Картини върху коприна

15 ное 2012
Снимка: Манол Дончев

Батик на практика се превръща от наименование на конкретна техника за рисуване с восък, в сборно понятие за всички видове ръчно рисуване върху тъкан.

За Таня Русева, автор на изложбата „Настроения”, срещата с батика става случайно.

Родена през 1951 г., дълги десетилетия тя е юрист по професия и има опит като прокурор, съдия, адвокат и юристконсулт. Продължава да работи в тази сфера. Но едно четиво, придобито вероятно от любопитство, успява да запали у нея страстта към това изкуство. Това се случва през 2000 г., докато работи в Краснодарск на руския бряг на Черно море. А ние имаме късмет – тя не решава, че е твърде късно да се развива в тази насока.


Може да се убедите, като посетите изложбата до края на ноември, в кафенето на Червената къща. Или пък някоя следваща, каквато несъмнено ще видим в бъдеще. Защото Таня рисува неуморно и далеч не е показала всичко. На откриването на „Настроения” тя споменава, че докато трае предходната нейна изложба, е създала осем нови картини. Четиридесет и шест са изложени в момента, а в дома си пази още шейсет и шест. Любопитното е, че не разкрива това, което смята за най-добро, а известно време го пази за себе си. Споделя го, когато създаде нещо ново, което да замени старото.


Авторката свързва своето влечение към красивото и изящното с наследството си, но не материалното, а заложбите, които е придобила от майка си, потомствена майсторка на килими от Котел. Като материали използва сатени, жоржети, шифони и естествена коприна. Рисува с немски бои, трайни дори при пране. В началото е рисувала върху шалове, дори върху вратовръзки, но напоследък се концентрира над картините. Основни мотиви в тях са женската грация, природата и нейната връзка с човека. Заимства идеите на чужди и наши майстори. Опитва се да достигне тяхното ниво и да се сравнява с най-добрите. На хобито си посвещава почти цялото си свободно време. Сама приготвя платната и ги поставя в рамки.


Стилът на Таня, по нейните собствени думи, се отличава коренно от руската школа, която набляга повече на прецизността на контура, отколкото на експресивността на изображението. Смята, че се отличава и от предлаганото на българския пазар изкуство с това, че нейните работи обикновено имат развит сюжет. Те не са ограничени в една област.

Впечатлява разнообразието от образи – японски гейши, работещи африкански жени, джаз изпълнители и танцьорки, балерини, самодиви... Красота в наситени, топли тонове.

Галерия

2622 | 15 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

 • 2012 11 16 #1
  ludmilana  консултирам кърмачки всякакви...(.)(.) 

  Манол, много ми хареса как с добро чувство подхождате към авторката на изложбата, въпреки, че картините са ужасяващо аматьорски и не мога да открия ни една, която да ме грабне с нещо друго, освен с топлата си гама...
  Мога да направя анализ на една от най-лошите от тях - Жената и мъжа на пейката (снимка 2) - Безлики същества с препечена кожа... Жената изглежда така, сякаш се самозодоволява, а мъжа седи и се чуди...
  Анатомията я няма никаква. Тук не става въпрос за артистично “изкривяване” на формата в търсене на собствен стил (и Пикасо рисува кубично, и Дали рисува декоративно, има автори-наивисти, но те не потъпкват анатомията), а просто не може да рисува.
  Зиг-заг във водата... Смешно, аматьорско  и некрасиво.
  Снимка 3 - Тук, ако нямаха толкова фрапиращи анатомични и перспективни дефекти, щеше да се получи една приятна поредица от композиции в приятната топла гама, с приятен сюжет и пораждащи приятна атмосфера... но тези гумени ръце, отрязани на неправилното място малко прецакват първоначалния замисъл.
  Снимка 4 - още по-зле... Детето ми в предучилищна ги рисува в момента такива...
  Аз не бих насърчила някой да си купи такова...нещо...за стената си.

 • 2012 11 17 #2
  Тanya Nedelcheva   

  Ще си спестя анализа на творбите, защото няма да е много приятен ...
  Абсолютно съм “за” намирането на различни и интересни места за излагане на изкуство, но беше изключително неудобно,за мен и за посетителите на Червената къща.Хората си сърбат чорбите и хапват и някакви хора стоят и обикалят около тях ... Определено не съм очарована и от самите творби ... но ще си спестя коментарите..

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате