ посребрените участъци. Всички козметични фирми създават все нови и нови средства за боядисване, тониране или изрусяване. Но трябва да знаем, че боядисването не е толкова прост процес. То изисква известни познания и навици.


Самостоятелното боядисване в домашни условия никога не може да даде резултата, който се получава в опитните ръце на професионалиста от фризьорския салон. Тези, които тепърва започват да прикриват бели коси или са решили да освежат цвета си, е желателно да ползват препарати за оцветяване с нетраен ефект – например оцветяващи шампоани. Така ще могат да преценят дали новият цвят им харесва, отива ли им и дали биха се боядисали трайно.
Някои от трайните бои имат в състава си амоняк. Той е алкализиращата съставка, която размеква повърхността на косъма, за да може боята да проникне под нея и да остане там за дълго. Боите с амоняк изтощават косата и не се препоръчват на бременни и кърмачки.
Професионалните бои с високо съдържание на водороден прекис също не се препоръчват за домашни условия. Те са предназначени за работа във фризьорските салони.
Все повече производители пускат на пазара безамонячни бои, обогатени с различни растителни екстракти, които възстановяват структурата на косъма и придават на косата усещане за гъстота и жизненост.

Ако сте решили да се боядисвате вкъщи, имайте предвид следното:

  • Цветът, който виждате върху опаковката на боята е само ориентировъчен – пигментите в боята и тези във вашата коса може да произведат комбинация, която да е далеч от указания нюанс (и още по-далеч от вашите представи).
  • Избягвайте боите с амоняк или поне избирайте бои с минимално съдържание.
  • Използването на препарати с изтекъл срок на годност е забранено.
  • Дори да ползвате шампоан-оцветител, прочетете внимателно листовката и следвайте препоръките в нея.
  • За да запазите трайността на боята, използвайте измиващи и стилизиращи продукти, предназначени за боядисани коси.
4972 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате