TRASH MADE - направено с любов... от боклук

12 дек 2012
Снимка: Маги Благоева

Боклукът ни – ние се чудим как да се отървем от него, а има хора, които го превръщат в какво ли не. Дори в изкуство.

Дрехи, бижута, домашни потреби...ежедневно се създават наистина такива чудесии с него, че направо осъвременяват приказката за грозното патенце, което се превръща в бял, красив лебед. Последното доказателство за красотите от боклук може да се намери в Чешкия културен център на улица „Раковски“ в София, където са събрани уникални произведения на този вид изкуство.

Всичко от изложбата “Trash Made” е създадено от материали и суровини, които вече са били използвани и предадени за рециклиране. Бижута, колиета, брошки, висулки от медни намотки и печатни платки, отварачки за вино, часовници, лампи, битови аксесоари, дори уникална usb флашка (долу ръцете от нея, аз съм ѝ хвърлила едно око), както и играта "Скрабъл" от компютърни части, са на разположение на тези, които искат да ги видят до 13.12.2012 година. Казвам „долу ръцете", защото след това всичко изложено може да бъде закупено.

„Виновник“ за този проект е чешкото дружество с нестопанска цел REMA System. Неговата дейност е събиране и рециклиране на употребявани електроуреди с цел опазване на природата. Именно от тази цел се ражда и идеята за ново приложение на старите електроуреди – създаването на нови предмети от тях. Началото е поставено през 2009 година, когато REMA Systems започва да работи в сътрудничество с група художници, дизайнери и работилници за хора с увреждания, които се стремят да измислят какво могат да сътворят от старите уреди.

Първоначално дизайнерите прекарват много време в складовете със събрани стари уреди за рециклиране с една-едничка цел – да изследват какво се крие под повърхността им и да намерят такива материали, които могат да се използват. Те бързо откриват колко удивителен, пъстър и разнообразен е светът на употребяваните електрически машини. Взимат разнообразни материали и, заедно с художниците и работилниците за хора с увреждания, създават наистина уникални неща. Дизайнерите Анна Козова и Яна Чаклош, заедно с художничката Линда Чихаржова са творците, измислили визията на нещата, които можем да видим в Чешкия културен център. Някогашните грозни патенца сега са превърнати в красиви лебеди.

Галерия

3172 | 12 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате