Грижи за косата - как да се справим с косопада

03 окт 2012
Снимка: .sxc.hu

По състоянието на косата може да се съди за наличието на някои физически или психически промени в общото състояние на организма.

Признак на добро здраве е косата с плътен, здрав и лъскав косъм, която расте средно с по 1-1,5 см на месец. Когато човек е в стрес, организмът е лишен от витамини и минерални соли, което проличава във вида на косата. Безсънието и заседналият живот също влияят отрицателно на състоянието й.


При жените косъмът живее средно 4 години - това зависи от възрастта, общото здравословно състояние и наследствеността. Животът на косъма минава през три фази - в първата (анагенна) расте, във втората (катагенна) спира да расте и луковицата атрофира, а в третата (телогенна) пада.


Една от причините за косопада може да е силният стрес.

В такова състояние организмът произвежда повече хормони, които влияят върху живота на космите. Някои лекарства (противосъсирващи, противоревматични или антихистаминни препарати) също създават дисбаланс в храненето на косата. Липсата на някои минерални соли (калций, магнезий, цинк, желязо) и на определени витамини, предимно от групата В, причинява силен косопад. По време на бременността, особено в последните пет месеца организмът произвежда повече естрогени и прогестерони (женски хормони), което предизвиква увеличен растеж на косми, а след раждането растежът се нормализира и тогава се наблюдава силен косопад. Климактериумът също предизвиква хормонален дисбаланс и тогава също може да се получи силен косопад.


За да мием косата, без да й вредим трябва да се избере сапун или шампоан според типа на косата (суха, мазна или нормална) и да се използва в малки количества.

След измиване косата се изплаква обилно, евентуално се нанася балсам и пак се изплаква добре. Ако искате косата да блести, за последно я изплаквайте със студена вода или с вода, в която е прибавена 1 лъжичка оцет или разтворена лимонена киселина.


За да спрем падането на косата, в храната трябва да има и въглехидрати, които дават енергия, и витамини, особено РР и В-комплекс, които активизират кръвообращението, и минерални соли (калий, калций, желязо, магнезий).

Предпочитайте яйцата, млякото, сиренето, рибата, черния дроб, суровите зеленчуци, сушените плодове, житните храни. Ограничете газираните напитки, чая и кафето, храните с рафинирана захар. Избягвайте да се решите много енергично с четка и да се сушите с прекалено горещ сешоар. Не товарете косата с много препарати за къдрене и боядисване.

6387 | 03 окт 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

  • 2013 03 21 #1
    Devil_Woman   

    октомври  месец отидох на студено къдрене със къдрин,от тогава до сега остана само 1/4 от косата ми :X а беше толкова дълга милиметри не достигава да ми е до задника,от къдренето косата ми буквално се срони като пясък,2пъти се постригах сега ми е до рамената,слаба изтущена бързо омазняваща се. какво да правя ако някой може да ме посъветва с маска или шампоан

  • 2013 06 15 #2
    bonita123   

    izpolzvai tri vitamola 6tesi dovalna moqta takase opravi

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате