Шампоаните

28 дек 2012
Снимка: filin ilia-aliyo.hu/Foter

Козметичната индустрия от дълго време предлага голямо разнообразие от почистващи продукти за коса и скалп. Но как избираме шампоан? Обикновено заставаме пред огромен щанд (предлагането е голямо, а рекламите обещават чудеса) и започваме да се чудим: а кой е моят шампоан?


Основна функция на шампоана е да измие косата и скалпа - и то нежно. С развитието на козметичната индустрия към тази основна цел се прибавят и други ползи – възстановяване на косъма, хидратиране на скалпа и косъма, дълбоко почистване. Така, в зависимост от допълващите функции и специфични съставки, расте многообразието в семейството на тези измивни продукти. А как да се ориентираме за нашия правилен избор?
Ако ползваме шампоан ежедневно е хубаво да бъде за честа употреба или без сулфати, като през няколко измивания се прилага и по-измивен шампоан. За коса, която е третирана химически, механично или термично, е хубаво шампоанът да бъде възстановяващ – с протеини. За дехидратирана и суха коса са подходящи хидратиращите, но във всички случаи е удачно редуването на различни видове шампоани, например – възстановяващ и хидратиращ. Ако косата е с по-плътен и твърд, остър косъм – по-удачно е да се ползва хидратиращ шампоан, а за по-фините и увредени коси – по-добре въздействат възстановяващите шампоани. 
Има шампоани, които са предназначени за бързоомазняващи се корени и по-сухи дължини, те следва да почистят и успокоят скалпа и така да регулират и редуцират секрецията на себумните жлези, като междувременно нежно хидратират дължините. В тези случаи е добре да се ползва и подходяща маска, а след това - различни грижи без отмиване за корените (успокояващи скалпа, за регулиране на секрецията, за обем) и дължините (хидратиращи и задържащи влагата).
При обилна себумна секреция, както и в райони с твърда вода, е хубаво периодично – веднъж на няколко измивания - да се ползва дълбокопочистващ шампоан.
За случаите, в които ни е споходил косопад, са разработени противокосопадни шампоани. Някои са енергизиращи, други са меки и нежни към скалпа. Основната им цел е да го подготвят за активната терапия. Те провокират приток на кръв, за да се подобри храненето на косъма или успокояват скалпа.
След боядисване е хубаво да се ползва шампоан с ниско pН. Понеже обикновено шампоаните са алкални, е нужно да се ползва продукт, който да кондиционира косъма и скалпа. За тази цел след шампоана е добре да се ползва балсам или маска-грижа с отмиване, които да хидратират скалпа, да възстановят pН-то и да подхранят косъма. След отмиване на кондициониращия продукт, е удачно да се ползва и грижа без отмиване, която да пази косъма и улесни стилизирането.

Какви изводи можем да направим до тук:

1. Ползвайте подходящите шампоани за вашите коса и скалп. Ако изпитвате дискомфорт от конкретен продукт, не го ползвайте.
2. Редувайте различни видове шампоани – протеинови и хидратиращи.
3. Периодично ползвайте дълбокопочистващи шампоани.
4. При нужда от често измиване ползвайте по-леки шампоани - за честа употреба, безсулфатни, като през няколко измивания ползвате и друг тип шампоан.
5. След боядисване ползвайте продукт с ниско pН.
6. При косопад ползвайте съответния шампоан, който да подготви скалпа да поеме терапията на чиста коса.

Трудно е накратко да се направи бърза разходка из света на това многообразие, но без претенции за изчерпателност, очертахме основните моменти за оптимален избор.
 

10875 | 28 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате