Разкази за Ладакх. Божества, цветя и епически песни

21 ное 2012
Снимка: Манол Дончев

Изложбата е малка част от по-мащабен изследователски проект. За трети път Александър Богданов и Пролетина Робова прекарват заедно няколко месеца в Ладакх – местност в Северна Индия, в Хималаите, близо до границата с Китай, а и близо до Пакистан и конфликтната зона Кашмир.


Там, по поречието на р. Инд, благодарение на все още наличната ледникова вода, живее малка общност от етноса на дардите, индоарийци по произход и приели будизма като официална религия. Много особености ги отличават от всички останали етноси в региона. Собствената им древна култура се примесва постепенно с будистките ритуали, а политическата и икономическата обстановка в страната създават предпоставки за тяхното претопяване и изчезването на автентичните им обичаи. Все още старите поколения ги помнят, което дава надежда на Пролет и Сашо, че могат да документират нещо ценно, докато все още го има.


Подхващат проекта преди две години, впрягайки обединените си познания по индология, психология, фотография и други свои интереси. Финансирани са от фондацията „Изток-Запад”, но пътуването завършва с разочарование. Събираните фото- и видеоматериали по време на второто пътуване са откраднати заедно с техниката във влака, малко преди да се завърнат в България. Но авторите намират сили и мотивация да започнат всичко от начало и след нов опит на следващата година, проследяват обратно пътя си и повтарят работата си.

Резултатите можем да видим в галерията на Фотосинтезис на бул. „Васил Левски” 57 до 28-ми ноември 2012 г., а освен това на същото място Пролетина и Александър изнасят лекции, последната от които е на 24-ти ноември от 18:00 часа.


Сред основните акценти са пищните цветни декорации и украшения от живи цветя, които мъже и жени вплитат в шапките си, фолклорните им песни и разкази, шаманските практики и народната медицина, концепциите за състояние на променено съзнание, разказ за най-пищния празник на будистките дарди, свързан с жътвата и плодородието. Изложбата и самите лекции са съпътствани с прожекция на кратки филми по темите. Целта на авторите е била самите представители на местното население да разкажат какво помнят и как тълкуват обичаите си, случващото се с тях в съвремието и разбиранията си за света, който се променя. Разбира се, с превод на български.

2178 | 21 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате