Писмо до Рапунцел

20 авг 2013
Снимка: sxc.hu

„Скъпа Рапунцел...“ - този материал всъщност може да започне точно по този начин, защото така или иначе отдавна се каня да ѝ пиша. Продължението след многоточието може да се формулира по различни начини, но общо взето смисълът навсякъде би бил един и същ – давам всичко (е, добре де, почти всичко), за да разбера тайната ти за уникално дългата коса.

Факт е, че повечето от жените, а и повечето от мъжете – също се прекланят пред прекрасната дълга коса, която се спуска нежно, красиво, изящно и женствено по гърбовете ни. Също така е факт обаче, че понякога тя не расте толкова бързо, колкото ни се иска. Причините могат да бъдат най-разнообразни – гени, хормони, храна, стрес и въобще, доста ще е сложно да се опитваме да ги обхванем в един кратък материал като този. Тук по-скоро ще нахвърляме идеи как е възможно да ускорим растежа за по-бързо постигане на желаната дължина. Всъщност, така казано, е малко неправилно, тъй като косата има една определена скорост, с която расте, но понякога тя е забавена по ред причини. Целта е да я върнем на по-горна предавка с различни трикове. Някои могат да ви се сторят познати, други – съвсем изненадващи, трети – напълно откачени. По-важното е, че всичките са безопасни и каквото и да пробвате – няма да навреди. А е напълно възможно в един момент да можете спокойно да кажете: „Рапунцел пасти да яде!“

1. Масаж на скалпа

Нежното масажиране и стимулирането на кръвообращението на скалпа има доказан ефект върху растежа на косата и много фризьори съветват всеки, който иска косата му да расте по-бързо, да започне именно с това – ежедневно да масажира главата си. Честото нежно (неагресивно) сресване на косата също има масажиращ ефект, затова и то се препоръчва от много специалисти. Подобреното и засилено кръвообръщение стимулира фоликулите и растежа на косата. За още по-ефективно се смята масажирането на скалпа с определено растително олио, като бадемото например. Следните масла също се считат за уникални с въздействието си върху косата – маслиново, кокосово, лавандулово, сусамово, от жожоба, розмарин, чаено дърво, гроздови семена, синап и авокадо.

2. Витамини, витамини, витамини... и минерали

Дефицитът на витамини и минерали е една от основните причини за забавен растеж на косата и затова нещата могат да потръгнат, ако успеем да ги набавим. Пълноценното хранене е нещо като крайъгълен камък за усиления растеж – то трябва да е богато на витамини от B-групата, протеини, желязо, цинк и магнезий. Според фризьорите седем витамина стоят в основата на здравата растяща коса – витамин А, който се грижи за хидратацията и регулира производството на ретиноева киселина, която е есенциална за фоликулите, витамин В, който стимулира растежа и подобрява дишането на съществуващите клетки, витамин В3 и витамин В12, витамин С, който заздравява косъма и предотвратява цъфтящи краища, витамин Е, който се счита за основополагащ за растежа на ноктите и косата и биотин – така нареченият „витамин на косата“, който увеличава производството на червени кръвни клетки и стимулира нивата на инсулина, които пък помагат да се достави глюкоза до фоликулите на косъма. От минералите за най-важни се считат желязото, цинка и магнезия, но истината е, че който и минерал да ни липсва – отсъствието му по един или друг начин ще повлияе, тъй като всичко е взаимносвързано.

3. Режем по-малко, но често

Понеже се стараем да задържим косата си дълга, много жени правим една доста голяма грешка – дълго време не я подстригваме, докато накрая не стане съвсем наложително и тогава трябва да отрежем много. Според най-добрите фризьори косата трябва да се отрязва по малко на всеки 6 седмици. Не защото така директно се стимулира растежът ѝ, а защото така тя не се изтощава и не се създават цъфтящи краища – предотвратяваме две неща, които всъщност действат като спирачка върху процеса на нарастване.

4. С главата надолу

Да, това звучи странно, но логиката е като масажирането – ако всеки ден обръщаме за няколко минути главата надолу с пусната коса, това стимулира космените фоликули чрез обръщане на потока на кръвта.

5. Достатъчно сън

Дори и да стоим с главата надолу цял ден, масажирайки скалпа с бадемото олио и ядейки авокадо и спанак, ако няма достатъчно сън и почивка за организма, той целият е преуморен и изтощен, а оттам – страдат и косата, и нейният растеж.

6. Настрана от разяждащи химикали, оцветители или отоплителни средства, използвани за оформяне или фиксиране на косата

Тук всичко би трябвало да е ясно. Използването на всеки един такъв продукт или машина влияе зле на структурата и растежа на косъма. Всъщност, дори сешоарът вече не се счита за толкова безобиден и фризьорите препоръчват употребата му да е минимална. Този съвет всъщност е част от един много по-голям важен – за хубава дълга коса трябва да има изключителна предпазливост и много добра селективност по отношение на всички продукти и процедури, които слагаме и извършваме върху нея.

7. Естествено съхнене

Има отношение към горното твърдение – изсушаването на косата по начин, различен от нейното естествено изсъхване, не влияе добре на растежа на космите.

8. Пусната коса през повечето време

Как държите косата си? Пусната или вързана на кок или опашка? Според някои специалисти, когато косата се държи прекалено много време (през повечето време, например през целия ден) нагоре, това забавя растежа на косъма.

9. Без прекалено топла вода за косата и скалпа

От известно време е доказано, че врялата вода поврежда корените. Освен това, твърде горещата вода може да отмие натуралните масла и естественото омазняване, които самият скалп си създава и които са особено важни за стимулирането на растежа на косъма.

10. Внимателно премахване с кърпа на останалата вода по мократа коса

Енергичното търкане на косата с кърпа се оказва доста пагубно за фината структура на косъма, която може да пострада от това действие. Влажната коса трябва да се подсушава нежно и внимателно, без прекомерен натиск и дърпане.

Нахвърляхме доста идеи, но един мой приятел-фризьор сведе нещата до следното – „Търпение и любов му е цаката!“. Търпение, защото създаването на здрава и красива дълга коса не е работа за ден или два, а става с време и ако искаме да стане от раз – затова са процедурите за присаждане на коса. И любов, да обичаме косата си и да престанем да я сравняваме с тази на другите. Така че, мила ми Рапунцел, късам си писмото до теб и спирам да искам коса като твоята. Започвам да се радвам и възхищавам на моята – такава, каквато е.

3148 | 20 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате