Трансформаторите - преобрази света около себе си

27 дек 2012

Трансформаторите са група хора с иновативно мислене и достатъчно желание и хъс да реализират онова, което им хрумва. Основните им идеи са свързани с градската среда, архитектурата и дизайна.

В проекта „АРХИТЕКТИ НА СЕРГИЯ“ собственоръчно изграждат щанд от амбалажни касетки на Женския пазар и, наред с продавачите на плодове и зеленчуци, предлагат... архитектура.
Акцията „Архитекти на сергия” е първата от поредица акции, посветени на интересни и проблематични места в градската среда на София.

Друга трансформаторска акция под наслов „Спорт за всички“ преобразява асфалтирания двор на Социален и младежки център „Свети Константин“ и го превръща в поле за игри и комуникация.

Интересно хрумване е и проектът „Home less is more“, в който Трансформаторите се заемат с направата на временно убежище за бездомен човек в София от картон, покрит с винил. Акцията всъщност е част от проект за рециклиране на винил, който е вреден за околната среда.

Любопитен е и проектът „Комунархия“, който сдружението осъществява съвместно с архитектурно бюро „de+ge” и граждани – доброволци. Целта на акцията, която се развива на територията на софийския квартал "Дружба 1", е да се реализират конкретни творчески намеси, които да допринесат за един по-удобен и артистичен жилищен комплекс.

Не може да се подмине споменаването и на един от най-запомнящите се проекти – спирка "Шинков" в квартал "Дианабад". Трансформаторите и архитектурно студио „Морфокод“, заедно с подкрепата на район „Изгрев“, приятели и случайни минувачи, реставрират спирката и я връщат в оригиналния ѝ вид. Тази малка акция е една своеобразна демонстрация на уважение към архитектурното наследство. „В София има още много красиви неща, нужни са ни само очи и сърце, за да ги забележим и да се грижим за тях“ – твърдят Трансформаторите.

„УЛИЦА КУТИЕНА“ пък е пленителна транформаторска акция, наред с ТЕАТЪР НА УЛИЦАТА. Реализирана като част от програмата на „София Диша Дизайн” в рамките на Sofia Design Week 2011, „Улица Кутиена“ представлява изложба на улично изкуство в центъра на София. Обект на изложбата са всички електроревизионни кутии и табла по цялото протежение на улица „Цар Шишман“. Творческото участие на над петнадесет от най-добрите български художници оставя трайна следа в градския облик, нанася цветнооблагородяване на почти незабележими стари електрически кутии и превръща улица "Шишман" в стрийт арт галерия.

Проектът „Театър на улицата“ има същия ефект, само че върху друга ключова столична улица – "Раковски". Това е акция за художествено трансформиране на 51 ревизионни табла по нейното протежение. Целта на инициативата е да се облагородят и естетизират ревизионните табла като елементи от градската среда и посредством художествена намеса да се допринесе за уникалния артистичен дух на улица „Раковски”, както и за красивия и европейски облик на София.

Проектът  “ТАБЛОID -  НОВ ЖИВОТ ЗА ТАБЛОТО КРАЙ ПАНЧАРЕВО” пък трябва да спаси забравеното табло от гребната база на Панчарево, като го преобрази и му вдъхне нов живот. Който е минавал от там, знае предишния му вид – от създаването му през 1977 г. насам, то търпи пълна разруха и се превръща в едно безполезно, неподдържано и непривлекателно съоръжение с тонове строителни и битови отпадъци, разпилени около него. Арх. Мариана Сърбова и арх. Валери Гюров създават проект за превръщане на таблото в своеобразна „паркова мебел“ -  ново място за почивка, съзерцание, пикник.
Проектът минава през няколко етапа – от отворено обсъждане, дискусия и провокиране на граждани да дадат своите предложения за мястото, до почистване, облагородяване и изрисуване. Остава на изчакване за разрешение от Министерство на спорта инициативата да се трансформира самият бетонов елемент в живо многофункционално пространство – паркова мебел, алтернативна сцена.

„Tuning Sofia“ е текущ проект, чиято цел е да преобрази подлезите на София. Трансформаторите задават за отворена дискусия, обсъждане и предложения следните въпроси: „Възможно ли е да тунинговаме подлез така, както го правим с автомобил?“, „Възможно ли е да трансформираме неугледен и мрачен подлез в приятно и характерно място в градската среда?“, „Колко хора преминават на ден през един подлез?“, „Колко подлеза има в София?“, „Колко подлеза има в София, през които е приятно преминаването?“. София има лошата слава на столица с множество занемарени и неподдържани подлези, които хората използват с нежелание и притеснение, но са единствената им алтернатива за безопасно пресичане под огромните градски булеварди. Работилницата „Тунинговане на София“ цели да преосмисли тези съоръжения и да предложи нов дизайн за тях.

„The date place“ (място за срещи) е друг съвместен проект на Трансформаторите с няколко архитектурни студия, при който изработват един интерактивен градски обект, представляващ атрактивно място за срещи. Снабден с интерактивна звукова и светлинна инсталация, която може да бъде задействана чрез мобилен телефон или интернет, както и възможност за моментна снимка, която може да се сподели в социалните мрежи.

Паметникът пред НДК също е обект на обсъждане и размисли от сдружение "Трансформатори". За да се пребори с нелепата ситуация, в която никой не взима никакво отношение по въпроса, сдружение "Трансформатори" и SAW12 провокират общественото мнение чрез отворен, неформален конкурс за идеи как паметникът може да се използва и да остане част от София, без да е необходимо разрушаването му.

Покрай многото проекти, идеи и ангажименти, един от Трансформаторите, по-скоро една от тях, успя да отдели няколко минутки, за да отговори на три съществени въпроса, които може би ще са интересни и на вас.

С Гергана Тилева набързо щрихирахме основните идеи на Трансформаторите:

Каква е основната идея на сдружението? Каква е вашата цел, правейки всичко това?

"Трансформатори"  е сдружение с нестопанска цел,  екип от архитекти,  студенти и доброволци. Организацията стартира през 2009 година с нискобюджетни акции, като постепенно увеличава капацитета и състава си и успява да реализира различни по мащаб проекти и акции за подобряване на градската среда. Облагородяването на обществените пространства е основна кауза за  “Трансформатори”  и техните поддръжници, спонсори и приятели. В по-дългосрочен план сдружението, в партньорство с УАСГ, развива "Лаборатория за градски дизайн" или „ТрансформЛаб”, която малко по малко се превръща в място за развитие на идеи и проекти за подобряване и облагородяване на града, както и наша щаб-квартира. 

Какво е мнението ви като специалисти за архитектурата на София? Какво бихте махнали, променили?

София е град, който много обичаме и познаваме доста добре и по някакъв начин градът ни говори, комуникира с нас. Може да се каже, че пространствата, които искат да бъдат трансформирани, ни намират, не ние тях. С удоволствие бихме правили проекти и в други градове, но за целта е нужно да опознаем даденото място, да изградим един вид интимно отношение с него. Работата в Сдружението е работа в екип, която залага на колективни действия. Сядаме всички заедно и почваме да обсъждаме даден проблем или определено пространство, и постепенно добрата идея изплува. И когато целият екип се обедини около една идея, тя се случва.

Какви са вашите послания чрез това, което правите и разбират ли ги хората?

Най-важното за нас е да даваме положителен пример за активни граждански инициативи, с които да въвличаме все повече хора, организации, институции  в творчески процес на облагородяване на градската среда. Все по-голям брой граждани демонстрират ангажираност и желание за артистична промяна на градските пространства и средата, която ни заобикаля.

Галерия

1879 | 27 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате